Menu
Dorty / Koláče

Jablíčkový dort se zakysanou smetanou

Dort lehký jako peříčko s chutí jablek, přestože v něm žádná nejsou. I tak bych mohla tento zákusek nazvat. Nakonec jsem ale zvolila název „jablíčkový“, protože chuť mu dodává horká čokoláda Whittard s příchutí jablečného štrůdlu. V kombinaci s nadýchaným piškotovým korpusem a zakysanou smetanou je to takové podzimní nebe v hubě.

Recepty s horkými čokolády Whittard ode mě už znáte, a tak když mi ukázali letošní novinku s chutí jablečného štrůdlu, okamžitě jsem si vzpomněla na „pudinkovou buchtu“, kterou milovala v dětství moje dcera. Pekla jsem ji v kakaové i skořicové variantě, ale já sama ji nikdy moc nemusela. Až doteď 🙂

Dort nebo chcete-li koláč je specifický v tom, že se na syrové těsto před pečením nalije horký pudink a peče se současně. Já ale pudink nemám v oblibě, proto jsem si svařila jen mléko se škrobem a ochutila zmíněnou horkou čokoládou. Ta mu dodá zajímavou jablečnou chuť a zároveň ho i osladí. Při přípravě je potřeba pracovat rychle a ideálně chystat současně těsto na korpus i krém, aby těsto příliš dlouho nestálo.

Po upečení pak přijde navrch dortu vrstva zakysané smetany. Můžete ji dát na teplý, ale i zcela vychladlý korpus, vyzkoušené mám obě varianty. Jediné, co se nedá přesně určit, kolik bude té smetany potřeba 🙂 Záleží totiž, jak se korpus upeče, respektive jaké v něm nahoře budou krátery a prohlubně po upečení. Někdy mi tedy stačí smetany dvě, jindy jsou pomalu tři málo 🙂

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.

Jablíčkový dort se zakysanou smetanou

Piškotové těsto:

  • 3 vejce, velikost „M“
  • 120 g cukru krupice
  • 50 g oleje
  • 60 g vody
  • 120 g hladké mouky
  • 6 g (2 lžičky) prášku do pečiva

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, pak pozvolna zašlehejte olej. Vmíchejte vodu a následně prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílku ušlehejte sníh a po částech opatrně vmíchejte do těsta.

Kulatou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení (nebo použijte odlučovací olej) a těsto do ni nalijte.

Jablíčkový krém:

V troše mléka rozmíchejte škrob, zbytek mléka zahřejte v rendlíku. Vmíchejte rozpuštěný škrob a za stálého míchání přiveďte k varu, zhruba 1-2 minuty provařte. Stáhněte ze sporáku, přidejte horkou čokoládu a promíchejte. Ihned nalijte cik cak na syrové těsto ve formě.

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 30 minut. Špejlí si ověřte propečenost.

Smetanová vrstva:

  • 500-600 g zakysané smetany 16-18%
  • cukr krupice dle chuti (lze i vynechat)
  • skořice

Zakysanou smetanu promíchejte a dle chuti oslaďte. Rovnoměrně rozetřete na teplou buchtu (ve formě) a dejte do lednice vychladit.

Vychlazenou buchtu odřízněte od formy a opatrně vyjměte. Vršek posypte rovnoměrně skořicí, můžete ozdobit sušenými jablíčky.

TIP – V týdnu od 7.10. do 13.10.2024 můžete využít SLEVU 15% na celý nezlevněný sortiment značky Whittard, kde pořídíte kromě jiného i horkou čokoládu, stačí při objednávce zadat slevový kód MISA15.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

13 Komentáře

  • Lucie
    7. 10. 2024 v 19:03

    Dobrý den paní Landová,chtěla jsem Vám moc poděkovat za super recepty. Peču často a ráda a s recepty od Vás tady na blogu nebo v knížkách to jde skoro samo🙂 Bohužel sem na tento recept neměla čokoládu s příchutí štrúdlu ale měla jsem s příchutí perníku,a taky je to skvělé. Přeji Vám mnoho úspěchů,a těším se na další super recepty. 🤗

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 10. 2024 v 9:48

      Milá Lucie, moc děkuji 🙂 poradila jste si skvěle, věřím, že i s perníčkovou čokoládou bude dortík skvělý.

      Odpovědět
  • Lenka
    8. 10. 2024 v 14:03

    Dobrý den, šla by hmota s čokoládou nahradit pudinkem? Bude to fungovat? děkuji
    Lenka

    Odpovědět
  • Monika
    8. 10. 2024 v 21:26

    štrúdl se píše s čárkou 🙃

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 10. 2024 v 8:50

      Od loňského roku jsou povolené obě varianty, tedy s kroužkem i čárkou 🙂

      Odpovědět
  • Alena Šlichtová
    27. 10. 2024 v 11:08

    Dobrý den,paní Míšo,zaujal mě Váš nový recept na jablíckovy dort bez jablíček,objednala jsem si i bílou čokoladu s příchuti jablecného strůdlu(díky za slevu) a výsledek byl úžasný,dlouho jsme nejedli tak výborný zákusek,zmizel okamzitě,dokonce si dcery vyptaly recept. Díky za něj,číhám vždy,co nového se ve Vašich receptech objeví,Vaše recepty nikdy nezklamou. Děkuje Alena z Olomouce.

    Odpovědět
  • Eva Chalupová
    3. 11. 2024 v 4:30

    Dobrý den paní Landová,váš dortík jablíčkový se zakysankou byl vynikající,pekla jsem ho pro kamarády v Thajsku a měl obrovský úspěch, ingredience jsem si vzala z Česka včetně té čokolády s příchutí jablečného štrůdlu.
    Povedl se a proto vám móóóc děkuji za úžasný recept.

    Odpovědět
  • Kateřina
    19. 11. 2024 v 11:54

    Dobrý den, moc mě zaujal Váš recept, ale nemam horkou cokoladu, lze to necim nahradit, popř.vynechat?
    moc děkuji za radu, hezky den🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 11. 2024 v 10:13

      Můžete kukuřičný škrob nahradit vanilkovým pudingem, ale chuť už nebude stejná.

      Odpovědět
  • Hedvika
    20. 11. 2024 v 19:52

    Milá Míšo, pečeno již po třetí pro velký úspěch 😊 takže i tentokrát musím použít otřepanou frázi 😊 luxusní, dortík. Delikatesa, která se nepřejí,chcete stále jíst a zjistit, zda ten další kousek v ústech, nebude ještě lepší 😉. Jste úžasná. Moc ráda podle vás peču. Jste velký vzor.Těším se a už se nemohu dočkat dalšího dezertu, který určitě prubnu 😁 A co nějakou další úžasnou kuchařkou nepřipravujete ? Hezký večer

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

4.67

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ