Menu
Rolády, řezy, záviny

Borůvkové řezy

Zatím co já dávám přednost borůvkám na kynutém koláči, moje dcera má radši borůvky v lehkém smetanovém krému. Původní požadavek byl sice na borůvkové cupcakes, ale protože ty už na blogu mám, zkusila jsem zas něco nového. Inspirací mi byly vanilkové řezy s malinami, které měly velký úspěch nejen u nás doma 🙂


Řezy jsou kombinací měkkého piškotového plátu a lehkého smetanového krému s borůvkami. Nenechte se zmást kanadskými borůvkami nahoře na dortíku, je to jen dekorace. Do řezů jsem použila naše české lesní borůvky. Ještě bych mohla dodat, poctivě nasbírané, ale nebyla by to pravda 🙂

K přípravě budete potřebovat ráfek nebo formu vhodné velikosti, ve které řez sestavíte. Do krému se totiž přidává želatina a před ztuhnutím je poměrně tekutý.

Z níže uvedeného receptu připravíte 15-18 kousků, samozřejmě v závislosti na jejich velikosti. 

Piškotový plát:

4 vejce, odděleně (velikost M)

90 g cukru krupice

30 g mandlové mouky (loupané mleté mandle)

70 g hladké mouky

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje


Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte nejdříve mleté mandle a pak prosátou mouku.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na čistou utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Borůvkový krém:

130-140 g lesních borůvek (použila jsem mražené)

1 lžíce cukru

300 g husté zakysané smetany

150 g smetany ke šlehání 33%

1-2 lžíce cukru, případně více dle chuti

6 g práškové želatiny + 30 ml studené vody


Borůvky svařte se lžící cukru a pár kapkami vody. Nechte vychladnout.

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat. 

Zakysanou smetanou smíchejte s vychlazenými borůvkami (přidejte i s tekutinou). 

Nabobtnalou želatinu zahřejte v mikrovlnné troubě, stačí jen pár vteřin. Nesmí se vařit, jen rozpustit. K želatině přidejte po částech asi 3-4 lžíce borůvkové směsi, aby se ochladila. Pak celé vlijte do borůvkové směsi a velmi dobře promíchejte. 

Smetanu vyšlehejte s 1-2 lžícemi cukru, ne úplně do tuha, stačí tzv. do měkkých špiček a vmíchejte do borůvkové směsi se želatinou. Podle chuti můžete přisladit. 


Vychladlý piškotový plát rozkrojte na polovinu, vzniknou vám tak dva obdélníky ca. 30 x 20 cm. První polovinu vložte do ráfku nebo formy vhodné velikosti a nalijte asi dvě třetiny borůvkového krému. Přiklopte druhou polovinou plátu a lehce přimáčkněte. Nalijte zbytek borůvkového krému a rovnoměrně rozetřete. Dejte do lednice na několik hodin ztuhnout.  



Dokončení:

100 g mascarpone

100 g smetany ke šlehání 33%

lžička cukru

čerstvé borůvky a sněhové pusinky na ozdobu



Mascarpone, smetanu a cukr společně vyšlehejte a rovnoměrně rozetřete na ztuhlý borůvkový krém. 



Řez rozkrájejte na libovolné tvary, já jsem zvolila čtverce ca. 5×5 cm. Jednotlivé kousky můžete ozdobit čerstvými borůvkami, já přidala ještě sněhové pusinky. 

Před krájením doporučuji dát celý řez alespoň na hodinu do mrazáku, bude se pak lépe krájet a řezy budou hezky hladké. 



Vytisknout recept





NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

22 Komentáře

  • Anonymní
    10. 8. 2017 v 20:12

    No,super!Já právě teď přemýšlím co s borůvkami v lednici,tak je to jasné.Děkuji za inspiraci a jistotu,že s Vámi to dám.Mějte se krásně.Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 8. 2017 v 8:39

      Ivo, moc děkuji 🙂 tak vidíte, jak jsem se Vám trefila do noty 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 8. 2017 v 21:15

    Tak to je opět nádhera, nápaditě ozdobené, prostě k nakousnutí a vyzkoušení 🙂 lákající. Mějte se krásně Sylva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 8. 2017 v 8:39

      Sylvo, děkuji :)) určitě vyzkoušeje. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 8. 2017 v 7:37

    No krása pohledět a ještě větší určitě ochutnat 😉 Jakou prosím používáte želatinu?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 8. 2017 v 8:39

      Děkuji 🙂 obvykle používám práškovou želatinu od Dr. Oetkera 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 8. 2017 v 19:41

    Jůůů, Míšo, tady je zase dobrůtek! Copak je to na poslední fotce vpravo za krásné čokoládové dortíky? Nepamatuji si, že byste je tady měla. Každopádně děkuji za inspiraci a přeji Vám pohodové léto, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 8. 2017 v 12:19

      Mileno, zdravím 🙂 jojo oslava si žádala nějaké dortíky, recepty postupně přidávám. To čokoládové jsou polokoule s pařížskou šlehačkou na křupavém základu 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      17. 8. 2017 v 17:36

      Hmmmm…úplně si je představuji…:-)

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 8. 2017 v 5:52

    Dobrý den Míšo. Moc děkuji za Váš blog, kam chodím čerpat inspiraci. Skvělé recepty. Včera jsem zkoušela i tyto borůvkové řezy a dnes měly u kolegů v práci velký úspěch. Mějte se pěkně a ať se Vám daří. Lenka S.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 8. 2017 v 12:21

      Lenko S., zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že borůvkové chutnaly 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 10. 2017 v 10:14

    Míšo, pekla jsem řezy jako kulatý dort synovi k narozeninám a moc nám chutnal. Náš syn Míša 🙂 říkal, že takový ten z těch letních lehčích je zatím nejlepší co jedl.Chodím k vám pro inspiraci moc ráda. Mějte se fajn a přeju další nápady na nové recepty 🙂

    Odpovědět
  • Anonymní
    22. 1. 2018 v 9:12

    Dobrý den Míšo,
    tyhle řezy fakt super, dělala jsem pro velký úspěch už dvakrát a také jednou jako dort. Moc děkuji za Vaše nápady a recepty. Zatím není nic co by se mi podle Vás nepovedlo. Přeji pěkný den. Eva Marková

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2018 v 19:24

      Evo, zdravím Vás, moc děkuji za komentář, jsem ráda, že se recepy, nejen na tyto řezy, líbí a s úspěchem pečete. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 2. 2018 v 18:53

    Dobrý den Míšo,pekla jsem tyto řezy jako dort synovi k narozeninám. Kupodivu jsem to zvladla��. Dort mel ohromný úspěch a všem moc chutnal. Dekuji za recept a skvěle napsaný postup přípravy. Preji hezky vecer. MV.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2018 v 6:48

      Zdravím MV, tak to je skvělé, že chutnalo 🙂 a jako dort to muselo vypadat i skvěle, jste šikovná 🙂 pěknou neděli. Míša

      Odpovědět
  • Hanka
    26. 6. 2021 v 11:23

    Děkuji za super nápad Míšo, bála jsem se trochu té želatiny, ale není tam cítit. Zkoušela jsem péci podle vaší knihy. Ta náplň je super svěží. Polila jsem si místo vrchní vrstvy s boruvkami ruby čokoládou a je to také super!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 6. 2021 v 13:03

      Tak to jsem moc ráda 🙂 želatiny není třeba se bát, já ji cítím, jen když ji rozpouštím, ale v dezertu to nepoznáte 🙂

      Odpovědět
  • Ludmila
    9. 3. 2023 v 20:46

    Dobrý den Míšo, řezy jsou naprosto božské.😍jen mám dotaž ohledně zdobení. Pusinky už mám, a chtěla bych se zeptat jestli nezvlhnou pokud se dají na krém? Popřípadě jak dlouho tak na řezu vydrží? Moc děkuji🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 3. 2023 v 10:53

      Ano, zvlhnou, musíte jimi zdobit až těsně před servírováním. Nicméně pár hodin určitě vydrží.

      Odpovědět
  • Markéta
    19. 11. 2023 v 8:27

    Tak řezy měly obrovský úspěch, mockrát děkuji za recept 😊😊

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ