Dort lehký jako peříčko
Dort lehký jako peříčko s chutí jablek, přestože v něm žádná nejsou. I tak bych mohla tento zákusek nazvat. Nakonec jsem ale zvolila název „jablíčkový“, protože chuť mu dodává horká čokoláda Whittard s příchutí jablečného štrůdlu. V kombinaci s nadýchaným piškotovým korpusem a zakysanou smetanou je to takové podzimní nebe v hubě.
Recepty s horkými čokolády Whittard ode mě už znáte, a tak když mi ukázali letošní novinku s chutí jablečného štrůdlu, okamžitě jsem si vzpomněla na „pudinkovou buchtu“, kterou milovala v dětství moje dcera. Pekla jsem ji v kakaové i skořicové variantě, ale já sama ji nikdy moc nemusela. Až doteď 🙂
Dort nebo chcete-li koláč je specifický v tom, že se na syrové těsto před pečením nalije horký pudink a peče se současně. Já ale pudink nemám v oblibě, proto jsem si svařila jen mléko se škrobem a ochutila zmíněnou horkou čokoládou. Ta mu dodá zajímavou jablečnou chuť a zároveň ho i osladí. Při přípravě je potřeba pracovat rychle a ideálně chystat současně těsto na korpus i krém, aby těsto příliš dlouho nestálo.
Po upečení pak přijde navrch dortu vrstva zakysané smetany. Můžete ji dát na teplý, ale i zcela vychladlý korpus, vyzkoušené mám obě varianty. Jediné, co se nedá přesně určit, kolik bude té smetany potřeba 🙂 Záleží totiž, jak se korpus upeče, respektive jaké v něm nahoře budou krátery a prohlubně po upečení. Někdy mi tedy stačí smetany dvě, jindy jsou pomalu tři málo 🙂
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.


RECEPT na Jablíčkový dort se zakysanou smetanou
Piškotové těsto
- 3 vejce, velikost „M“
- 120 g cukru krupice
- 50 g oleje
- 60 g vody
- 120 g hladké mouky
- 6 g (2 lžičky) prášku do pečiva
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, pak pozvolna zašlehejte olej. Vmíchejte vodu a následně prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílku ušlehejte sníh a po částech opatrně vmíchejte do těsta.
Kulatou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení (nebo použijte odlučovací olej) a těsto do ni nalijte.
Jablíčkový krém
- 400 ml plnotučného mléka
- 30 g kukuřičného škrobu
- 3 lžíce horké čokolády Whittard s příchutí jablečného štrúdlu
V troše mléka rozmíchejte škrob, zbytek mléka zahřejte v rendlíku. Vmíchejte rozpuštěný škrob a za stálého míchání přiveďte k varu, zhruba 1-2 minuty provařte. Stáhněte ze sporáku, přidejte horkou čokoládu a promíchejte. Ihned nalijte cik cak na syrové těsto ve formě.
Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 30 minut. Špejlí si ověřte propečenost.


Smetanová vrstva
- 500-600 g zakysané smetany 16-18%
- cukr krupice dle chuti (lze i vynechat)
- skořice
Zakysanou smetanu promíchejte a dle chuti oslaďte. Rovnoměrně rozetřete na teplou buchtu (ve formě) a dejte do lednice vychladit.
Vychlazenou buchtu odřízněte od formy a opatrně vyjměte. Vršek posypte rovnoměrně skořicí, můžete ozdobit sušenými jablíčky.




27 Komentáře
Lucie
7. 10. 2024 v 19:03Dobrý den paní Landová,chtěla jsem Vám moc poděkovat za super recepty. Peču často a ráda a s recepty od Vás tady na blogu nebo v knížkách to jde skoro samo🙂 Bohužel sem na tento recept neměla čokoládu s příchutí štrúdlu ale měla jsem s příchutí perníku,a taky je to skvělé. Přeji Vám mnoho úspěchů,a těším se na další super recepty. 🤗
Míša Landová
8. 10. 2024 v 9:48Milá Lucie, moc děkuji 🙂 poradila jste si skvěle, věřím, že i s perníčkovou čokoládou bude dortík skvělý.
Lenka
8. 10. 2024 v 14:03Dobrý den, šla by hmota s čokoládou nahradit pudinkem? Bude to fungovat? děkuji
Lenka
Míša Landová
8. 10. 2024 v 16:36Nebude, musela byste si upravit recept.
Monika
8. 10. 2024 v 21:26štrúdl se píše s čárkou 🙃
Míša Landová
10. 10. 2024 v 8:50Od loňského roku jsou povolené obě varianty, tedy s kroužkem i čárkou 🙂
Alena Šlichtová
27. 10. 2024 v 11:08Dobrý den,paní Míšo,zaujal mě Váš nový recept na jablíckovy dort bez jablíček,objednala jsem si i bílou čokoladu s příchuti jablecného strůdlu(díky za slevu) a výsledek byl úžasný,dlouho jsme nejedli tak výborný zákusek,zmizel okamzitě,dokonce si dcery vyptaly recept. Díky za něj,číhám vždy,co nového se ve Vašich receptech objeví,Vaše recepty nikdy nezklamou. Děkuje Alena z Olomouce.
Míša Landová
27. 10. 2024 v 18:28Milá Aleno, moc děkuji za milý komentář, jsem ráda, že chutnalo 🙂
Eva Chalupová
3. 11. 2024 v 4:30Dobrý den paní Landová,váš dortík jablíčkový se zakysankou byl vynikající,pekla jsem ho pro kamarády v Thajsku a měl obrovský úspěch, ingredience jsem si vzala z Česka včetně té čokolády s příchutí jablečného štrůdlu.
Povedl se a proto vám móóóc děkuji za úžasný recept.
Míša Landová
3. 11. 2024 v 21:17Tak to je naprosto úžasné, že pečete i v takové dálce 🙂
Kateřina
19. 11. 2024 v 11:54Dobrý den, moc mě zaujal Váš recept, ale nemam horkou cokoladu, lze to necim nahradit, popř.vynechat?
moc děkuji za radu, hezky den🙂
Míša Landová
20. 11. 2024 v 10:13Můžete kukuřičný škrob nahradit vanilkovým pudingem, ale chuť už nebude stejná.
Hedvika
20. 11. 2024 v 19:52Milá Míšo, pečeno již po třetí pro velký úspěch 😊 takže i tentokrát musím použít otřepanou frázi 😊 luxusní, dortík. Delikatesa, která se nepřejí,chcete stále jíst a zjistit, zda ten další kousek v ústech, nebude ještě lepší 😉. Jste úžasná. Moc ráda podle vás peču. Jste velký vzor.Těším se a už se nemohu dočkat dalšího dezertu, který určitě prubnu 😁 A co nějakou další úžasnou kuchařkou nepřipravujete ? Hezký večer
Miroslava K
2. 6. 2025 v 14:27Dobrý den, paní Landová,
hmmm čokoládičku s přichutí štrůdlu je vyprodána! Jak si bez ní upeču koláč? 😔
Míša Landová
2. 6. 2025 v 18:11Přidejte do krému cukr a koření jako skořice a vanilka.
Miroslava K
2. 6. 2025 v 19:47👏👏👏👏 dekuji paní Landová moc. Jeee. Já budu poplať! 🥳
Iveta
28. 7. 2025 v 21:04Dobrý den paní Míšo zkusím to s malinovou čokoládou když ta jablíčková už v nabídce není..co myslíte? Děkuji mockrát za odpověď Iveta Čížková
Míša Landová
29. 7. 2025 v 10:27Ano, můžete použít asi jakoukoliv horkou čokoládu od Whittard, jen tu skořici bych případně vynechala nebo nahradila třeba kakaem 🙂
Miroslava
6. 9. 2025 v 17:38Paní Landová,
co takhle místo toho jablíčka použít Chai latte 300g, Šufan jako obměnu?
Jablíčko už skladem je. Ale dle složení z toho cítím umělinu.
Míša Landová
7. 9. 2025 v 17:59Zkušenost s tím nemám, je to tedy na Vás 🙂
Miroslava
18. 10. 2025 v 12:27Tak. Tohle se mi nepodařilo. Škrobový krém mi nezhoustnul a bohužel mínus pro mně. Použila jsem blbou bezlepkovou mouku a těsto se mi v troubě rozdělilo.
Hmmm. S tou moukou moje chyba, ale čím to, že mi krém nestuhnul 😞
Míša Landová
18. 10. 2025 v 17:26Základem je kukuřičný škrob a stejně jako když vaříte puding, musí se chvilku povařit, aby zhoustl.
Miroslava
21. 10. 2025 v 14:23No, nedá mi to, upeču ho znovu, když už jsem koupila ten chemicky prášek a cejlonskou skořici 😆 ale asi budu muset přitlačit trochu škrobu, ten bezlepkový je asi méně škrobový, páč jsem vařila dlouho.
Míša Landová
21. 10. 2025 v 18:04Kukuřičný škrob je přirozeně bezlepkový, není třeba kupovat žádný speciální. Pokud jste naopak vařila příliš dlouho, mohlo dojít k destrukci škrobu a tím k řídnutí krému. Nicméně krém má konzistenci pudingu, je polotekutý.
Miroslava
2. 11. 2025 v 11:19Nejde mi kliknout na Vaši šipku na příspěvku, tak pokračuji ve svém příspěvku.
Už jsem ten nezdar rozdýchala.
Ten krém paní Landová byl opravdu řidina, s pudinkovým krémem neměl nic společného. Náznak byl, ale myslela jsem si, že piškot těsto pojme, ale špatně zvolená mouka mi místo spojení s krémem, krém oddělila. Zakysanou smetanu jsem snědla a piškot zkusím znovu. Jen co koupím farmářskou A2 zakysčku 😋
Mirka
19. 10. 2025 v 22:20Dobrý den, nikdy jsem sladké nepekla, ale díky vašim receptům mi to jde zatím skvěle. Díky a s pozdravem Mirka 😊
Míša Landová
20. 10. 2025 v 10:44Mirko, díky a jen tak dál 🙂
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
4.75