Menu
Koláče

Mandlový koláč s višněmi

Koláč, marmeláda nebo griotka

Pokud bych si mohla vybrat nějaké letní ovoce, tak jsou to jednoznačně višně. Na rozdíl od třešní mají výraznější chuť, jsou kyselkavé, šťavnaté a hodí se snad úplně do všeho. Ať už je to bublanina, kynutý koláč nebo třeba ovocná omáčka na cheesecake. Připravit z nich můžete marmeládu, domácí griotku, dají se i skvěle zamrazit. A kombinovat je můžete nejen s tvarohem nebo mákem 🙂

Já je tentokrát přidala do koláče s mandlovým krémem, který je známý pod názvem „frangipane“. Je to hustý krém z mandlové mouky, másla, cukru a vajec. Je oblíbený pro svou jemnou chuť a krémovou konzistenci. Pro výraznější chuť jsem přidala i trochu strouhané tonka fazole, která má jedinečné aroma mandlí a vanilky v jednom. Můžete ji samozřejmě vynechat, ale pokud ji máte doma, určitě použijte. Koupíte ji například na LKstore.

Jako většina křehkých koláčů je i tento nejlepší, až když se trochu rozleží. Můžete si ho tedy upéct s předstihem pár dnů třeba na víkend a pak už jen servírovat. Koláč je do formy o průměru 24 cm, ale připravit si ho můžete i do malých tartletek. Jen bude potřeba zkrátit dobu pečení.

Mimochodem, víte co je u křehkých koláčů zásadní? Dobře upečený spodek 🙂 Proto určitě volte program horkovzduch, klidně i v kombinaci s dolním ohřevem. A pokud ho u vaší trouby nemáte, umístěte koláč v troubě alespoň do její spodní části. Protože není nic horšího, než když je těsto zespodu nedopečené 🙁

RECEPT na Mandlový koláč s višněmi (forma 24 cm)

Křehké těsto

  • 220 hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 110 g másla
  • 1 žloutek 
  • 1 celé vejce 
  • kůra z 1/2 citronu 

Lehce změklé máslo, cukr, vejce a citronovou kůru společně promíchejte (utřete), až se vše hezky spojí. V robotu použijte plochou (pádlovou) metlu, nikoliv šlehací (tady se dočteč, jakou metlu na co použít). Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří kompaktní těsto.

Těsto rozválejte mezi dvěma papíry nebo fóliemi na velikost formy 24-26 cm (berte v úvahu i okraje) a dejte ztuhnout asi na hodinku do lednice.

Vychlazené těsto přeneste do formy (není třeba vymazávat), dobře vmáčkněte a upravte, případně seřízněte okraje. Dejte na 30 minut do mrazáku, mezitím si připravte mandlovou náplň.

Mandlová náplň

Změklé máslo a cukr společně utřete, pak vmíchejte škrob a mandlovou mouku. Pro intenzivnější mandlovou chuť můžete přistrouhat trochu tonka fazole. Nakonec přidejte po částech rozšlehaná vejce a promíchejte do hladkého krému.

Dokončení

Formu s připraveným těstem vyndejte z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a poklaďte višněmi, které vmáčkněte do krému. Celý koláč hustě posypte mandlovými lupínky.

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 30-40 minut. Ke konci pečení můžete přidat ještě dolní ohřev, abyste měli jistotu, že bude spodek koláče dostatečně propečený 🙂

Po vychladnutí můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Jako většina křehkých koláčů je i tento lepší až po rozležení.

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém IG i FB profilu.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

19 Komentáře

  • Martina
    24. 7. 2025 v 20:17

    Dobrý den, Míšo,
    Mandlova napln je skvělá už po několikáté jsem dělala s meruňkami, z Vašeho blogu. Teď s těmi visnemi mne napadlo, dala by se mandlová mouka nahradit mletým mákem? Co myslíte?
    Moc děkujeme za Vaše recepty, všechny jsou moc dobré.
    Hezký večer
    Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 7. 2025 v 8:23

      Martino, věřte nevěřte, také už mě to několikrát napadlo, ale ještě jsem neměla odvahu to vyzkoušet. Asi bych zkusila nejdříve nahradit jen část mandlí 🙂

      Odpovědět
      • Martina
        27. 7. 2025 v 18:39

        Dobrý den, Míšo, děkuji za „konzultaci“, kolac je hotový, s mákem. Dala jsem na Vaši radu a trochu mandlové mouky přidala, ale mletého máku bylo víc.
        Všem moc chutná, pry výborný.
        navrch jsem dala švestky a třešně.
        Tak ještě jednou moc děkuji, přeji krásné léto a těšíme se na další recepty.
        Martina

        Odpovědět
  • Ladislava
    25. 7. 2025 v 16:03

    Nedávno jsem zkoumala na You Tube jak se peče Bakewell Tart, verze tohoto koláče s frangipane, a hodně jsem viděla, že nejdříve předpečou korpus na slepo, a až pak dávají džem a náplň. Má to nějaký smysl? Bude pak korpus křupavější? U těchto typu koláčů (křehké těsto, na tom nějaká náplň, ať už jablka nebo tvarh…) se mi stává, že ten korpus nahoře je od náplně promočený. Děkuji

    Odpovědět
  • Káťa
    6. 8. 2025 v 17:14

    Dobrý den Míšo, tak jsem to vyzkoušela a donesla do práce. Pochvala jednoho kolegy zněla: „Nic takového jsem ještě nejedl.“ A běžel si pro další kus. I ostatní jen chválili. ❤️
    Tak Vám chci opět poděkovat za dobrou pracovni atmosféru, kterou mi Vaše recepty pomáhají tvořit. 😊

    Odpovědět
  • Hanka
    8. 8. 2025 v 9:04

    Dobrý den, Míšo a vy další skvělé kuchařky. Nemám žádnou zkušenost s tonka fazolemi a ani vlastně nevím, jak chutnají. Nicméně jsem si je pořídila a prosím o radu, kolik ji tam mám nastrouhat …. ? Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 8. 2025 v 10:22

      Stačí opravdu trochu, jen párkrát strouhnout a klidně ochutnat. Nechci psát třeba 1/3 fazole, protože každá může být jinak velká 🙂

      Odpovědět
  • Daniela
    1. 10. 2025 v 21:51

    Dobrý den,
    je možno použít i mražené višně.
    Předem děkuji za reakci.
    Hezký den,
    Daniela

    Odpovědět
  • Martina
    19. 11. 2025 v 7:31

    Dobrý den,
    mám už třetí den upečený tento koláč a mám tvrdé okraje! Nevíte čím by to mohlo být? Jinak je na chuť výborný, ale ty tvrdé okraje nikdo nechce jíst. Pekla jsem na horkovzduch se spodním ohřevem, akorát jsem to těsto dala do skleněné formy a bála jsem se, aby mě z mražáku do rozehřáté trouby nepraskla forma, tak jsem chvilku nechala při 30 stupních v troubě. Jinak jsem dělala dle receptu.
    Děkuji Menšíková

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2025 v 12:30

      Okraje mohou být křupavé, ale určitě ne tvrdé. Na vině může být buď zpracování těsta, příliš tenké těsto na okrajích nebo i to nahřátí. Máte tvrdý i spodek koláče?

      Odpovědět
      • Martina
        19. 11. 2025 v 14:17

        No tenké těsto určitě nemám, spíše naopak. Ten spodek je jako by nedopečený, ale přitom jsem to pekla na ten horkovzduch se spodním ohřevem. No možná i to zpracování těsta, já jsem neměla tu metlu, tak jsem ho šlehala, myslíte že v tomto bude problém? Spodek je taky trochu tvrdší, ale néé tak jako ty okraje.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          19. 11. 2025 v 20:47

          Tady bude asi více chyb. Těsto určitě nešlehat, máslo nesmí být moc povolené. Pokud nemáte plochou metlu, jen lehce utřít stěrkou. Nedopečený spodek nesmí být, skleněná mísa je fajn, vidíte dno, můžete si zkontrolovat 🙂

          Odpovědět
          • Martina
            20. 11. 2025 v 8:42

            Aha,tak to jsem měla, jelikož když jsem máslo neměla dostatečně povolené, tak mě z toho nešlo udělat kompaktní těsto. Skleněná forma je super, ale bála jsem se, že když dám tu formu z mražáku přímo do vyhřáté trouby, tak mě praskne? Co myslíte?

          • Míša Landová
            20. 11. 2025 v 14:17

            V mrazáku je to krátce, forma nestihne zmrznout, nebála bych se toho.

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ