Pokud máte rádi vaječný koňak nebo slazené mléko v tubě, Jesenka se myslím jmenuje, tak si tenhle dort zamilujete. Je totiž touhle dobrotou nasáklý doslova jak houba. Chystala jsem se na něj už několik měsíců, dokonce jsem nakoupila i potřebná kondenzovaná mléka. Ale znáte to, pokaždé se objeví něco zajímavějšího, lákavějšího, a tak jsem recept pořád odkládala. Až do doby, kdy jsem zjistila, že jedné z plechovek bude končit trvanlivost 🙂
V podstatě se jedná o docela jednoduchý dort, „obyčejný“ piškotový korpus prolitý směsí smetany, kondenzovaného slazeného a neslazeného mléka. No a nebyla bych to já, kdybych nepřidala trochu rumu 🙂 který mu dodal šmrnc, vůni a již zmiňovanou chuť vaječného koňaku. A výsledek? Úžasný šťavnatý moučník, kterému neodoláte. Prostě v jednoduchosti je krása, v tomto případě spíš skvělá chuť. Takže pokud máte rádi „mokré“ moučníky, určitě ho vyzkoušejte, chutnat bude dětem i dospělým, obě skupiny mám vyzkoušené 🙂
Pekla jsem podle původního receptu do dortové formy o průměru 23 cm, ale klidně použijte i větší, dort bude pak trochu nižší.
Na korpus si připravte:
5 vajec (bílky a žloutky odděleně)
1 hrnek cukru krupice rozdělený na 3/4 a 1/4
1 hrnek hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
1/3 hrnku mléka (pokojové teploty)
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy (23-26 cm) vyložte pečícím papírem.
V míse si smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva, nechte stranou.
Žloutky vyšlehejte se 3/4 hrnku cukru do pěny, pak pomalu zašlehejte mléko a vanilku. Přidejte mouku s práškem a solí a dobře prošlehejte.
Bílky vyšlehejte se zbývající 1/4 hrnku cukru do pevného sněhu a po částech opatrně vmíchejte do těsta. Naplňte dortovou formu, uhlaďte do roviny a dejte péct na 30-40 minut nebo až je korpus upečený. Asi po 20 minutách pečení snižte teplotu na 150-160 stupňů.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky a přendejte na chladící mřížku. Korpus se mi při pečení hodně nafoukl do výšky, ale při chladnutí na mřížce se krásně vyrovnal.
Na prolití dortu budete potřebovat:
1 plechovka kondenzovaného (zahuštěného) mléka
1 plechovka slazeného kondenzovaného (zahuštěného) mléka
1/4 hrnku smetany ke šlehání
2 – 3 lžíce rumu, případně více dle chuti
Všechny tekutiny společně promíchejte, raději moc neochutnávejte, jinak Vám toho na dort moc nezbude 🙂 Vychladlý korpus položte na tác nebo větší talíř s okrajem, aby tekutina nestekla. Špejlí nebo jehlicí korpus hustě propíchejte a po částech prolijte mléčnou směsí. Nalévala jsem postupně a pomáhala jsem si silikonovou mašlovačkou. Tou jsem se také snažila „natřít“ boky. Dejte alespoň na dvě hodiny do lednice.
Korpus pak můžete překlopit na čistý tác či podnos a ozdobit ušlehanou šlehačkou. Já použila 250 ml smetany 40%, kterou jsem vyšlehala se lžící vanilkového cukru. Jíst se může hned nebo klidně až druhý den. Servírovat můžete s čerstvým či kompotovaným ovocem nebo dort posypat praženými plátky mandlí.
Inspirace z webu http://sizzleanddrizzle.com
53 Komentáře
Anonymní
25. 11. 2014 v 14:57Tak jsem vyzkoušela i tento recept. Byla jsem fakt zvědavá jak to dopadne. Říkala jsem si, že nalít na piškot tolik tekutiny, musí se zaručeně rozpustit…ale ne…byl vynukající a měl úspěch…dík Tereza
Víkendové pečení
25. 11. 2014 v 18:50Terezo, díky 🙂 měla jsem to podobně, nedokázala jsem si tu chuť představit, ale výsledek opravdu stojí za to.
Anonymní
6. 5. 2015 v 20:09Zkusila jsem včera upéct a mel velky uspech,chutnal i synovi který neji dorty ani buchty:-)urcite upeču brzo zase,mate super recepty!!!Janča
Víkendové pečení
6. 5. 2015 v 20:31Jančo, díky 🙂 to mě moc těší, že měl dort takový úspěch. Třeba synovi zachutná i něco dalšího 🙂 hezký večer. Míša
Anonymní
20. 5. 2015 v 15:42Chci se zeptat ,syn by chtěl tento dort k narozeninam,je takovy jednoduchy myslite ze kdybych korpus prepulila namazala marmeládou a šlehačkou byloby to spatne?nemate nejaky tip jak tento dort obzvlastnit:-)předem moc diky!!Janča
Víkendové pečení
20. 5. 2015 v 16:34Zdravím Jančo, já osobně marmeládu moc nemusím 🙂 ale myslím, že by to šlo. Pak bych ale nejdřive dort prokrojila a každý plát prolila mlékem zvlášť. Nahoře můžete nazdobit šlehačkou a třeba čerstýma jahodama 🙂 to ovoce by šlo vlastně třeba i dovnitř místo marmelady. Klidně můžete i celý dort pomazat šlehačkou 🙂 aby vypadal trochu slavnostně. Míša
Anonymní
21. 5. 2015 v 16:02Zdravim hospodynky…tento recept se mi nepovedl, mohlo by to byt tim,ze jsem nedelala kulaty korpus ale na plech a buchta byla tedy mokra a ulepena:' -( ale jinak slavim s vasimi recepty uspechy! Dekuji
Víkendové pečení
21. 5. 2015 v 17:54Hezký večer, těžko říct, jestli to bylo tím "plechem", ale dort má být mokrý :)) možná tím, jak byl nižší, tak byl mazlavější 🙂 A chutnal nebo nebyl jedlý? :)) ale jsem ráda, že ostatní recepty jsou úspěšné. Míša
Anonymní
21. 5. 2015 v 20:14Myslim ze pokud je nizsi na plechu,tak jsem mela dat prece jen o neco min naplne,byl preslazeny a mazlavy:-)) ale mozna je to vec vkusu,Vase recepty jsou prave super,ze nejsou preslazene a jsou lehke….tak uz se chystam na tartaletky:-)) :-)) hezky vecer
Víkendové pečení
22. 5. 2015 v 13:01Také mam radši méně cukru a více chuti 🙂 k tomuhle dortu ale "sladkost" patří 🙂
Anonymní
26. 6. 2015 v 9:50Náhodou jsem objevila Vaše stránky a jsem nadšená. Je tu mnoho inspirace 🙂
Dort jsem vyzkoušela a paráda. Protože máme rádi Rafaelo použila jsem kokosové mléko místo zahuštěného mléka . Celý dort jsem polila bílou čokoládou a posypala kokosem. Nemělo to chybu:-)
protože ráda peču, určitě vyzkouším i další. Mějte se pěkně. Eva M.
Víkendové pečení
26. 6. 2015 v 10:48Evo, zdravím Vás a moc děkuji za Vaše slova 🙂 moc mě těší. Kokosové mléko zní velmi dobře, dobrý nápad, také bych někdy mohla vyzkoušet. Mějte se fajn a těším se na Vaše další návštěvy. Míša
Anonymní
13. 7. 2015 v 12:16dobrý den, myslíte, že by šel recept na korpus použít bez polívání? jen čistě těsto, třeba na dvakrát prokrojit a dát marmeládu/krém? nebo bez prolití by byl korpus hodně suchý? děkuji:-)
Víkendové pečení
13. 7. 2015 v 13:21Hezké odpoledne, myslím, že když korpus promažete, suchý nebude 🙂 ale škoda, protože tahle varianta s mléky je moc dobrá. Nebo můžete zkusit recept na klasický piškotový korpus vikendovepeceni.cz/2014/01/ovocny-narozeninovy-dort.html
Anonymní
13. 7. 2015 v 13:32děkuji moc za rychlou odpověď. určitě dort prolívaný bude výborný, ale tím, že chci udělat vrstvy, tak si myslím, že prolívané a ještě promazávané už by bylo moc:-)
Anonymní
15. 8. 2015 v 15:31Dobrý den,
není moučník po prolétí tolika sladkým moc sladký, když se samotný korpus skládá s tolika cukru?
Miroslava
Víkendové pečení
16. 8. 2015 v 19:26Dobrý večer Miroslavo, dort je sladký, ale od toho přeci moučníky jsou 🙂 směs na prolití zas tak sladká není, protože jen jedna plechovka je slazená, ostatní tekutiny jsou bez cukru a pokud jěště trochu naředíte rumem .. Také nemám ráda přeslazené moučníky a množství cukru obvykle snižuji, ale na tomhle jsem si pochutnala. Mila
Anonymní
18. 8. 2015 v 11:28Děkuji za odpověď. Vím, že moučníky jsou sladké proto, že jsou to moučníky, ale vyzkoušela jsem už spoustu receptů a některé bohužel pro mne, byly příliž sladké, ale když říkáte, že přeslazený není, vyzkouším.
Jen ještě jeden dotaz. Hmmm. Nemám rum. Jen Amaretto, můžu zaměnit, nebude to blbé?
Víkendové pečení
18. 8. 2015 v 15:22Pokud nemáte ráda příliš sladké, tak dejte méně slazaného mléka a více neslazeného, případně před prolitím směs ochutnejte 🙂 pokud nemáte rum, nevadí, nemusí být. Amaretto bych nedávala, chuťově mi k tomu moc nepasuje 🙂 dejte vědět, jak dort chutnal, snad mě nebudete proklínat, že je moc sladký. Pěkný den.
Unknown
24. 9. 2015 v 20:20Zitra vyzkousim, dekuji za tip 🙂
Víkendové pečení
26. 9. 2015 v 8:32Prima 🙂 dejte vědět, jestli chutnal.
Anonymní
26. 2. 2016 v 12:42Dobrý den, mám moc ráda Vaše stránky. Jelikož mám bezlepkovou dietu, chystám se použít bezlepkovou mouku. Jsem zvědava, jak se dort povede, určitě dám vědět. Nelákalo by vás vyzkoušet i nejake recepty pro nás bezlepkare? Vím, že mouku lze nahradit bezlepkovou směsí, myslím spíše bezmoucne varianty. Jinak moc díky za tipy, Vaše stránky považuji za nejlepší blog o pečení :-). Pečte a vkládejte dal! ;-).
Anonymní
26. 2. 2016 v 12:43Jinak me jméno je Jana Janoutová, vložila jsem nechtene jako anonym.
Víkendové pečení
26. 2. 2016 v 17:39Jano, hezký večer, moc děkuji za Vaše slova 🙂 velmi si jich vážím 🙂 vypadá to, že mi čtete myšlenky, zrovna totiž peču pro neteř bezlepkový dort a chystám se ho zveřejnit na blogu. Je to právě varianta bez mouky 🙂 kterou už mám mnohonásobně vyzkoušenou. Jinak na blogu už pár bezlepkových receptů mám, mrkněte třeba na Mandlový koláč s ricottou nebo Čtyřvrstvý čokoládový, oba jsou zcela bez mouky, najdete v Receptech 🙂 do budoucna zkusím i něco dalšího. Dejte pak prosím vědět, jak dopadl tento mlékový z bezlepkové směsi 🙂 Míša
Anonymní
28. 2. 2016 v 19:44Dobrý večer, Míšo ☺. Tak dort se moc povedl,je to ráj na jazyce 😁. Jen musím vychytat lepší bezlepkovou mouku, tato byla trochu "citit", vím, že se to da vychytat tak, že není poznat rozdíl oproti klasice,tak snad priste. Ale i tak byl prý báječný, takže moc díky za inspiraci ☺. A ještě musím upravit dávku mlek na prolití, protoze bezlepkova mouka tolik nesaje, tudíž priste méně prolit. Ale to jsou detaily, i přes to vše byl dort luxusní! Hezký večer a díky za bezlepkove tipy, vyzkouším a dam vědět 😉.
Víkendové pečení
29. 2. 2016 v 7:32Zdravím Jano, tak to jsem moc ráda, že i v bezlepkové variantě dort chutnal 🙂 jinak souhlasím s Vámi, bezlepkové mouky se liší, peču bezlepkové kremrole a směs Jizerka je na ně ideální, když jsem ale zkusila jinou, byla to katastrofa 🙂 mějte se fajn. Míša
Unknown
29. 2. 2016 v 7:35Míšo, já jsem pekla ze směsi Doves Farm. S Jizerkou jsem ještě nepekla, tak vyzkouším. Hezký den :-).
Víkendové pečení
29. 2. 2016 v 7:37Jojo, tu znám, právě z téhle mi ty kremrole nešly :)) ale na běžné "buchty" je skvělá. Míša
Ilooona
11. 10. 2016 v 21:10Myslite ze mohu pouzit klasicky svetly korpus z cukrarny? Ingredience mi prijdou skoro stejne. Bohuzel trouba mi spatne pece a vse hned pali:-(
Víkendové pečení
12. 10. 2016 v 8:15Asi by to neměl být problém použít i jiný korpus 🙂 ani jsem nevěděla, že se dá takový samotný korpus koupit 🙂
Anonymní
24. 3. 2017 v 22:40Dneska jsem dělala, protože jsem vždycky měla ráda jesenku 😀 Manžel s dcerkou dávají přednost pikau, a myslím, že s ním to bude ještě lepší 🙂 Děkuji za rychlý výborný recept 🙂 Jana
Víkendové pečení
25. 3. 2017 v 19:04Jano, děkuji 🙂 jsem ráda, že Vás recept zaujal, věřím, že bude i chutnat 🙂
Lucie
22. 4. 2017 v 14:55Jednoduché, velmi chutné a šťavnaté, velmi výživné a lahodné. Je to taková mléčná kalorická bomba. 🙂
Víkendové pečení
22. 4. 2017 v 19:05Děkuji 🙂 ano, trochu více kalorií, ale člověk si to nedává každý den 🙂
Anonymní
7. 10. 2017 v 16:38Dobrý den, paní Míšo,
náhodně jsem objevila Vaše recepty včera jsem upekla makový závin je prostě výborný jste opravdu výborná a skvělá. Určitě budu péct pouze podle Vašich receptu protože to nemá chybu. Přeji Vám hodně energie a díky že jsem narazila na Vaše stránky.
krásné a slunečné podzimní dny.
Rita
Víkendové pečení
8. 10. 2017 v 7:31Rito, zdravím a vítám Vás mezi příznivce mého blogu 🙂 děkuji za krásný komentář, věřím, že i další recepty se budou líbit 🙂 pěknou neděli. Míša
Anonymní
13. 10. 2017 v 18:41Dobrý večer Mílo,chci se poradit.Dort potřebuji na neděli odpoledne.Kdy bude lepší ho upéct? Mám ho upéct a prolít zítra a šlehačkou ozdobit v neděli a nebo ho celý udělat až v neděli a nebo mohu zítra upéct korpus a vše ostatní udělat v neděli dopoledne? Diky za radu MARIE
Víkendové pečení
14. 10. 2017 v 6:59Marie, zdravím, já bych ho upekla a prolila v sobotu a v neděli už jen do zdobila slehackou 🙂
Anonymní
14. 10. 2017 v 8:38Moc děkuji, to je pro mne nejlepší varianta.Tak jdu péct.Doufam že se mi povede jako beze roláda,která měla veliký úspěch.Zdravím a moc děkuji za radu a krásné recepty.MARIE
Nadine
17. 10. 2017 v 0:09Dobry den, ja bych potrebovala radu. Dort delam.pomerne casto, ale nikdy jsem nemela korpus tak hezky jako vy. Pooraskane boky a lehce propadlý střed. Nevíte co s tím? Moc děkuji
Víkendové pečení
17. 10. 2017 v 7:49Nadine, zdravím, zřejmě mám praxi z dortových korpusů, kterých už napekla nepočítaně 🙂 šleháte bílky zpočátku pomalu a teprve ke konci na vyšší rychlost? Protože pokud se bílky šlehají hned zkraje rychle, korpus pak v troubě vyběhne a obvykle po vytažení z trouby propadne … Vymazáváte formu? Ořezáváte boky od formy nožem?
Anonymní
8. 12. 2017 v 12:32Dobrý den,
Nedalo mi se zeptat, proč máte všechny recepty tak hrozně přeslazené? Je to způsobeno deformací chuťových buňek? Tenhle koláč je nápor na tělo a vede akorát k záchvatu hyperaktivity po přijetí nadměrného množství cukru. A je fakt hodně mokrý. Můj přítel tomu říká "bahnový cake" a absolutně nemá rád tyhle typy…piškotový korpus s minimem cukru doplnit vymixovaným tvarohem a ovocem (ovoce dodá šťávu i sladkosť, přirozenou)…vystaráno! Neberte to ve zlým, máte krásne fotečky, ale všechno je přílš sladké!
Víkendové pečení
9. 12. 2017 v 6:56Zdravím, mohu se zeptat, kolik receptů na blogu jste si prošla? Ano, tenhle je extrémně sladký, ale většina ostatních receptů má přiměřenou dávku cukru, některé jsou i zcela bez cukru. Mohu Vás ujistit, že moje chuťové buňky jsou zcela v pořádku, i v případě cukru platí, že všeho s mírou. Myslím, že za dnešní hyperaktivitu dětí může nejen nadmíra cukru, ale i éček a nezdravé stravování. Cukr k cukrařině prostě patří, podobně jako třeba tuk k vaření, tvaroh s ovocem je fajn, nic proti tomu, ale v některých receptech s ním cukr nenahradíte.
Unknown
19. 1. 2018 v 21:14Dobrý den, Míšo. Dort vypadá zajímavě, opět kandidát na vyzkoušení. 🙂 Myslíte, že by šel použít i jako korpus s nějakým krémem pod potahovku? Budu dělat dort na dětskou oslavu (vč. dospělýc) a hledám něco, co by zaujalo a chutnalo většině. Děkuji :), Jana
Víkendové pečení
20. 1. 2018 v 6:57Jano, zdravím, ano, tento dort je zajímavý a tak trochu specifický právě díky "prolití" mléčnou směsí. Korpus sám o sobě je piškotová klasika bez tuku, myslím, že by šel promazat krémem a použit do dortu. Já osobně mám radši klasický dortový korpus, který najdete třeba u receptu na Ovocný narozeninový dort 🙂 pěkný víkend. Míša
Anonymní
7. 3. 2018 v 19:42Dobrý den paní Míšo. Prvního března jsem prohledával net ve snaze najít recept na bezlepkový dort. Jsem sice stolař ale od školy rád peču dorty a cukroví. Před nedávnem zjistili mé přítelkyni alergii na lepek a od té doby směřuji všechno pečení na bezlepek. Přiznávám, že mi to příjde složitější. No a při brouzdání sítí jsem objevil vaše recepty. Na sobotní přítelčiny narozeniny jsem zkusil Váš " bezlepkový dort s maskarpone a malinovým pyré". Trošičku jsem improvizoval s mandlemy. Koupil jsem už loupané, které jsem nastrouhal a poté ještě rozmiksoval. (Prosil bych o lepší radu). Také jsem použil malinový jeam a maliny z obchodu. Dort měl obrovský úspěch a byl skutečně vynikající. Málem bych zapomněl, zě jsem díly korpusu prokapal Rumem. To dělám vždy. Určitě vyskouším Váš Třímlékový dort v bezlepku. Prosím o další recepty, jste skvělá cukrářka. Pěkný den a hodně úspěchů. Jožka
Víkendové pečení
8. 3. 2018 v 10:35Jožko, zdravím Vás a moc děkuji za milý komentář 🙂 máte můj obdiv, snad se teď neurazíte, když řeknu chlap a ještě truhlář a peče dorty 🙂 bezlepkové pečení je trochu těžší, lepek v těstě prostě chybí. Zase na druhou stranu dnes už je to jednodušší, nabídka mouky je široká. Já osobně si obvykle vystačím zcela bez mouky. Já kupuji mandlovou mouku hotovou, případně mandle nastrouhám či rozmixuji, čím je směs jemnější, tím lepší, ale případné kousky určitě nejsou na závadu. Korpusy také obvykle prokapávám rumem nebo nějakým likérem 🙂 mějte se fajn a ať Vám to dobře peče. Míša
Šárka
7. 6. 2021 v 18:42Dobrý den, dort mě překvapil. Rozhodně se mi „nevešlo“ vše na prolití, zůstalo poměrně dost (pokud jsem dobře pochopila, šlo o dvě kondenzovaná mléka a ještě šlehačku). Na ozdobu měla být další šlehačka, že? Chutnal ale moc dobře.
Míša Landová
8. 6. 2021 v 6:42Spotřebovat by se měla všechna tekutina, je potřeba tomu dát čas a nechat korpus dostatečně nasáknout:) Ano, na ozdobu, pokud chcete, je použita další šlehačka.
Šárka
8. 6. 2021 v 16:59Upeču ještě jednou a přemýšlím, že bych do zbytku náplně přidala kakao/ledové kaštany/hořkou čokoládu (případně ještě jedno Salko), chutnalo by jako Pikao? Či bych spíš stvořila „blivajz“? Co myslíte? Nezkoušela jste náhodou?
Děkuji
Míša Landová
9. 6. 2021 v 9:38Tak tímhle si nejsem moc jistá 🙂 tak zkuste salko nahradit rovnou Pikaem 🙂
Šárka
11. 6. 2021 v 14:12Doplňuji, že jsem udělala kakao z kondenzovaných mlék a chutnalo skvěle. Jen se mi zase vše nevsáklo; zvlášť jak byl přeliv tmavý, měla jsem strakaté. Nevíte čím to mohlo být? Tekutina zůstala na povrchu, nevsákla se víc. Těsto mi tedy při pečení vyběhlo, ale záhy po vyndání z trouby, klesl střed, respektive pouze okraje zůstaly vysoké, zbytek klesl. Těsto přesto nadýchané. Nemám pocit, že bych bílky přešlehala, mléko jsem si odměřila, s práškem do pečiva jsem to také nepřehnala, pečení dle doporučení, nevím. Vlastně i při předchozím pečení se zachovalo těsto stejně. Trouba? Nějaké doporučení, co ohlídat? Děkuji! A už se zase těším na nějaký další recept od vás 🙂
Míša Landová
12. 6. 2021 v 7:00Korpus můžete při namáčení klidně i otočit a nechat ho chvíli stát, aby se nasákl, dolévat tekutinu postupně. Možná i nechat korpus před nalitím trochu oschnout a okorat, ale lépe nasákl vlhkost. Chce to trpělivost 🙂 Pokud jde o propad po upečení, tak na vině může být šlehání bílků na příliš vysokou rychlost. Zase na druhou stranu je tu prášek do pečiva, který by to měl podržet. Případně mě ještě napadá pečení na horký vzduch … já osobně peču pouze horní a dolní ohřev.