Menu
Cheesecaky

Cheesecake s hruškami, zázvorem a bílou čokoládou

Inspiraci na tento cheesecake jsem našla před časem na jednom polském blogu a od té doby mi nedal spát. Mám totiž moc ráda kombinaci skořice, zázvoru a bílé čokolády, mimochodem má oblíbená náplň do makronek, takže jsem ho prostě musela vyzkoušet 🙂

Kombinace sýrové náplně a hrušek je sama o sobě moc dobrá, ale špetka zázvoru to ještě vylepšuje. Ale nemusíte mít strach, že by zázvor přebil celkovou chuť, je ho tam opravdu jen trochu, někteří to ani nepoznali 🙂 Cheesecake není příliš sladký, takže poleva z bílé čokolády ho příjemně doplňuje. 

Z původního receptu jsem použila jen nápad a kombinace chutí, suroviny a jejich množství jsem si víceméně upravila podle svého. Do základu jsem použila mix vanilkových a kakaových sušenek, ale skvěle by se určitě hodily karamelové Lotus nebo nějaké skořicové. 

Z níže uvedeného receptu připravíte cheesecake o průměru 20 cm.

Sušenkový základ:

120 g rozmixovaných sušenek (použila jsem mix vanilkových a kakaových)

lžička skořice

špetka mletého zázvoru

30 g rozpuštěného másla

1 žloutek

Troubu předehřejte na 190 stupňů, formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem. 

Sušenky smíchejte s kořením, rozpuštěným máslem a žloutkem. Nasypte do připravené formy a vmáčkněte do dna. Dejte zapéct na 10 minut do trouby.

Nechte vychladnout, troubu stáhněte na 150 stupňů a připravte sýrovou náplň.

Sýrová náplň:

500 g krémová sýra typu Philadelphia, Lučina, Palouček …

180 g zakysané smetany

100 g cukru krupice

2 lžíce hladké mouky

3/4 lžičky mletého zázvoru

špetka skořice

3 vejce (velikost M)

kompotované hrušky, cca 6-8 půlek

Sýr, smetanu, cukr a mouku dejte do mísy a při nízkých otáčkách prošlehejte do krémova. Přidejte koření a opět promíchejte. Pak přidejte vejce jedno po druhém, každé dobře zašlehejte, než přidáte další. Náplň nalijte na předpečený sušenkový základ.

Půlky hrušek rozkrojte na menší plátky a poskládejte do sýrové náplně. Lehce vmáčkněte, tak aby hrušky „nevykukovaly“, případně jen trochu. 

Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů asi na 40-50 minut. Střed koláče by měl být pevný. Nechte pomalu chladnout v pootevřené troubě. Abyste předešly praskání koláče, po chvilce chladnutí ořízněte boky koláče ostrým nožem od formy.

Koláč nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak dejte chladit na několik hodin do lednice. Ideálně přes noc. 

Poleva z bílé čokolády:

40 ml smetany ke šlehání 30-33%

75 g kvalitní bílé čokolády 

špetka skořice a zázvoru

Smetanu i čokoládu společně zahřejte ve vodní lázni, vymíchejte do hladké polevy. Můžete přidat špetku koření. Polevu nechte trochu zchladnout a pak nalijte na vychlazený koláč. 

inspirace http://www.mojewypieki.com/

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

17 Komentáře

  • Eva
    4. 11. 2019 v 8:14

    Tak já mám vyzkoušeno. Ty chutě zázvoru a skořice. No fantastické. Ta hruška vevnitř , to už je taková třešnička na dortu 🙂 Míšo opět dokonalé. Děkuji za recept. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2019 v 8:05

      Ano, zázvor a skořice je skvělá kombinace, zvláště teď v zimě .)

      Odpovědět
  • Petra
    20. 10. 2021 v 21:50

    Manzel tvrdi, ze je to porno cheesecake :-)Lepsi nejedl. Z jinych stránek uz ani nepecu

    Odpovědět
  • Šárka
    17. 3. 2022 v 12:52

    Dobrý den, myslíte, že mohu péct jen v ráfku či raději použít odnímatelnou formu? Mám jen výrazně větší, surovin málo, nechci mít zase nízké, tak mě napadl ten ráfek, ale zase se bojím, aby nevyteklo. Děkuji a už se těším na výsledek 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 3. 2022 v 12:55

      Ano, můžete použít jen ráfek, spodní krusta by měla protečení zabránit 🙂 Případně můžete ráfek pro jistotu obalit v papíru.

      Odpovědět
      • Šárka
        18. 3. 2022 v 16:36

        Milá paní Míšo, děkuji za bleskovou odpověď. Vystačila jsem si s ráfkem, jen klasicky papír dole, na boky jsem nedávala a úplně v pohodě. Dortík super, jen musím příště zvednout dávku koření, kupodivu jsem zázvor necítila.

        Odpovědět
  • Klára
    7. 11. 2023 v 13:35

    Dobrý den, můžu, prosím, cheesecake upéct ve středu večer a podávat až v pátek odpoledne? Bude stále chuťově dobrý? Děkuji. Klára

    Odpovědět
  • Jitka
    20. 1. 2024 v 22:29

    Dobrý den, Míšo, myslíte, že by bylo možné hruškový cheesecake udělat jako mini do košíčků? Jaká by pak byla doba pečení, cca 15 – 20 min.?
    Děkuji za super recept

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 1. 2024 v 16:21

      Ano, určitě to půjde. Mini cheescakes se obvykle pečou na 150 stupňů asi 20 minut.

      Odpovědět
  • Lucie
    13. 2. 2024 v 7:58

    Výborný ! Dělala jsem tedy bez bílé čokolády navrchu (to je tak, když si jí zapomenete napsat na nákupní seznam) a už tak byl taaak dobrý, takže se moc těším, až ho příště udělám i s tou polevou ! 🙂

    Odpovědět
  • Erika
    4. 9. 2024 v 14:28

    Výborný, u nás chutil všetkým. Recepty z tejto stránky sú istota. Dala som viac hrušiek do dvoch vrstiev (bola veľká úroda) a viac škorice a zázvoru na základe iných recenzií.

    Odpovědět
  • Dáša
    6. 10. 2024 v 18:40

    Výborný a kombinace chutí neotřelá. Na oslavě měl velký úspěch i u těch, kteří k cheesecakekům nechovají úplné sympatie :). Jen mě trochu překvapilo, že mi ta kompotovaná hruška za takovou dobu pečení nezměkla. Ale to byla jen malá ,,vada na kráse”.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 10. 2024 v 10:55

      Díky 🙂 ono hodně záleží na kvalitě hrušek, některé jsou bohužel hodně tvrdé 🙁

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ