V lednici mi zbylo několik bílků a tak jsem přemýšlela, co s nimi. Jako první mě napadla bezé roláda. Ale protože recept na blogu už mám, zkusila jsem ji tentokrát v bezlepkové variantě. Mouku jsem nahradila mandlovou mouku, šlehačku vylepšila strouhanou čokoládou a luxusní dezert byl za „pár minut“ na stole 🙂
A když říkám pár minut, tak to myslím doslova 🙂 Příprava rolády zabere opravdu jen chvilku. Peče se velmi krátce, vychladne za pár minut a na rozležení jí stačí slabé dvě hodiny. Těsto je velmi tenké, jemně ořechové, se spoustou šlehačky. Věřte mi, že u jednoho kousku nezůstanete.
Roládový plát:
140 g bílků
50 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
40 g mletých vlašských ořechů – koupíte např. tady
80 g cukru krupice
Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Zpočátku šlehejte při nižších otáčkách, jakmile se vytvoří pěna, začněte přisypávat cukr a otáčky zvyšte.
Stěrkou vmíchejte mleté mandle i ořechy a dobře promíchejte. Těsto rozetřete rovnoměrně na plech. Nechte vyšší vrstvu, protože při pečení se těsto sníží (speče).
Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-10 minut, až je hezky dozlatova.
Ihned po vytažení z trouby překlopte na čistý arch papíru posypaný moučkovým cukrem a nechte vychladnout.
Šlehačková náplň s čokoládou:
250 ml smetany ke šlehání 33%
80 g mascarpone
lžíce cukru krupice
30-40 g hořké čokolády 50-60%, nastrouhané
čokoláda + ořechy na ozdobu
Smetanu, mascarpone a lžíci cukru dejte do misky a společně vyšlehejte do tuha. Čokoládu nastrouhejte a opatrně vmíchejte do ušlehané šlehačky.
Z vychladlého plátu sloupněte pečící papír a šlehačku rovnoměrně rozetřete. Pomocí pečícího papíru srolujte a dejte i s papírem chladit do lednice alespoň na dvě hodiny.
Poté roládu z papíru vybalte a ozdobte rozpuštěnou čokoládou a sekanými ořechy. Můžete servírovat 🙂
Vytisknout recept |
35 Komentáře
Unknown
23. 2. 2017 v 15:19Jú, tak do toho jdu hned zítra, až odkoupím chybějící ingredience. To je úžasné, jak si s něčím lámu hlavu, tak se to tu objeví :-). V lednici mi totiž zahálí několik bílků a pořád jsem nenacházela hezký nápad, co s nimi. A ještě k tomu jako bonus bezlepková varianta, díky, super :-).
Víkendové pečení
24. 2. 2017 v 9:59Děkuji 🙂 tak to jsem ráda, že jsem se Vám trefila do noty 🙂 snad bude roláda chutnat.
Anonymní
24. 2. 2017 v 11:03To je ale lákadlo 🙂 ! Monika
Víkendové pečení
25. 2. 2017 v 7:10Díky 🙂
Anonymní
25. 2. 2017 v 22:01Úžasný recept i fotky, jako ostatně všechno co je na Vašich stránkách. Mohu se zeptat kolik vajec (na 140g bílků) je plus mínus potřeba? Ještě bych se ráda zeptala, jak se udělá tak krásné zdobení čokoládou, přijde mi krásně pravidelné a všude stejně silné. Dáváte čokoládu do zdobícího sáčku? Díky za rady a tipy. Váše stránky mám moc ráda a cením si jich. Je to zaručený zdroj kvalitních a vyzkoušených luxusních receptů! Už jsem toho odsud vyzkoušela dost a vždy s úspěchem. Pokaždé se těším na nový recept, který přidáte. Díky, že tu jste! Přeji mnoho úspěchu a další skvělé recepty. Katka
Víkendové pečení
26. 2. 2017 v 14:54Katko, moc děkuji za Vaše uznání, snažím se 🙂 vaječný bílek váží cca 30g, takže počítejte 4-5 vajec, záleží na velikosti. S čokoládou jste mě odhalila 🙂 ano, udělala jsem si malý kornoutek z pečícího papíru a tím čokoládu nastříkala na roládu 🙂
Děkuji Vám za krásná slova, moc si toho vážím a budu se snažit i nadále nezklamat. Pěkný zbytek neděle. Míša
Sim.
26. 2. 2017 v 7:58Milá paní Mílo, ta roláda vypadá opravdu úžasně. Já vítám každý recept s bílky, protože mi často zbývají. Díky Vaší radě jsem se je odvážila mrazit, ale spotřeba na něco dobrého je daleko lepší. I když se zpožděním, tak Vám do tohoto roku přeji co nejpovedenější tvoření a k tomu pevné zdraví a štěstí. Nám dáváte spoustu báječných nápadů a občas pošťouchnete mé vnitřní, cukrářsky a pekařsky nepříliš odvážné já. Díky Vám jsem si troufla na makronky a jelikož je Paříž takřka mým druhým domovem, tak vím, že jsem slušně konkurenceschopná.Takže se připojuji ke Katce a z celého srdce děkuji.
Víkendové pečení
26. 2. 2017 v 14:59Milá Simi, děkuji, jsem ráda, že Vás recept zaujal. Bílky bez obav zamrazujte a jakmile se objeví zajímavý recept, jen sáhnete do mrazáku 🙂
Děkuji Vám za přání, také Vám přeji vše nejnejnej v tomto roce. Vážím si Vašich návštěv i důvěry v mé recepty. Jsem ráda, že ve Vás probouzím cukrářku a pokud jste zvládla makronky, zvládnete už všechno 🙂 mimochodem, francouzská cukrařina je úžasná, můj velký vzor 🙂
Anonymní
26. 2. 2017 v 19:50Milá paní Mílo, Vaše roláda je krásná, návod srozumitelný a jednoduchý. Mám jeden dotaz. Mohla bych použít místo mandlové mouky mleteté vlašké ořechy? Takže roláda by byla jen ořechová. Děkuji Jana
Víkendové pečení
27. 2. 2017 v 7:24Jano, zdravím Vás a děkuji 🙂 když dělám těsto zcela bez mouky, mám lepší zkušenosti dát část ořechů a část mletých mandlí, než jen samotné ořechy … pokud nemáte mandlovou mouku, doporučila bych spíš mleté neloupané mandle … nebo pokud nepotřebujete bezlepkovou variantu, tak si udělejte klasickou bezé, kde je trocha mouky 🙂
Anonymní
11. 10. 2017 v 21:56Dobrý den, Vaši roládu bych ráda upekla jako slavnostní zákusek k narozeninám, jsem ale začátečník, chtěla bych se zeptat, zda není plát na roládu po upečení příliš slabý a zda lze roládu stočit už teplou, bojím se, aby mi nepopraskala. Děkuji
Víkendové pečení
12. 10. 2017 v 6:55Zdravím, ano, plát je slabší, je potřeba nechat těsta vyšší vrstvu, při pečení klesne. Roláda se stáčí za studena, není potřeba ji rolovat teplou 🙂
Anonymní
12. 10. 2017 v 19:58Děkuji, snad se povede. Dám vědět =)
Anonymní
15. 10. 2017 v 20:14Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze mascarpone v krému nahradit měkkým tvarohem, případně zda je lepší použít tvaroh ve vaničce nebo v alobalu. Děkuji Alena
Víkendové pečení
16. 10. 2017 v 6:24Aleno, zdravím, tvaroh bych moc nedoporučovala, obvykle nejde se šlehačkou moc dobře vyšlehat a chuťově se mi k tomuto receptu ani příliš nehodí 🙂 pokud chcete tvarohovou náplň, tak zkuste třeba Makovou roládu s tvarohem nebo Kakaovou roládu s tvarohem 🙂 obě jsou skvělé, případně použijte jen krém z některé z nich 🙂
Anonymní
16. 10. 2017 v 14:07Děkuji za rychlou odpověď. Nešlo by tedy místo mascarpone dát do krému ricottu? Momentálně nemůžu mascarpone nikde sehnat.
Víkendové pečení
16. 10. 2017 v 20:20Bohužel s ricotou do šlehaných krémů nemám žádné zkušenosti, chuťově je neutrální, ale obsahuje málo tuku. Ze zkušenosti vím, že např. nízkotučné krémové sýry po vyšlehání řídnou a tečou …. mascarpone kupuji běžně v Lidlu, ale dá se koupit v ostatních větších supermarketech.
Víkendové pečení
16. 10. 2017 v 20:21Případně ušlehejte jen samotnou šlehačku 🙂 ideálně tu 40%, která hezky drží tvar.
Anonymní
16. 10. 2017 v 21:06Děkuji, za rady. Roládu se chystám péct k narozeninám, potom dám vědět, jak se povedla =)
Anonymní
12. 11. 2017 v 16:44Roládu jsem udělala k narozeninám, jelikož se mi na povrchu nezdála dost reprezentativní, potřela jsem ji celou čokoládovou polevou a posypala oříšky. Byla výborná, všichni chválili. Jen pro příště upeču plát z dvojité dávky =)
Víkendové pečení
12. 11. 2017 v 18:48Super 🙂 to jste ji perfektně "vytunila" 🙂
Unknown
15. 1. 2018 v 17:41Zdravím, roládu peču již po několikáté a je to labůžo. Rychle udělaná a zároveň rychle snědená. Vaše recepty jsou chuťově zážitky a tak Vám přeji do nového roku nejen zdravíčko, ale i mnoho tvořivých nápadů. Díky za to, že Vás máme.Hanka
Víkendové pečení
15. 1. 2018 v 19:36Hanko, zdravím a moc děkuji za milý komentář 🙂 jsem ráda, že jste si roládu oblíbila 🙂 také Vám přeji jen to nejlepší v tomto nadcházejícím roce, děkuji za přízeň mému blogu a budu se těšit na Vaše návštevy 🙂
Anonymní
5. 6. 2019 v 15:56roláda vypadá krásně a je opravdu jednoduchá a rychlá. Chtěla bych se podělit o recept také bez mouky, ale možná to znáte . 6 žloutků a 10dkg cukru, vyšlehat do husta, pak 3 polévkové lžíce kakaa a z bílků sníh, peču asi 8 až 10 minut, po vychladnutí plním šlehačkou.
Zdravím Liběna
Víkendové pečení
6. 6. 2019 v 20:04Liběno, moc děkuji za tip na další roládu bez mouky 🙂 osobně jsem ji asi nikdy nepekla, ale znám ji 🙂
Aneta
15. 3. 2022 v 20:15Dobrý den. Lze upéct a naplnit den dopředu před oslavou? Bude ještě dort a potřebuji si to nějak rozplanovat…Moc děkuji.
Míša Landová
16. 3. 2022 v 11:39Ano, určitě.
Věra
14. 5. 2022 v 18:46Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na velikost plechu pro uvedené suroviny v receptu. Děkuji Věra.
Míša Landová
15. 5. 2022 v 15:51Velký plech, který je součást každé trouby, ca. 40×30 cm.
Monika
28. 9. 2022 v 16:26Dobrý den, ráda sleduji vaše stránky a těším se vždy na nový recept. Už jsem vyzkoušela několik vašich receptu a vždy se povedly. Pro kamarádku v práci jsem hledala nějaký bezlepkový dezert. Chtěla bych ji pohostit v práci, a proto mám dotaz, zda tuto roládu můžu připravit večer a ráno ji odnést do práce. Bojím se co udělá šlehačka, jestli se těsto přes noc nerozmočí. Děkuji za odpověď. Monika
Míša Landová
29. 9. 2022 v 8:02Ano, lze připravit den předem.
Martina
3. 2. 2023 v 18:02Jsem cukrářka začátečnice, cokoliv co upeču podle Vás, má u konzumentů neskutečný obdiv, viz. tato roláda u mých kolegyň v práci. Vaše stránky jsou úžasné a pro mě zárukou, že se to povede, pokud se budu držet receptu. Díky za ně :).
Míša Landová
5. 2. 2023 v 13:28Díky, Martino 🙂
Fate
23. 4. 2023 v 17:55Dobrý den,
hodí se tato roláda, pokud z ní chci dělat rolovaný dort? Chtěla bych tam také dát dva krémy – ten váš světlý a „těžkou“ paříž, půjde to chuťově k sobě, myslíte? Děkuji moc za radu.
Míša Landová
24. 4. 2023 v 12:26Tato roláda je bezlepková a velmi tenká, ideální určitě není. Stejně jako šlehačkové krémy, nebude to držet.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5