Bábovka jako od babičky
Asi to bude znít jako klišé, ale tahle bábovka mi připomíná tu od babičky. A není to ani tak chutí, ale krásně křupavým povrchem. A v čem bylo babiččino tajemství? Pekla bábovku v litinové formě. Litina totiž dobře vede teplo, těsto se rovnoměrně propeče a udělá na povrchu pevnou krustičku. Babiččinu formu mám sice dnes ve svém vlastnictví já, mimochodem, je to jedna z mála věcí, která se nám dochovala po mém pradědečkovi cukráři, ale je strašně velká. Řekla bych, tak na osm vajec, a kdo by takového obra jedl 🙂
Takže když mě oslovila česká firma Litináč, abych vyzkoušela jejich novou formu na bábovku ze smaltové litiny, nemohla jsem odmítnout. Zaujal mě nejen materiál, ale také tvar bábovky a hlavně přiměřená velikost. Vyzkoušela jsem ji hned několikrát, upřímně, bábovku teď nechci pár týdnů vidět, ale z výsledku jsem nadšená. Forma díky těžké litinové konstrukci a smaltovanému povrchu rovnoměrně rozvádí teplo, což zajišťuje dokonalé propečení i těch nejjemnějších těst. A vydrží po generace, soudě podle babiččiny formy, které bude už téměř sto let.


Na vymazání formy jsem použila odlučovací olej (koupíte tady), se kterým mám nejlepší zkušenosti. Stačí formu pouze vystříknout, už se nevysypává, a po upečení jde krásně vyklepnout. Nicméně klidně vymažte pevným tukem a vysypte, jak máte ve zvyku. A než se do bábovky pustíte, myšleno do pečení, mrkněte na moje tipy na přípravu třené bábovky.
Tipy na třenou bábovku
- máslo si předem lehce nahřejte, já dávám v misce na pár minut do trouby
- máslo s cukrem utřete do nadýchaného krému, i v robotu to pár minut zabere, používám na to plochou/míchací metlu
- vejce vyndejte s předstihem z lednice nebo je na chvilku ponořte do teplé vody
- žloutky přidávejte po jednom, vždy nechte zapracovat, než přidáte další
- mléko si trochu ohřejte, aby bylo vlažné
- sníh šlehejte pozvolna a pak už jen stěrkou opatrně vmíchejte do těsta
- na vymazání se mi nejvíce osvědčil odlučovací olej, kterým stačí formu vystříkat a není potřeba již vysypávat, můžete ale udělat, jak máte ve zvyku 🙂
- litinová forma dobře vede teplo, bábovka se rovnoměrně propeče a bude mít křupavý povrch
- bábovku pečeme pozvolna při nižší teplotě, ideálně jen na horní a dolní ohřev

Recept na bábovku
Třená ořechová bábovka (forma objem 2,3 l)
- 4 vejce „M“
- 140 g moučkového cukru
- 50 g cukru krupice
- 100 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
- 200 g hladké mouky
- 12 g prášku do pečiva
- 140 g másla
- 120 g mléka
- 2 lžíce rumu
Lehce nahřáté máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny, pak postupně přidáme žloutky. Vmícháme mleté ořechy a následně střídavě mouku s práškem do pečiva a mléko smíchané s rumem. Nakonec stěrkou opatrně přidáme sníh ušlehaný z bílků a krupicového cukru.
Těsto nalijeme do vymaštěné bábovkové formy (viz. moje tipy výše) a pečeme pozvolna v troubě vyhřáté na 165 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 45-50 minut. Necháme krátce (asi deset minut) vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopíme na chladící mřížku. Po vychladnutí pocukrujeme nebo zdobíme dle vlastní fantazie, třeba čokoládovou polevou.



Žádné komentáře