Oblíbená klasika zase trochu jinak
Nevím, jestli je na vině moje jméno, ale Míša řezy miluju a to ve všech jejich podobách. Svědčí o tom i fakt, že na blogu najdete už téměř deset obměn této oblíbené klasiky. Tentokrát jsem se rozhodla pro mini verzi a zacílila trochu na malé ratolesti. Důvodem je nejen začátek školního roku, protože tyhle dortíky se budou skvěle hodit do svačinek, ale samozřejmě i jejich trochu infantilní vzhled 🙂
Základem je sušenková vrstva, i když v tomto případě jsem sáhla po piškotech a kakau. V náplni nechybí tvaroh, který jsem doplnila čerstvým sýrem a zakysanou smetanou. Díky sýru bude výsledná náplň hezky krémová a nebude tolik vlhnout jako při použití jen samotného tvarohu. Čerstvý sýr najdete pod názvem cream cheese ve většině obchodů, ale použít můžete klidně i Lučinu, Palouček nebo originál Philadelphii.
Dortíky jsou po řádném vychlazení zdobené čokoládovou polevou ze smetany a čokolády. Je to tzv. ganache nebo chcete-li krájecí poleva, která nikdy úplně neztvrdne. Doporučuji nechat ji po přípravě zchladnout a lehce zhoustnout, než ji bude dávat na dortíky. Ozdobit je potřeba ještě před zatuhnutím, aby dekorace na dortících dobře držely. Já jsem použila menší piškoty, čokoládové pecičky a cukrová očka. Na zdobení ale můžete využít cokoliv, ať už linecká kolečka, malé cookies nebo třeba marcipán.


No řekněte sami, nejsou k nakousnutí? 🙂
Recept na Tvarohové Míša dortíky (12 ks)
Sušenkový základ
- 100 g piškotů
- 1 lžíce přírodního kakaa
- 60 g rozpuštěného másla
Piškoty a kakao rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky (průměr dna 5 cm, výška 3 cm) a piškotovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí menší skleničky nebo lžíce směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.
MŮJ TIP: Používám bílé košíčky od firmy Wimex, které dobře drží tvar a nerozmáčí se. Pod každý košíček si vložím ještě proužek pečicího papíru, s jehož pomocí pak upečené dortíky snadno vytáhnu z formy.


Tvarohová náplň
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 200 g čerstvého sýra (cream cheese)
- 100-120 g cukru krupice
- 2 vejce „M“
- 100 g zakysané smetany 16%
- mletá vanilka nebo vanilková pasta
Tvaroh, sýr a cukr dobře promíchejte, v robotu použije plochou metlu, pak přidejte po jednom vejce. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a vanilku. Náplň rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků, formou lehce poklepejte. Pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 20 minut. Středy dortíků nemusí být úplně pevné.
Nechte ve formě zcela vychladnout (klidně i přes noc v lednici), pak opatrně vyjměte z formy.
MŮJ TIP: Tvaroh i sýr použijte tučný, protože tuk je nositelem chuti a není nutné pak tolik sladit.


Čokoládová poleva
- 100 g hořké čokolády 55%
- 100 g smetany ke šlehání 33%
Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte minutku odstát, pak vymíchejte do rozpuštění. Polevu nechte lehce zchladnout a zhoustnout, pak ji pomocí lžíce naneste na vychlazené dortíky. Ještě než poleva zatuhne, ozdobte dortíky do podoby medvídků. Použila jsem menší piškoty, čokoládové pecičky a cukrová očička, která pořídíte na cukrářských eshopech.
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.


19 Komentáře
Karolína
25. 8. 2025 v 21:26Dobrý den, Míšo,
Prosím Vás, bylo by možné vyměnit piškoty za máslové sušenky?
Pokud ano, jaký by byl poměr sušenek a másla?
Dekuji Vám.
Míša Landová
26. 8. 2025 v 17:37Můžete, ale piškoty více připomínají korpus. Máslové sušenky jsou obvykle hodně mastné, můžete nepatrně tuku ubrat, ale ne moc, aby to drželo pohromadě 🙂
Karolína
26. 8. 2025 v 18:28Moc Vám děkuji 😊
Mějte se krásně 😊
Klára
26. 8. 2025 v 8:31Hezký den,
mohu se zeptat, jakou velikost košíčků jste zde použila?
Děkuji mockrát.
Klára
Klára
26. 8. 2025 v 9:34Ježiš, jsem slepá. Už to vidím.
S pozdravem
Klára
Zdena
26. 8. 2025 v 14:03Dobrý den, dnes jsem pekla a náplň se mi mi propadla dovnitř, takže je mám s důlkem. Nevíte v čem je chyba. Děkuji Zdena
Míša Landová
26. 8. 2025 v 17:38Nepekla jste na horkovzduch? Použila jste tučný sýr i tvaroh?
Zdena
28. 8. 2025 v 20:07Pekla jsem dolní a horní ohřev. Sýr Lučina, tvaroh tučný jiný nepoužívám. Důlek jsem vyplnila slaným karamelem a celkem dobré. Zdena
Míša Landová
29. 8. 2025 v 9:04Tak pak mě napadá jedině dlouhé a rychlé šlehání náplně …
Silvie
31. 8. 2025 v 20:40Mně se tohle stávalo, když jsem je vytáhla z trouby moc brzo anebo jsem během pečení troubu otevřela, pak se vždy propadly.Nyní je nechávám ve vypnuté troubě a vyndávám cca 0.5-1 hodina po upečení a už se nepropadají.
Markéta
31. 8. 2025 v 18:11Hezký den, včera jsem upekla Medvídky. Místo čokoládových placiček a cukrových očiček jsem použila malé dětské piškoty – uši a nos jsem namočila do čokolády a nechala ztuhnout a jako očička jsem udělala čokoládový puntík. Byly výborné, moc děkuji za recept 🙂
Míša Landová
31. 8. 2025 v 19:58Markéto, moc děkuji za tipy na zdobení 🙂
Veronika
1. 9. 2025 v 7:24Dobrý den,
Chci se optat, když je planuji na oslavu na středu, můžu je upéct už v pondělí a v úterý dozdobit? Nebudou rozmáčene do středy? A je lepší uchovávat v lednici v uzavřené nádobě?
Děkuji
Míša Landová
1. 9. 2025 v 9:44Ano, klidně v pondělí upečte a nechte do úterka ve formě v lednici. Stačí jen lehce zakrýt fólií. V úterý dozdobte a ve středu podávejte. Ano, obvykle skladuji v lednici v uzavřené dóze.
Martin
2. 10. 2025 v 23:06Já je upéct v pondělí, tak už v pondělí večer nic nemám 😀 a v úterý bych musel tvořit nové 😀
Barbora
10. 9. 2025 v 22:13Děkuji za další skvělý recept! Upekla jsem dětem před nástupem do školky a měly z toho ohromnou radost! 😊 A návštěvě dortíky taky moc chutnaly. Vaše recepty jsou skvělé!
Míša Landová
11. 9. 2025 v 9:36Báro, moc děkuji 🙂
Marcela
7. 10. 2025 v 16:09Jsou skvělý! Děkuji za recept.
Míša Landová
8. 10. 2025 v 9:41Rádo se stalo.
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5