Menu
Dorty / Nepečené dezerty

Nepečený ovocný dort

Nejsem moc velkým příznivcem nepečených dortů, ale v létě trávíme dost času na místech, kde není trouba nebo se nám ji prostě nechce zapínat. A přesně pro tyhle případy jsou tyhle nepečené věci fajn. Ideální na přípravu je dortová forma s odnímatelným dnem, díky které dort snadno po ztuhnutí vyjmete. Nicméně dá se udělat třeba i do skleniček.

Základem dortu je sušenková vrstva, kterou jsem „vylepšila“ přírodním kakaem. Věřte, že chuť bude mnohem lepší, než když použijete kakaové sušenky. Vrstva z tvarohu a zakysané smetany se pak příjemně doplňuje s ovocnou vrstvou. Obě vrstvy jsou zpevněné plátkovou želatinou, protože jinak by to nedrželo pohromadě 🙂 Vršek dortu je pak ozdobený sezónním ovocem, které je zalité čirým dortovým želé, aby neokoralo.

V receptu jsou záměrně použity dva různé želírující přípravky, protože je lidé dost často mezi sebou zaměňují. Prvním je plátková želatina, která je živočišného původu, při přípravě nesmí projít varem a používá se obvykle dovnitř dortu. Naproti tomu dortové želé je rostlinného původu, musí projít varem a používá se obvykle navrch dortu. Pozor, tyto výrobky nelze mezi sebou zaměňovat. Více informací najdete na webu Dr. Oetkera, jejichž výrobky jsem pro tento recept použila.

Video postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

NEPEČENÝ OVOCNÝ DORT

Nepečený sušenkový základ:

Sušenky a kakao společně rozmixujte, přidejte kousky másla a mixujte, dokud se vše nespojí. Přendejte do dortové formy o průměru 24 cm vyložené papírem na pečení a vmáčkněte do dna. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.

Tvarohová vrstva:

Do menšího rendlíku nalijte 2-3 lžíce vody, vložte plátky želatiny a nechte 10 minut nabobtnat.

Tvaroh promíchejte s cukrem, tak aby se rozpustil. Nabobtnalou želatinu v rendlíku při nižší teplotě opatrně zahřejte do rozpuštění (nevařte). Stáhněte ze sporáku a po částech do ní vmíchejte zakysanou smetanu. Celou směs pak vlijte do tvarohu s cukrem, dobře promíchejte a nalijte na sušenkový základ. Dejte do lednice ztuhnout.

Ovocná pěna:

Ovoce nakrájejte na kousky, krátce povařte a rozmixujte. Dle chuti můžete přisladit, případně propasírovat. Nechte zchladnout.

Do menšího rendlíku nalijte 2-3 lžíce vody, vložte plátky želatiny a nechte 10 minut nabobtnat.

Následně želatinu v rendlíku při nižší teplotě opatrně zahřejte do rozpuštění (nevařte). Stáhněte ze sporáku a přidejte do ní část ovocného pyré. Promíchejte a spojte se zbytkem. Smetanu ušlehejte do polotuha a vmíchejte do ovocného pyré. Ihned rozetřete na ztuhlou tvarovou náplň, uhlaďte do roviny a dejte do lednice ztuhnout.

Dokončení:

Ovoce pokrájejte na kousky a rovnoměrně rozložte po celé ploše dortu. Želé připravte podle návodu na obalu a nechte mírně zchladnout. Pak pomocí lžíce nebo mašlovačky naneste na ovoce a dejte do lednice odležet. Po ztuhnutí dort opatrně odřízněte od formy a vyjměte.

12 Comments

  • Tatiana
    11. 7. 2024 v 18:04

    Vyzerá naozaj úžasne, hneď ho aj pôjdem skúsiť, len by som sa chcela spýtať či môžem zameniť tvaroh s ricottou, mám momentálne v chladničke a potrebujem sa jej zbaviť 🙂

    Odpovědět
  • viera
    16. 7. 2024 v 10:13

    opat raz skvely recept 🙂 mohla by som sa spytat? je dolezite ovocie rozvarit? ak by som napriklad pouzila zrele mango ktore by som len rozmixovala bez varenia?
    dakujem 🙂

    Odpovědět
  • Jana
    18. 7. 2024 v 23:07

    Míšo,
    děkuji Vám za recept. Dort byl vynikající !
    Zdravím z Moravy
    Jana

    Odpovědět
  • Gabriela
    23. 7. 2024 v 13:37

    Dortík je velmi chutný a výborný nápad nejenom na léto. Je lehký, svěží a chutná… ta meruňková pěna je úžasná.

    Odpovědět
  • Hanka
    9. 8. 2024 v 11:57

    Dobrý den, je možné dort udělat den dopředu? Děkuji

    Odpovědět
  • Irena
    7. 10. 2024 v 8:31

    Míšo nechá se udělat ovocná pěna i z kompotovaných meruněk?

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ