Menu
Slané recepty

Kynuté šunkovo-sýrové rohlíčky

Takže sladkého už bylo dost, ode dneška jedu ve slaném. Co vy na to? Ne, nebojte, jen vám jedním slaným receptem trochu zpestřím nabídku. Je pravda, že mám sladkého občas až nad hlavu a toužím se zakousnout do něčeho slaného, ale příprava sladkého u mě pořád vítězí 🙂

Ony vlastně i tyhle rohlíčky vycházejí ze sladkého receptu. Jen jsem si ho trochu upravila a naplnila šunkou a sýrem. Ráda připravuji i slané občerstvení a chtěla jsem něco jiného než oblíbený quiche nebo listové těsto. A protože jsem našla zalíbení v kynutém, volba byla jasná.

Rohlíčky si můžete naplnit dle chuti, přidat oblíbené koření nebo bylinky. Můžete udělat čistě sýrové nebo nakombinovat se šunkou či slaninou. Kynuté těsto se nenechává kynout, takže rohlíčky jsou i rychle hotové. Skvěle chutnají teplé hned po upečení, ale i později, když vychladnou. 

Kynuté šunkovo-sýrové rohlíčky (16 ks): 

300 g hladké mouky 

špetka soli 

100 ml vlažného mléka 

lžička cukru krupice 

20 g čerstvého droždí 

1 žloutek 

100 g zakysané smetany 

50 g změklého másla 

—————————— 

šunka, slanina, plátkový sýr, niva …. 

bílek na potření 

koření, semínka, sůl na posypání 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. 

Do vlažného mléka přidejte cukr a čerstvé droždí, nechte vzejít kvásek. 

Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli, přidejte kvásek, žloutek a zakysanou smetanu. Začněte zpracovávat těsto, po chvilce přidejte změklé máslo. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které se nenechává kynout. 

Těsto rozdělte na dva bochánky, každý vyválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů (jako pizzu). Jednotlivé díly poklaďte pláty šunky, slaniny, můžete přidat kousky sýra, případně bylinky či oblíbené koření. Vše dle vaší chuti. Já jsem zvolila kombinaci slanina/niva a šunka/ementál.

Každý díl zatočte do rohlíčku od kraje ke středu. Pokud budete dávat kousek sýra, jako třeba niva, nejdříve rohy těsta zahněte do středu, aby náplň nevytékala a pak zatočte. Cíp by měl být dole pod rohlíčkem. 

Rohlíčky potřete bílkem, posypte oblíbeným kořením nebo semínky a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova. 

Nechte trochu vychladnout a můžete se do nich pustit. Pokud vám nějaký zbude do druhého dne, doporučuji ohřát na sucho v pánvi na sporáku. Servírovat můžete se zeleninou nebo salátem.

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

27 Komentáře

  • Anonymní
    30. 5. 2018 v 9:29

    Určitě brzy vyzkouším.O víkendu jsem pekla podle vás Švarcvaldský dort a měl velký ohlas.Vlaďka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 5. 2018 v 19:57

      Vlaďko, díky 🙂 skvělé, že se dort povedl, jen tak dál i s ostatními recepty 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    6. 6. 2018 v 21:01

    U nás doma mě už ženou, když chci upéct něco sladkého 🙂 Takže se občas také uchýlím ke slanému, ale to si beru k ruce hotové listové těsto. Z kynutého jsem ještě naslano nedělala, ale tyhle vypadají k nakousnutí, takže ráda vyzkouším!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 6. 2018 v 14:21

      Jo, to moc dobře znám 🙂 já sama mám teď raději něco slaného 🙂 listové těsto je fajn, bohužel to z obchodu nestojí za nic a na domácí není vždy čas 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 6. 2018 v 13:27

    Dobrý den Míšo, tyhle rohlíčky jsou excelentní…uz jsem je pekla 3x naposledy dneska ráno z dvojité dávky 😛 a máte pravdu že do druhého dne nezbydou…. Mějte příjemný zbytek dne. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 6. 2018 v 18:47

      Hanko, děkuji 🙂 to jsem rada, ze i slaný recept se těší oblibě 🙂

      Odpovědět
    • Klára
      8. 8. 2022 v 13:49

      Dobrý den Můžu se prosím zeptat kolik jich cca z jedné dávky udělám? Díky za odpověď

      Odpovědět
  • Jitka
    19. 7. 2019 v 9:17

    Syn měl u kamarádovy babičky a přijel s receptem, že jsou úžasné. Děkujeme 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2019 v 13:52

      Tak to je super, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 6. 2020 v 13:47

    Dobrý den,
    Rohlíčky jsou výborné. Chtěla bych se zeptat, nemáte zkušenost se zamrazením těchto rohlíčků? Mně se druhého dne nedožily (rodina je snědla), ale potřebovala bych je uchovat. Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 6. 2020 v 11:48

      Kynuté pečivo běžně mrazím, takže i u těchto rohlíčků to nebude problém 🙂

      Odpovědět
  • Veber
    20. 6. 2020 v 17:06

    Už jsem pekla několikrát a vždy trochu váhám jak odměřit v ml změklé máslo… Jinak jsou ale skvělé.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 6. 2020 v 18:30

      Chybička se vloudila a nikdo si ještě nevšiml 🙂 správně tam má být 50 gramů. Děkuji za upozornění, upravím.

      Odpovědět
  • Martina
    25. 10. 2020 v 18:20

    Dobrý den Míšo,vaše rohlíčky jsou úžasný.Budu se těšit na další super recepty.

    Odpovědět
  • Lenka
    1. 3. 2022 v 16:01

    Dobrý den. Objevila jsem tyto stránky teprve nedávno a již několikrát jsem pekla rohlíčky. Jsou výborné.

    Odpovědět
  • Blanka
    14. 5. 2022 v 11:15

    Dobrý den, krásný recept, jen nerozumím proč se nenechává kynout..? Děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 5. 2022 v 15:52

      Některá těsta se kynout nenechávají, obvykle mají vyšší podíl droždí a při kynutí a následném pečení by hodně nakynuly. Byly by to takové buchty a ty nechceme.

      Odpovědět
  • Iva
    23. 5. 2022 v 11:04

    Dobrý den paní Míšo, rohlíčky jsou úžasné, perfektně vyladěné složení a suprově popsaný pracovní postup. Dokonce jsem, po mnoha experimentech dle jiných receptů na různých webech, vyzkoušela tyto rohlíčky v bezlepkové variantě, bez mléka a vajec, neteř nic z toho nesmí a výsledkem byli všichni nadšení. Mouku jsem dala BL JIzerku, místo mléka mléko mandlové, místo másla sádlo, místo zakysané smetany jsem dala kokosový zákys, žloutek jsem nenahradila, prostě jsem ho nedala. Náplň jen nakládaná sušená rajčata, osmaženou cibulku a slaninu. Gramáž jsem neměnila. Výsledek excelentní!! Na oslavě narozenin je chválili i nedietáři. Třeba tato má zkušenost pomůže i jiným dietářům. Na oslavě byl i Váš čokoládový dort, byl excelentní. Děkuji za Vaše recepty, díky Vám jsem byla za hvězdu 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 5. 2022 v 11:20

      Ivo, moc děkuji za Vaši zkušenost s alternativním pečením, věřím, že se někomu bude určitě hodit 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    11. 5. 2023 v 20:45

    Dobrý den, rohlíčky jsou fantastický… 😁👍 Těsto potírám lehce kečupem, posypu oreganem a dávám párečky. A protože všem moc chutnalo, napadlo mě těsto použít na pizzu… a úspěch byl ještě větší. 😃 A když náhodou zbyde, tak i druhý den je výborná, těsto je opravdu super. Děkuji Vám za skvělý recept. 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 5. 2023 v 12:02

      No tak to s tou pizzou zní naprosto skvěle, budu muset taky zkusit, díky za tip, Martino 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    13. 11. 2024 v 14:35

    Jsem v pečení spíš začátečník a moc se povedly, děkuji za recept 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ