Menu
Cheesecaky / Mini dortíky

Tvarohové Míša dortíky

Oblíbená klasika zase trochu jinak

Nevím, jestli je na vině moje jméno, ale Míša řezy miluju a to ve všech jejich podobách. Svědčí o tom i fakt, že na blogu najdete už téměř deset obměn této oblíbené klasiky. Tentokrát jsem se rozhodla pro mini verzi a zacílila trochu na malé ratolesti. Důvodem je nejen začátek školního roku, protože tyhle dortíky se budou skvěle hodit do svačinek, ale samozřejmě i jejich trochu infantilní vzhled 🙂

Základem je sušenková vrstva, i když v tomto případě jsem sáhla po piškotech a kakau. V náplni nechybí tvaroh, který jsem doplnila čerstvým sýrem a zakysanou smetanou. Díky sýru bude výsledná náplň hezky krémová a nebude tolik vlhnout jako při použití jen samotného tvarohu. Čerstvý sýr najdete pod názvem cream cheese ve většině obchodů, ale použít můžete klidně i Lučinu, Palouček nebo originál Philadelphii.

Dortíky jsou po řádném vychlazení zdobené čokoládovou polevou ze smetany a čokolády. Je to tzv. ganache nebo chcete-li krájecí poleva, která nikdy úplně neztvrdne. Doporučuji nechat ji po přípravě zchladnout a lehce zhoustnout, než ji bude dávat na dortíky. Ozdobit je potřeba ještě před zatuhnutím, aby dekorace na dortících dobře držely. Já jsem použila menší piškoty, čokoládové pecičky a cukrová očka. Na zdobení ale můžete využít cokoliv, ať už linecká kolečka, malé cookies nebo třeba marcipán.

No řekněte sami, nejsou k nakousnutí? 🙂

Recept na Tvarohové Míša dortíky (12 ks)

Sušenkový základ

Piškoty a kakao rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky (průměr dna 5 cm, výška 3 cm) a piškotovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí menší skleničky nebo lžíce směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.

MŮJ TIP: Používám bílé košíčky od firmy Wimex, které dobře drží tvar a nerozmáčí se. Pod každý košíček si vložím ještě proužek pečicího papíru, s jehož pomocí pak upečené dortíky snadno vytáhnu z formy.

Tvarohová náplň

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g čerstvého sýra (cream cheese)
  • 100-120 g cukru krupice
  • 2 vejce „M“
  • 100 g zakysané smetany 16%
  • mletá vanilka nebo vanilková pasta

Tvaroh, sýr a cukr dobře promíchejte, v robotu použije plochou metlu, pak přidejte po jednom vejce. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a vanilku. Náplň rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků, formou lehce poklepejte. Pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 20 minut. Středy dortíků nemusí být úplně pevné.

Nechte ve formě zcela vychladnout (klidně i přes noc v lednici), pak opatrně vyjměte z formy.

MŮJ TIP: Tvaroh i sýr použijte tučný, protože tuk je nositelem chuti a není nutné pak tolik sladit.

Čokoládová poleva

Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte minutku odstát, pak vymíchejte do rozpuštění. Polevu nechte lehce zchladnout a zhoustnout, pak ji pomocí lžíce naneste na vychlazené dortíky. Ještě než poleva zatuhne, ozdobte dortíky do podoby medvídků. Použila jsem menší piškoty, čokoládové pecičky a cukrová očička, která pořídíte na cukrářských eshopech.

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ