Menu
Cheesecaky / Mini dortíky

Tvarohové Míša dortíky

Oblíbená klasika zase trochu jinak

Nevím, jestli je na vině moje jméno, ale Míša řezy miluju a to ve všech jejich podobách. Svědčí o tom i fakt, že na blogu najdete už téměř deset obměn této oblíbené klasiky. Tentokrát jsem se rozhodla pro mini verzi a zacílila trochu na malé ratolesti. Důvodem je nejen začátek školního roku, protože tyhle dortíky se budou skvěle hodit do svačinek, ale samozřejmě i jejich trochu infantilní vzhled 🙂

Základem je sušenková vrstva, i když v tomto případě jsem sáhla po piškotech a kakau. V náplni nechybí tvaroh, který jsem doplnila čerstvým sýrem a zakysanou smetanou. Díky sýru bude výsledná náplň hezky krémová a nebude tolik vlhnout jako při použití jen samotného tvarohu. Čerstvý sýr najdete pod názvem cream cheese ve většině obchodů, ale použít můžete klidně i Lučinu, Palouček nebo originál Philadelphii.

Dortíky jsou po řádném vychlazení zdobené čokoládovou polevou ze smetany a čokolády. Je to tzv. ganache nebo chcete-li krájecí poleva, která nikdy úplně neztvrdne. Doporučuji nechat ji po přípravě zchladnout a lehce zhoustnout, než ji bude dávat na dortíky. Ozdobit je potřeba ještě před zatuhnutím, aby dekorace na dortících dobře držely. Já jsem použila menší piškoty, čokoládové pecičky a cukrová očka. Na zdobení ale můžete využít cokoliv, ať už linecká kolečka, malé cookies nebo třeba marcipán.

No řekněte sami, nejsou k nakousnutí? 🙂

Recept na Tvarohové Míša dortíky (12 ks)

Sušenkový základ

Piškoty a kakao rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky (průměr dna 5 cm, výška 3 cm) a piškotovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí menší skleničky nebo lžíce směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.

MŮJ TIP: Používám bílé košíčky od firmy Wimex, které dobře drží tvar a nerozmáčí se. Pod každý košíček si vložím ještě proužek pečicího papíru, s jehož pomocí pak upečené dortíky snadno vytáhnu z formy.

Tvarohová náplň

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g čerstvého sýra (cream cheese)
  • 100-120 g cukru krupice
  • 2 vejce „M“
  • 100 g zakysané smetany 16%
  • mletá vanilka nebo vanilková pasta

Tvaroh, sýr a cukr dobře promíchejte, v robotu použije plochou metlu, pak přidejte po jednom vejce. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a vanilku. Náplň rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků, formou lehce poklepejte. Pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 20 minut. Středy dortíků nemusí být úplně pevné.

Nechte ve formě zcela vychladnout (klidně i přes noc v lednici), pak opatrně vyjměte z formy.

MŮJ TIP: Tvaroh i sýr použijte tučný, protože tuk je nositelem chuti a není nutné pak tolik sladit.

Čokoládová poleva

Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte minutku odstát, pak vymíchejte do rozpuštění. Polevu nechte lehce zchladnout a zhoustnout, pak ji pomocí lžíce naneste na vychlazené dortíky. Ještě než poleva zatuhne, ozdobte dortíky do podoby medvídků. Použila jsem menší piškoty, čokoládové pecičky a cukrová očička, která pořídíte na cukrářských eshopech.

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

19 Komentáře

  • Karolína
    25. 8. 2025 v 21:26

    Dobrý den, Míšo,

    Prosím Vás, bylo by možné vyměnit piškoty za máslové sušenky?

    Pokud ano, jaký by byl poměr sušenek a másla?

    Dekuji Vám.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 8. 2025 v 17:37

      Můžete, ale piškoty více připomínají korpus. Máslové sušenky jsou obvykle hodně mastné, můžete nepatrně tuku ubrat, ale ne moc, aby to drželo pohromadě 🙂

      Odpovědět
      • Karolína
        26. 8. 2025 v 18:28

        Moc Vám děkuji 😊

        Mějte se krásně 😊

        Odpovědět
  • Klára
    26. 8. 2025 v 8:31

    Hezký den,
    mohu se zeptat, jakou velikost košíčků jste zde použila?
    Děkuji mockrát.
    Klára

    Odpovědět
  • Klára
    26. 8. 2025 v 9:34

    Ježiš, jsem slepá. Už to vidím.
    S pozdravem
    Klára

    Odpovědět
  • Zdena
    26. 8. 2025 v 14:03

    Dobrý den, dnes jsem pekla a náplň se mi mi propadla dovnitř, takže je mám s důlkem. Nevíte v čem je chyba. Děkuji Zdena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 8. 2025 v 17:38

      Nepekla jste na horkovzduch? Použila jste tučný sýr i tvaroh?

      Odpovědět
      • Zdena
        28. 8. 2025 v 20:07

        Pekla jsem dolní a horní ohřev. Sýr Lučina, tvaroh tučný jiný nepoužívám. Důlek jsem vyplnila slaným karamelem a celkem dobré. Zdena

        Odpovědět
    • Silvie
      31. 8. 2025 v 20:40

      Mně se tohle stávalo, když jsem je vytáhla z trouby moc brzo anebo jsem během pečení troubu otevřela, pak se vždy propadly.Nyní je nechávám ve vypnuté troubě a vyndávám cca 0.5-1 hodina po upečení a už se nepropadají.

      Odpovědět
  • Markéta
    31. 8. 2025 v 18:11

    Hezký den, včera jsem upekla Medvídky. Místo čokoládových placiček a cukrových očiček jsem použila malé dětské piškoty – uši a nos jsem namočila do čokolády a nechala ztuhnout a jako očička jsem udělala čokoládový puntík. Byly výborné, moc děkuji za recept 🙂

    Odpovědět
  • Veronika
    1. 9. 2025 v 7:24

    Dobrý den,
    Chci se optat, když je planuji na oslavu na středu, můžu je upéct už v pondělí a v úterý dozdobit? Nebudou rozmáčene do středy? A je lepší uchovávat v lednici v uzavřené nádobě?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 9. 2025 v 9:44

      Ano, klidně v pondělí upečte a nechte do úterka ve formě v lednici. Stačí jen lehce zakrýt fólií. V úterý dozdobte a ve středu podávejte. Ano, obvykle skladuji v lednici v uzavřené dóze.

      Odpovědět
    • Martin
      2. 10. 2025 v 23:06

      Já je upéct v pondělí, tak už v pondělí večer nic nemám 😀 a v úterý bych musel tvořit nové 😀

      Odpovědět
  • Barbora
    10. 9. 2025 v 22:13

    Děkuji za další skvělý recept! Upekla jsem dětem před nástupem do školky a měly z toho ohromnou radost! 😊 A návštěvě dortíky taky moc chutnaly. Vaše recepty jsou skvělé!

    Odpovědět
  • Marcela
    7. 10. 2025 v 16:09

    Jsou skvělý! Děkuji za recept.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ