Menu
Slané recepty

Slané preclíky

Abych tu spoustu sladkého tady na blogu rozbila zase něčím slaným, mám pro vás recept na tyhle úžasně křupavé preclíky. Jsou z kynutého těsta a před pečením se ještě krátce povaří ve vroucí vodě. Nejlepší jsou hned po upečení, ale mám vyzkoušeno i zamražení a následné rozpečení v topinkovači 🙂 Skvělé jsou jen tak, samotné, ale hodit se budou třeba k salátům nebo nějaké pomazánce.

Těsto musí být tužší, aby se preclíky dobře motaly a držely tvar. Ve vroucí vodě je „louhujte“ poustupně a jen krátce, než vyplavou nahoru. Pak ihned pečte v dobře vyhřáté troubě. Já jsem použila program s připařováním, kterým je vybavená moje trouba, případně použijte trik, který uvádím u receptů na Domácí rohlíky.

K celému receptu najdete i VIDEO POSTUP na mém Instagramu.

SLANÉ PRECLÍKY (10 ks)

Kynuté těsto:

  • 380-400 g polohrubé mouky
  • 75 g másla
  • 1 vejce „M“
  • 15 g čerstvého droždí
  • 150 g mléka
  • 8 g soli
  • hrubozrnná sůl na posyp

Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte vejce a mléko, ve kterém předem rozmíchejte droždí. Začněte pomalu zpracovávat těsto, pak přidejte změklé máslo. Vypracujte pevnější těsto, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na deset stejných kousků a každý vyválejte na neposypaném vále do tenkého válečku. Stočte do preclíků (konce navlhčete vodou) a položte na plech vyložený papírem na pečení. Zakryjte utěrkou a nechte ještě kynout.

Po vykynutí vhoďte postupně preclíky do vroucí vody, a jakmile vyplavou, vyndejte je, a rozložte na plech. Já jsem použila plech Easy2Clean od Electrolux, který zabraňuje připálení, takže můžete péct bez vymazání a pečicího papíru. Preclíky posypte solí a ihned pečte v troubě vyhřáté na 210 stupňů asi 10-12 minut.

Pokud máte troubu vybavenou programem s připařováním, jděte do něj, preclíky budou zvláště vypečené. Pozor, při tomto programu je potřeba ještě před zapnutím trouby nalít na dno studenou vodu (viz. video na instagramu).  

4 Comments

  • Jana
    30. 6. 2024 v 15:32

    Míšo, teď jsem dopekla a jsou opravdu luxusní 😉,děkuji za recept

    Odpovědět
  • Hana
    26. 7. 2024 v 8:56

    Dobrý den Míšo, vaše preclíky jsem pekla už 3x, vše se mi myslím podařilo a vypadají krásně. Jen mi vycházejí spíš takové houstičky, nikoli preclíky. A to myslím vyválím tenké válečky. Čím myslíte že by to mohlo být? Hezký den, Hana

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ