Nejsem moc velkým příznivcem nepečených dortů, ale v létě trávíme dost času na místech, kde není trouba nebo se nám ji prostě nechce zapínat. A přesně pro tyhle případy jsou tyhle nepečené věci fajn. Ideální na přípravu je dortová forma s odnímatelným dnem, díky které dort snadno po ztuhnutí vyjmete. Nicméně dá se udělat třeba i do skleniček.
Základem dortu je sušenková vrstva, kterou jsem „vylepšila“ přírodním kakaem. Věřte, že chuť bude mnohem lepší, než když použijete kakaové sušenky. Vrstva z tvarohu a zakysané smetany se pak příjemně doplňuje s ovocnou vrstvou. Obě vrstvy jsou zpevněné plátkovou želatinou, protože jinak by to nedrželo pohromadě 🙂 Vršek dortu je pak ozdobený sezónním ovocem, které je zalité čirým dortovým želé, aby neokoralo.
V receptu jsou záměrně použity dva různé želírující přípravky, protože je lidé dost často mezi sebou zaměňují. Prvním je plátková želatina, která je živočišného původu, při přípravě nesmí projít varem a používá se obvykle dovnitř dortu. Naproti tomu dortové želé je rostlinného původu, musí projít varem a používá se obvykle navrch dortu. Pozor, tyto výrobky nelze mezi sebou zaměňovat. Více informací najdete na webu Dr. Oetkera, jejichž výrobky jsem pro tento recept použila.
Video postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.
NEPEČENÝ OVOCNÝ DORT
Nepečený sušenkový základ:
- 200 g sušenek (možno i piškoty)
- 2 lžíce Přírodního kakaa Dr. Oetker
- 100 g másla
Sušenky a kakao společně rozmixujte, přidejte kousky másla a mixujte, dokud se vše nespojí. Přendejte do dortové formy o průměru 24 cm vyložené papírem na pečení a vmáčkněte do dna. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Tvarohová vrstva:
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 150 g zakysané smetany 16%
- 60 g cukru krupice
- 3 plátky (5g) plátkové želatiny Dr. Oetker
Do menšího rendlíku nalijte 2-3 lžíce vody, vložte plátky želatiny a nechte 10 minut nabobtnat.
Tvaroh promíchejte s cukrem, tak aby se rozpustil. Nabobtnalou želatinu v rendlíku při nižší teplotě opatrně zahřejte do rozpuštění (nevařte). Stáhněte ze sporáku a po částech do ní vmíchejte zakysanou smetanu. Celou směs pak vlijte do tvarohu s cukrem, dobře promíchejte a nalijte na sušenkový základ. Dejte do lednice ztuhnout.
Ovocná pěna:
- 200 g rozmačkaného/rozmixovaného ovoce (použila jsem meruňky)
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 3 plátky (5g) plátkové želatiny Dr. Oetker
Ovoce nakrájejte na kousky, krátce povařte a rozmixujte. Dle chuti můžete přisladit, případně propasírovat. Nechte zchladnout.
Do menšího rendlíku nalijte 2-3 lžíce vody, vložte plátky želatiny a nechte 10 minut nabobtnat.
Následně želatinu v rendlíku při nižší teplotě opatrně zahřejte do rozpuštění (nevařte). Stáhněte ze sporáku a přidejte do ní část ovocného pyré. Promíchejte a spojte se zbytkem. Smetanu ušlehejte do polotuha a vmíchejte do ovocného pyré. Ihned rozetřete na ztuhlou tvarovou náplň, uhlaďte do roviny a dejte do lednice ztuhnout.
Dokončení:
- čerstvé ovoce (meruňky, černý a červený rybíz)
- 1 sáček Čiré dort-želé Dr. Oetker
Ovoce pokrájejte na kousky a rovnoměrně rozložte po celé ploše dortu. Želé připravte podle návodu na obalu a nechte mírně zchladnout. Pak pomocí lžíce nebo mašlovačky naneste na ovoce a dejte do lednice odležet. Po ztuhnutí dort opatrně odřízněte od formy a vyjměte.
12 Komentáře
Tatiana
11. 7. 2024 v 18:04Vyzerá naozaj úžasne, hneď ho aj pôjdem skúsiť, len by som sa chcela spýtať či môžem zameniť tvaroh s ricottou, mám momentálne v chladničke a potrebujem sa jej zbaviť 🙂
Míša Landová
12. 7. 2024 v 7:43Já myslím, že to bude fungovat i s ricottou 🙂
viera
16. 7. 2024 v 10:13opat raz skvely recept 🙂 mohla by som sa spytat? je dolezite ovocie rozvarit? ak by som napriklad pouzila zrele mango ktore by som len rozmixovala bez varenia?
dakujem 🙂
Míša Landová
16. 7. 2024 v 15:13Není nutné ovoce vařit 🙂
Jana
18. 7. 2024 v 23:07Míšo,
děkuji Vám za recept. Dort byl vynikající !
Zdravím z Moravy
Jana
Míša Landová
21. 7. 2024 v 12:13Moc děkuji za recenzi 🙂
Gabriela
23. 7. 2024 v 13:37Dortík je velmi chutný a výborný nápad nejenom na léto. Je lehký, svěží a chutná… ta meruňková pěna je úžasná.
Míša Landová
25. 7. 2024 v 11:29Díky, to jsem moc ráda 🙂
Hanka
9. 8. 2024 v 11:57Dobrý den, je možné dort udělat den dopředu? Děkuji
Míša Landová
9. 8. 2024 v 12:14Ano, určitě, je to i lepší.
Irena
7. 10. 2024 v 8:31Míšo nechá se udělat ovocná pěna i z kompotovaných meruněk?
Míša Landová
7. 10. 2024 v 10:58Teoreticky ano, ale bude hodně sladká a méně výrazná.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5