Menu
Cupcaky a muffiny

Dýňové kobližky s javorovým sirupem

Pomalu nám začíná podzim a k němu neodmyslitelně patří i dýně. Letos se dala koupit už uprostřed léta, ale ta správná doba na její zpracování nastává až teď. A protože je to má oblíbená „surovina“, můžete se těšit na několik dýňových receptů. Jako první jsem vybrala tyhle dýňové kobližky s javorovým sirupem. Jsou krásně voňavé a vláčné, teplé se potírají rozpuštěným máslem a obalují v cukru. Ale nebojte, zas taková kalorická bomba to není 🙂

Kobližky se pečou v troubě a jejich příprava je velmi jednoduchá. Pokud máte předem hotové dýňové pyré, tak i velmi rychlá. Do těsta se přidává prášek do pečiva, nikoliv droždí, takže jsou hotové za pár minut. Pokud Vás tedy přepadne rychlá chuť na něco sladkého, můžete je vyzkoušet. Jen nečekejte chuť klasických kynutých koblih, s těmi nemají vůbec nic společného.

Jako do většiny sladkých dýňových receptů se i tady používá dýňové pyré. Použít na něj můžete jakýkoliv druh dýně, má oblíbená je Hokaido. Pyré si obvykle připravuji ve větším množství najednou a mám ho tak vždy po ruce. Krátkodobě se dá pyré skladovat v lednici, na delší dobu je lepší zamrazit, případně zavařit. V zahraničí se k dýni používá nejčastěji směs koření „Pumpkin pie spice mix“. Obsahuje obvykle skořici, zázvor, nové koření, hřebíček a muškátový oříšek. Tak trochu mi připomíná naše perníčkové koření. 


Dýňové kobližky s javorovým sirupem (24 ks):

(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
špetka mletého nového koření, hřebíčku a muškátového oříšku
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku dýňového pyré – recept viz. níže
1/4 hrnku javorového sirupu
2 vejce
3 lžíce oleje
+
cca 3 lžíce rozpuštěného másla
skořicový cukr na obalení (možno smíchat třtinový cukr se skořicí)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mini muffiny (24 ks) nebo donuty vymažte olejem.

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, koření a cukr.

V jiné misce prošlehejte vejce, javorový sirup, dýňové pyré a olej. Směs vlijte k moučné směsi a lehce promíchejte. Těsto je docela husté, místy i hrudkovité, ale tak je to v pořádku. Hodně záleží na konzistenci dýňového pyré.

Těsto rozdělte do připravené formy mezi 24 muffinků, použila malou zmrzlinovou lžíci, a dejte péct do vyhřáté trouby na 10-12 minut.

Mezitím si připravte rozpuštěné máslo a skořicový cukr. Ten můžete koupit nebo si ho připravit z pár lžic krupicového (třtinového) cukru a špetky skořice.



Upečené kobližky nechte cca 5 minut chladnout ve formě, pak každou z nich celou potřete rozpuštěným máslem (štětcem nebo mašlovačkou) a obalte ve skořicovém cukru. Nechte chvilku vychladnout a hned podávejte.

Jak připravit dýňové pyré

Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. 

Nespotřebované pyré můžete několik dní uchovat v lednici nebo zamrazit.

Vyzkoušejte i další dýňové recepty, třeba Dýňové cupcakes, Dýňovou roládu s ořechy, Dýňovou bábovku nebo slané Dýňové muffiny s bazalkou a sýrem feta 🙂

inspirace z webu http://thedomesticrebel.com/

Vytisknout recept

4 Comments

  • Unknown
    22. 9. 2016 v 15:38

    Pani Milo, tento vas recept i ty ostatni recepty z dyne musim vyzkouset. My dyni milujeme :-)Zrovna vcera, na prvni podzimni den, jsem varila dynovou polevku a zapekala dyni s orechy a medem a vsichni jsme si posmakli:-)Preji krasny den, Jana:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 9. 2016 v 20:43

      Jano, určitě něco dýňového zkuste 🙂 můj favorit jsou cupcakes a roláda, ale i vše ostatní je skvělé. Dýňovou polévku mám taky moc ráda a nejlépe v kombinaci s červenou čočkou. Mimochodem, ta zapečená dýňe s ořechy a medem … to mě zajímá, to by mohlo být dobré 🙂 mohu se zeptat na recept? Děkuji. Mila

      Odpovědět
  • Irca
    26. 9. 2016 v 11:09

    Opět nějaká dobrota, už se moc těším až to vyzkouším , myslíte,že by bylo místo javorového sirupu možné použít med? díky za odpo a za krásné recepty. Dýní se nám urodilo tak alespoň nebude stále jen polévka 🙂 díky irča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 9. 2016 v 12:15

      Děkuji 🙂 ano, určitě můžete javorový sirup nahradit medem 🙂 jen si přizpůsobte množství podle chuti, má trochu jinou sladivost. Jinak na blogu mám více dýňových receptů, třeba vyberete i něco dalšího :)) Míša

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ