Menu
Dorty

Sachrův dort

Říká se, že recept na originální sachrův dort je přísně tajný a dosud ho žádný ze zasvěcených cukrářů nevyzradil. Přesto existuje velké množství receptů, které se mu snaží přiblížit a některé jsou údajně lepší i než samotný originál. Jako třeba tenhle z pražské kavárny Savoy 🙂

Já sama jsem originální sachr nikdy neochutnala, ale receptů jsem vyzkoušela několik. Ať už to byl jen obyčejný olejový piškot s kakaem nebo korpus s pořádnou dávkou čokolády. Obecně lze říci, že piškotové těsto je sice fajn, ale bez čokolády to prostě není ono. Čokoláda do sachru patří stejně jako meruňková marmeláda. Díky ní je korpus chuťově výraznější, ale také hutnější. 

Musím ale přiznat, že s čokoládový korpusem se pořád trápím, a proto ho nepeču moc často. Nikdy mi nevyběhne tak krásně do výšky, jak by měl. Nicméně u toho receptu byla úspěšnost přeci jen trochu vyšší než obvykle. Možná to bude tím, že je většina mouky nahrazena strouhankou. Každopádně je dobré, nechat čokoládový korpus po upečení ve formě vychladnout, teprve pak opatrně vyndat. Je velmi křehký a láme se. Nejlépe se na pečení hodí dortový ráfek, díky kterému má dort krásně rovný a pravidelný tvar. 

Na dort o průměru cca 24 cm si připravte:
130 g hořké čokolády min. 55%

200 g másla8 bílků
6 žloutků
250 g cukru krupice
100 g strouhanky
60 g hladké mouky
40 g holandského kakaa
špetku soli

400-500 g meruňkové marmelády

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy vyložte pečícím papírem, případně použijte jen dortový ráfek. 

Máslo a čokoládu dejte do misky a společně nechte rozpustit v mikrovlnné troubě při středním výkonu. V krátkých intervalech promíchejte, aby se čokoláda nespálila. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. 

Bílky vyšlehejte s polovinou cukru do tuhého sněhu. Druhou část cukru se žloutky vyšlehejte do pěny. 

V misce smíchejte strouhanku, prosátou mouku, kakao a sůl. 

Směs z másla a čokolády vmíchejte do žloutkové pěny a pak střídavě přidávejte sníh a sypkou směs. Opatrně promíchejte do hladkého těsta. 

Nalijte do připravené dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 50 – 60 minut. 

Dort nechte ve formě vychladnout, pak opatrně vyndejte.

Zcela vychladlý korpus dvakrát až třikrát vodorovně prokrojte. Marmeládu ohřejte v mikrovlnné troubě a jednotlivé vrstvy dostatečně promažte. Tím, že je marmeláda teplá, krásně se vsákne do korpusu a ten pak bude držet po ztuhnutí hezky pohromadě. Marmeládou pomažte i boky a vršek dortu a dejte ztuhnout do lednice. 

Čokoládová poleva:

150 g hořké čokolády min. 55%

200 g smetany ke šlehání 33%

Smetanu zahřejte, vsypte čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Dort položte na mřížku a rovnoměrně celý polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně. Dort přendejte na podložku nebo podnos a dejte rozležet do chladu. V tomto případě není nutné dávat ani do lednice, stačí chladnější místnost. 

Nevím, jak u ostatních receptů na sachr, ale tento dort chutná nejlépe při pokojové teplotě. Pokud ho skladujete v lednice, vyndejte ho alespoň 30 minut před servírováním ven. Dort pak bude krásně vláčný a chuť čokolády intenzivnější 🙂

Sachr můžete servírovat s ušlehanou šlehačkou, ale klidně i samotný. Musím přiznat, že mě osobně ta šlehačka k němu vůbec napasuje 🙂

recept z webu www.prozeny.cz

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

21 Komentáře

  • Anonymní
    5. 8. 2017 v 17:58

    Dobry den. Jakou strouhanku jste pouzila? Ja nekupuji,steouham v robotu suche rohliky. Pujde to? Jak moc musi byt strouhanka jemna? Dekuji,Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2017 v 18:47

      Katko, zdravím, strouhanku ideálně z bílého pečiva a měla by být jemnější 🙂 domácí je určitě nejlepší.

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 1. 2018 v 19:50

    Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat pokud chci upéct dort na sobotu, bylo by lepší začít už ve čtvrtek a čokoládou to polít až v pátek a v sobotu to podávat nebo by jste vše udělala v pátek? Máte fantastické dorty a zatím jsem udělala dortové lízátka a vanilkovočokoladovy dort a všechno bylo perfektní. Děkuji za skvělé recepty i inspiraci.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 1. 2018 v 16:02

      Dobré odpoledne, pokud budete mít v pátek dostatek času, abyste vše stihla i časovými odstupy, tak klidně připravte celé v pátek 🙂 já mívám čas obvykle jen po večerech, takže si výrobu rozděluji do více dnů. Jinak jsem ráda, že se recepty libí a s úspěchem zkoušíte 🙂 děkuji 🙂
      PS – nezapomeňte sachr nechat před servírováním chvilku při pokojové teplotě, je pak mnohem lepší 🙂

      Odpovědět
  • Nicol_bakery
    22. 4. 2019 v 21:12

    Krásny vecer preji 🙂
    Zkousela jsem vás sachr a je výborný 👏👏👏
    Akorat cokolada mi popraskala, nevite proc ?
    Možná je to teplotou v lednici ? Mela jsem lednici na 1°C 😂
    Ale sachr byl pro maminku, takze si s popraskanou polevou nelamala hlavu 😅❤

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 4. 2019 v 15:28

      Díky, to jsem ráda, že se povedl 🙂 Nepolévala jste dort příliš teplou polevou?

      Odpovědět
    • Nicol_bakery
      23. 4. 2019 v 21:17

      No, v tom asi bude problem 😅 nechala jsem ho vychladnout jen minimalne 😅

      Odpovědět
  • Aneta
    19. 4. 2021 v 13:53

    Dobrý den. Ráda bych tento dort zkusila obmazat neslehanou čoko ganache. Mohla by jste mi, prosím, poradit z kolika čokolády a šlehačky? A jak dlouho ganache chladit před nanasenim? Moc vám děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2021 v 15:47

      Nikdy jsem na tomto dortu nedělala, takže množství Vám bohužel neřeknu. Ganache se obvykle nechladí, nechá se jen při pokojové teplotě zhoustnout.

      Odpovědět
  • Martina
    6. 7. 2021 v 18:44

    Dobrý den,
    kdybych chtěla dělat dortík jen do formy 18cm, tak stačí suroviny z poloviční dávky?
    Děkuji MK

    Odpovědět
  • Darina
    7. 11. 2021 v 10:30

    Milá Míšo, chtěla bych Vám poděkovat za Vaše sdílení skvělých receptů. Peču podle Vás již několik let a vždy se vše povede. Tentokrát jsem pekla na přání syna sachr, který měl velký úspěch. Děkuji a přeji Vám hodně úspěchů. Darina

    Odpovědět
  • Kateřina
    9. 6. 2022 v 8:32

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, maliny dáváte až po zaschnutí polevy z bílé čokolády (pokud to zdobení je bílá čokoláda) nebo dříve? Děkuji. Zatím nemám moc zkušeností, tak se omlouvám za možná hloupý dotaz 🙈

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 6. 2022 v 10:47

      Možné je oboje, pokud dáte maliny na nezatuhlou čokoládu, budou lépe držet.

      Odpovědět
      • Kateřina
        9. 6. 2022 v 22:07

        Moc vám děkuji. 🙂 a ještě bych se chtěla zeptat, je možné do sachru vloudit nějaký krém, kdyz je korpus křehký? A pokud ano, jaký? Babička si tento dort přeje k narozeninám (již příští týden), ale bez krému se prý neobejde 🙈

        Odpovědět
        • Míša Landová
          9. 6. 2022 v 22:29

          Sachr je pouze s marmeládou a čokoládovou polevou. Pokud tam dáte krém, už to nebude sachr 🙂 Doporučuji, aby si babička vybrala jiný dort 🙂

          Odpovědět
          • Kateřina
            10. 6. 2022 v 6:47

            Děkuji. Trochu jsem si to myslela. 😁 děkuji vám za tento blog, už jsem dělala od vás dva dorty a pokaždé se parádně povedly. Takže vám patří opravdu velké díky. 😉

  • Petra
    5. 5. 2024 v 20:54

    Dobrý den, potřebuji dort komplet vyrobit týden dopředu, myslíte že lze v domácích podmínkách celý zamrazit? Včetně polevy… Tipuji, že ano, jen asi bez zdobení malinami, ale nemám zkušenosti. Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 5. 2024 v 7:22

      Běžně mrazím korpusy, ale celý dort jsem nikdy nemrazila … nicméně asi to nebude problém.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ