Takže sladkého už bylo dost, ode dneška jedu ve slaném. Co vy na to? Ne, nebojte, jen vám jedním slaným receptem trochu zpestřím nabídku. Je pravda, že mám sladkého občas až nad hlavu a toužím se zakousnout do něčeho slaného, ale příprava sladkého u mě pořád vítězí 🙂
Ony vlastně i tyhle rohlíčky vycházejí ze sladkého receptu. Jen jsem si ho trochu upravila a naplnila šunkou a sýrem. Ráda připravuji i slané občerstvení a chtěla jsem něco jiného než oblíbený quiche nebo listové těsto. A protože jsem našla zalíbení v kynutém, volba byla jasná.
Rohlíčky si můžete naplnit dle chuti, přidat oblíbené koření nebo bylinky. Můžete udělat čistě sýrové nebo nakombinovat se šunkou či slaninou. Kynuté těsto se nenechává kynout, takže rohlíčky jsou i rychle hotové. Skvěle chutnají teplé hned po upečení, ale i později, když vychladnou.
Kynuté šunkovo-sýrové rohlíčky (16 ks):
300 g hladké mouky
špetka soli
100 ml vlažného mléka
lžička cukru krupice
20 g čerstvého droždí
1 žloutek
100 g zakysané smetany
50 g změklého másla
——————————
šunka, slanina, plátkový sýr, niva ….
bílek na potření
koření, semínka, sůl na posypání
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Do vlažného mléka přidejte cukr a čerstvé droždí, nechte vzejít kvásek.
Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli, přidejte kvásek, žloutek a zakysanou smetanu. Začněte zpracovávat těsto, po chvilce přidejte změklé máslo. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které se nenechává kynout.
Těsto rozdělte na dva bochánky, každý vyválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů (jako pizzu). Jednotlivé díly poklaďte pláty šunky, slaniny, můžete přidat kousky sýra, případně bylinky či oblíbené koření. Vše dle vaší chuti. Já jsem zvolila kombinaci slanina/niva a šunka/ementál.
Každý díl zatočte do rohlíčku od kraje ke středu. Pokud budete dávat kousek sýra, jako třeba niva, nejdříve rohy těsta zahněte do středu, aby náplň nevytékala a pak zatočte. Cíp by měl být dole pod rohlíčkem.
Rohlíčky potřete bílkem, posypte oblíbeným kořením nebo semínky a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova.
Nechte trochu vychladnout a můžete se do nich pustit. Pokud vám nějaký zbude do druhého dne, doporučuji ohřát na sucho v pánvi na sporáku. Servírovat můžete se zeleninou nebo salátem.
Vytisknout recept |
27 Komentáře
Anonymní
30. 5. 2018 v 9:29Určitě brzy vyzkouším.O víkendu jsem pekla podle vás Švarcvaldský dort a měl velký ohlas.Vlaďka
Víkendové pečení
30. 5. 2018 v 19:57Vlaďko, díky 🙂 skvělé, že se dort povedl, jen tak dál i s ostatními recepty 🙂
Petra
6. 6. 2018 v 21:01U nás doma mě už ženou, když chci upéct něco sladkého 🙂 Takže se občas také uchýlím ke slanému, ale to si beru k ruce hotové listové těsto. Z kynutého jsem ještě naslano nedělala, ale tyhle vypadají k nakousnutí, takže ráda vyzkouším!
Víkendové pečení
7. 6. 2018 v 14:21Jo, to moc dobře znám 🙂 já sama mám teď raději něco slaného 🙂 listové těsto je fajn, bohužel to z obchodu nestojí za nic a na domácí není vždy čas 🙂
Anonymní
24. 6. 2018 v 13:27Dobrý den Míšo, tyhle rohlíčky jsou excelentní…uz jsem je pekla 3x naposledy dneska ráno z dvojité dávky 😛 a máte pravdu že do druhého dne nezbydou…. Mějte příjemný zbytek dne. Hanka
Víkendové pečení
24. 6. 2018 v 18:47Hanko, děkuji 🙂 to jsem rada, ze i slaný recept se těší oblibě 🙂
Klára
8. 8. 2022 v 13:49Dobrý den Můžu se prosím zeptat kolik jich cca z jedné dávky udělám? Díky za odpověď
Klára
8. 8. 2022 v 14:24Omlouvám se, přehlédla jsem, že 16 ks 🙄🙏
Míša Landová
9. 8. 2022 v 7:50🙂
Jitka
19. 7. 2019 v 9:17Syn měl u kamarádovy babičky a přijel s receptem, že jsou úžasné. Děkujeme 🙂
Víkendové pečení
19. 7. 2019 v 13:52Tak to je super, děkuji 🙂
Anonymní
12. 6. 2020 v 13:47Dobrý den,
Rohlíčky jsou výborné. Chtěla bych se zeptat, nemáte zkušenost se zamrazením těchto rohlíčků? Mně se druhého dne nedožily (rodina je snědla), ale potřebovala bych je uchovat. Předem děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
14. 6. 2020 v 11:48Kynuté pečivo běžně mrazím, takže i u těchto rohlíčků to nebude problém 🙂
Veber
20. 6. 2020 v 17:06Už jsem pekla několikrát a vždy trochu váhám jak odměřit v ml změklé máslo… Jinak jsou ale skvělé.
Víkendové pečení
20. 6. 2020 v 18:30Chybička se vloudila a nikdo si ještě nevšiml 🙂 správně tam má být 50 gramů. Děkuji za upozornění, upravím.
Martina
25. 10. 2020 v 18:20Dobrý den Míšo,vaše rohlíčky jsou úžasný.Budu se těšit na další super recepty.
Míša Landová
25. 10. 2020 v 18:52Martino, moc děkuji 🙂
Lenka
1. 3. 2022 v 16:01Dobrý den. Objevila jsem tyto stránky teprve nedávno a již několikrát jsem pekla rohlíčky. Jsou výborné.
Míša Landová
2. 3. 2022 v 9:02Děkuji 🙂
Blanka
14. 5. 2022 v 11:15Dobrý den, krásný recept, jen nerozumím proč se nenechává kynout..? Děkuji!
Míša Landová
15. 5. 2022 v 15:52Některá těsta se kynout nenechávají, obvykle mají vyšší podíl droždí a při kynutí a následném pečení by hodně nakynuly. Byly by to takové buchty a ty nechceme.
Iva
23. 5. 2022 v 11:04Dobrý den paní Míšo, rohlíčky jsou úžasné, perfektně vyladěné složení a suprově popsaný pracovní postup. Dokonce jsem, po mnoha experimentech dle jiných receptů na různých webech, vyzkoušela tyto rohlíčky v bezlepkové variantě, bez mléka a vajec, neteř nic z toho nesmí a výsledkem byli všichni nadšení. Mouku jsem dala BL JIzerku, místo mléka mléko mandlové, místo másla sádlo, místo zakysané smetany jsem dala kokosový zákys, žloutek jsem nenahradila, prostě jsem ho nedala. Náplň jen nakládaná sušená rajčata, osmaženou cibulku a slaninu. Gramáž jsem neměnila. Výsledek excelentní!! Na oslavě narozenin je chválili i nedietáři. Třeba tato má zkušenost pomůže i jiným dietářům. Na oslavě byl i Váš čokoládový dort, byl excelentní. Děkuji za Vaše recepty, díky Vám jsem byla za hvězdu 😉
Míša Landová
23. 5. 2022 v 11:20Ivo, moc děkuji za Vaši zkušenost s alternativním pečením, věřím, že se někomu bude určitě hodit 🙂
Martina
11. 5. 2023 v 20:45Dobrý den, rohlíčky jsou fantastický… 😁👍 Těsto potírám lehce kečupem, posypu oreganem a dávám párečky. A protože všem moc chutnalo, napadlo mě těsto použít na pizzu… a úspěch byl ještě větší. 😃 A když náhodou zbyde, tak i druhý den je výborná, těsto je opravdu super. Děkuji Vám za skvělý recept. 😊
Míša Landová
13. 5. 2023 v 12:02No tak to s tou pizzou zní naprosto skvěle, budu muset taky zkusit, díky za tip, Martino 🙂
Alena
13. 11. 2024 v 14:35Jsem v pečení spíš začátečník a moc se povedly, děkuji za recept 🙂
Míša Landová
14. 11. 2024 v 20:49Skvělé, díky.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5