Oblíbená klasika zase trochu jinak
Nevím, jestli je na vině moje jméno, ale Míša řezy miluju a to ve všech jejich podobách. Svědčí o tom i fakt, že na blogu najdete už téměř deset obměn této oblíbené klasiky. Tentokrát jsem se rozhodla pro mini verzi a zacílila trochu na malé ratolesti. Důvodem je nejen začátek školního roku, protože tyhle dortíky se budou skvěle hodit do svačinek, ale samozřejmě i jejich trochu infantilní vzhled 🙂
Základem je sušenková vrstva, i když v tomto případě jsem sáhla po piškotech a kakau. V náplni nechybí tvaroh, který jsem doplnila čerstvým sýrem a zakysanou smetanou. Díky sýru bude výsledná náplň hezky krémová a nebude tolik vlhnout jako při použití jen samotného tvarohu. Čerstvý sýr najdete pod názvem cream cheese ve většině obchodů, ale použít můžete klidně i Lučinu, Palouček nebo originál Philadelphii.
Dortíky jsou po řádném vychlazení zdobené čokoládovou polevou ze smetany a čokolády. Je to tzv. ganache nebo chcete-li krájecí poleva, která nikdy úplně neztvrdne. Doporučuji nechat ji po přípravě zchladnout a lehce zhoustnout, než ji bude dávat na dortíky. Ozdobit je potřeba ještě před zatuhnutím, aby dekorace na dortících dobře držely. Já jsem použila menší piškoty, čokoládové pecičky a cukrová očka. Na zdobení ale můžete využít cokoliv, ať už linecká kolečka, malé cookies nebo třeba marcipán.


No řekněte sami, nejsou k nakousnutí? 🙂
Recept na Tvarohové Míša dortíky (12 ks)
Sušenkový základ
- 100 g piškotů
- 1 lžíce přírodního kakaa
- 60 g rozpuštěného másla
Piškoty a kakao rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky (průměr dna 5 cm, výška 3 cm) a piškotovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí menší skleničky nebo lžíce směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.
MŮJ TIP: Používám bílé košíčky od firmy Wimex, které dobře drží tvar a nerozmáčí se. Pod každý košíček si vložím ještě proužek pečicího papíru, s jehož pomocí pak upečené dortíky snadno vytáhnu z formy.


Tvarohová náplň
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 200 g čerstvého sýra (cream cheese)
- 100-120 g cukru krupice
- 2 vejce „M“
- 100 g zakysané smetany 16%
- mletá vanilka nebo vanilková pasta
Tvaroh, sýr a cukr dobře promíchejte, v robotu použije plochou metlu, pak přidejte po jednom vejce. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a vanilku. Náplň rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků, formou lehce poklepejte. Pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 20 minut. Středy dortíků nemusí být úplně pevné.
Nechte ve formě zcela vychladnout (klidně i přes noc v lednici), pak opatrně vyjměte z formy.
MŮJ TIP: Tvaroh i sýr použijte tučný, protože tuk je nositelem chuti a není nutné pak tolik sladit.


Čokoládová poleva
- 100 g hořké čokolády 55%
- 100 g smetany ke šlehání 33%
Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte minutku odstát, pak vymíchejte do rozpuštění. Polevu nechte lehce zchladnout a zhoustnout, pak ji pomocí lžíce naneste na vychlazené dortíky. Ještě než poleva zatuhne, ozdobte dortíky do podoby medvídků. Použila jsem menší piškoty, čokoládové pecičky a cukrová očička, která pořídíte na cukrářských eshopech.
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.


Žádné komentáře