Menu
Cupcaky a muffiny

Mrkvové cupcakes s javorovým sirupem

Mrkvové dezerty se u nás doma těší velké oblibě, takže je peču v různých tvarech a obměnách. Tuto variantu ve formě cupcakes jsem pekla už mockrát, ale až nyní se mi je povedlo zachytit v přijatelné podobě. Obvykle totiž zmizí rychleji, než vytáhnu foťák 🙂 

Cupcakes jsou díky strouhané mrkvi a ořechům krásně vláčné a sýrový krém je skvěle doplňuje. Do těsta jsem přidala i trochu celozrnné mouky, má oblíbená je špaldová. V krému jsem zcela vynechala cukr a osladila jen javorovým sirupem, který mu dodává specifickou chuť. 

Na rozdíl od mrkvového dortu, který chutná hodně podobně, je příprava cupcakes poměrně kratší. Pokud máte doma všechny potřebné suroviny, za hodinu máte dortíky hotové na stole. Recept se navíc velmi dobře „půlí“, takže si bez problému připravíte jen pár kousků. 

Mrkvové cupcakes (12 ks):

2 velká vejce (velikost „L“)

100 g třtinového cukru

100 ml rostlinného oleje

60 g celozrnné hladké špaldové mouky

100 g hladké špaldové mouky

1 lžička jedlé sody

1 lžička prášku do pečiva

1,5 lžičky skořice

50 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)

190-200 g jemně strouhané mrkve

Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej.

V misce smíchejte obě mouky s práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Vmíchejte k vyšlehaným vejcím a krátce prošlehejte. Přidejte mleté ořechy a nakonec strouhanou mrkev. Dobře promíchejte a těsto rozdělte do 12 košíčků, je poměrně husté. 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 – 18 minut, špejlí si ověřte, že jsou cupcakes propečené.

Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak přendejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí ozdobte krémem.

Smetanový krém:

200 g krémového sýra typu Philadelphia (použila jsem cream cheese Goldessa z Lidlu)

200 g smetany ke šlehání 40%

javorový sirup dle chuti

Všechno společně vyšlehejte do pevného krému. Javorový sirup dejte dle chuti, můžete samozřejmě zkombinovat i s cukrem. Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou, já použila svou oblíbenou 1M od Wiltonu, a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila ořechy glazované v cukru, bílou čokoládu a mandle v čokoládě 🙂

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

36 Komentáře

  • Anonymní
    6. 5. 2017 v 8:54

    Milá MiLo, co dodat jste zkrátka úžasná, jinak se to popsat nedá! Zkoušela jsem již několik vašich receptů a není výstižnější slovo než, že dobrůtky podle nich jsou skvělé. Moc , moc děkuji za to, že se o svoje poklady pečení a zkušenosti podělíte i s těmi co jsou méně zkušené jako já. Strašně ráda chodím na váš blog a vždy se nemohu dočkat až bude nový receptík. Dnešní sladký poklad mne nadchl, že běžím pro mrkev do obchodu a pak do 🙂 kuchyně. Přeji krásný den. Kačka a Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 5. 2017 v 15:35

      Kačko a Ilčo, zdravím vás a moc děkuji za váš komentář 🙂 velmi mě těší, že se dobrůtky daří s úspěchem. Děkuji za vaši přizeň a moc si vážím vašich návštěv :)) pěkný prodloužený víkend 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 5. 2017 v 20:14

    Mám koupenou vysokoprocentní šlehačku na zdejší bezé roládu, ale vypadá to spíš, že vyzkouším tuhle dobrotu. Nádhera…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2017 v 7:07

      Děkuji 🙂 no, těžká volba 🙂 oba dezerty jsou skvělé 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 5. 2017 v 9:40

    Děkuji za další krásný recept. Chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné třtinový cukr do těsta nahradit melasou a pokud ano, kolik gramů by jí asi mělo být?
    Děkuji Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2017 v 19:04

      Markéto, děkuji 😉 melasa je svou chutí dost specifická, pokud ji chcete použít, asi bych ji nakombinovala s cukrem 🙂 přesný poměr Vám bohužel neřeknu, asi bych odhadla podle chuti 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    9. 5. 2017 v 19:36

    Miso vy jste proste uzasna. Kdybych doma mela vsechny ingredience,tak se do receptu pustim jeste ted vecer 😊 takhle to bude muset pockat do zitrka. Jinak dekuji vam za uzasny krem na cupcakes z vajecneho konaku,smetany,bile cokolady a mascarpone. Dlouho jsem hledala takovy krem,ktery by byl chutove tak dobry a drzel krasne tvar a nestekal nebo se zdrcnul 😊 Pekla jsem podle vas nekolik dezertu na rodinnou oslavu a melo to veliky uspech. Tesim se na dalsi recepty

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 5. 2017 v 20:20

      Milá Magdo, moc děkuji za krásný komentář 🙂 velice mě těší, že mají recepty takový úspěch 😉 děkuji za důvěru i přízeň 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      25. 2. 2020 v 12:37

      Prosím vás,kde najdu ten recept na krém z vajecneho konaku!?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2020 v 20:19

      Krém z vaječného koňaku najdete u příspěvku Ořechové cupcakes, stačí dát nahoře do vyhledávače 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    9. 5. 2017 v 19:56

    Jeste otazecka 😊lze na kremik pouzit i klasickou 33% smetanu?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 5. 2017 v 20:21

      Teoretický ano, jen krém asi nebude tak pevný, bude hodně záležet i na typu sýra 🙂 já dávám obvykle radši tu 40%, je to jistota 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 5. 2017 v 20:16

    MiLa tie boli výborné!!! Ďakujeme.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2017 v 8:11

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    17. 5. 2017 v 19:03

    Ahoj Míšo, jsou vynikající jako všechno na tomto blogu….nedávno jsem pekla Ondrovi podle tvého receptu čokoládový chlebíček…..že prý nic tak návykového dlouho nejedl…díky, že si dáš tu práci a podělíš se snámi o skvělé recepty :-))Maru

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 5. 2017 v 21:26

      Ahoj Maru, moc a moc děkuji za krásný komentář 🙂 tak to je fajn, že chutná celé rodině, mimochodem ten čokoládový je taky můj oblíbený 🙂 děkuji za důvěru, jsem moc ráda, že zkoušíš moje recepty, díky. Míša

      Odpovědět
    • Marie
      18. 5. 2017 v 19:03

      Zkouším moc ráda a jen tak mě to nepřejde :-))))

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 5. 2017 v 18:46

    Milá Míšo, již jsem dnes pekla v jednom týdnu podruhé tento skvostný dezert. Musím se s Vámi Míšo podělit o reakce ostatních. Syn mi povídá, mamko příště vezmi větší košíčky a nebo rovnou dortovou formu, jak je to úžasný 🙂 a manželova maminka dodala příště si prosíme ve velkém, asi by byl nejlepší ten největší plech který se vejde do trouby. Bylo to tak úžasný a lehký, že se toho nedá přejíst. Tak to jen trochu z našeho dnešního sedánku u kávy s cucakes od Vás 🙂 Co dodat snad jen, že ne košíčky, ale rovnou plech XXL. Děkuji ještě jednou za tak úžasný recept a těším se na další tvoření od Vás. Krásný víkend. Kačka a Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 5. 2017 v 7:32

      Kačko a Ilčo, moc a moc děkuji 🙂 Vaše slova jsou pro mě doslova pohlazením na duši 🙂 jsem moc ráda, že mají cupcakes takový úspěch a chutnají celé rodině 😉 hezkou neděli 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 4. 2018 v 15:07

    Opravdu výborný recept, ne, že by mě to na Vašich stránkách překvapilo :-)Pekla jsem na letošní velikonoční výslužku "jen" jako muffiny, ozdobila marcipánovými kytičkami a doufám, že koledníci budou stejně spokojení jako já. Jeden jsem přece musela ochutnat, že … 🙂 Takže opět díky a pěkné Velikonoce, Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2018 v 7:22

      Katko, děkuji :)) tak určitě ne všechny recepty jsou perfektní 🙂 věřím, že mrkvové budou chutnat i koledníkům, jsou opravdu moc dobré 🙂 krásné svátky.

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 1. 2020 v 21:40

    Dobrý večer, syn je alergický na ořechy, mohu je něčím nahradit nebo vynechat? Vymazavate papírové košíčky, nebo jdou pak dobře ven. Děkuji za odpověď. Lenka 🙋

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 1. 2020 v 8:49

      Lenko, ořechy můžete klidně vynechat. Papírové košíčky vhodné na pečení se nevymazávají, je to obdoba pečícího papíru.

      Odpovědět
    • Unknown
      16. 1. 2020 v 23:32

      Děkuji
      😉

      Odpovědět
  • A.
    5. 4. 2022 v 14:02

    Dobrý den,
    Díky za tento recept! Chystam se na Velikonoce upéct mrkvač. Jen sem zvažovala zda dort a nebo cupcakes. U dortu sem v diskuzi četla, že někdo pekl jako cupcakes, tak vyzkouším dortove testo,protože nemam ani jednu spaldovou mouku…. a krém z techto cupcakes. Díky Díky díky 👌 😉 pěkný den

    Odpovědět
  • Petra
    29. 5. 2022 v 19:53

    Dobry den Miso, prosim lze pouzit normalni mouku? Pripadne jake pomery? Dekuji moc

    Odpovědět
  • Ivana
    11. 9. 2022 v 11:02

    Včera sme ich piekli a deti hneď všetko zjedli 🙂 syn si ich objednal do škôlky na narodeniny, no chcel by aby krém mal zelenú farbu. Myslíte, že môžem do tohto krému pridať farbivo, ale urobiť radšej iný krém? Mám doma len tekuté farbivo a bojím sa aby krém potom nestratil na hustote.
    Ďakujem 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 9. 2022 v 17:38

      Když přidáte malé množství až na konci šlehání, neměl by být problém 🙂

      Odpovědět
  • Ludmila
    11. 1. 2023 v 18:20

    Dobrý den Míšo, 🙂
    chci se zeptat, jak děláte tu čokoládu na ozdobení 🙂 děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 1. 2023 v 8:26

      Musíte si vytemperovat čokoládu a pak z ní můžete dělat jakékoliv dekorace, tyto jsou dělané pomocí nože.

      Odpovědět
  • Ludmila
    14. 1. 2023 v 16:49

    Děkuji😊

    Odpovědět
  • Lucie
    30. 7. 2024 v 17:34

    Dobrý den,

    Je mozne cupcaky nazdobit kremem dopredu? Napr nazdobit dopoledne, s tím ze oslava je az odpoledne? Moc dekuji za odpoved

    Odpovědět
  • Lucie
    31. 7. 2024 v 14:46

    Dobrý den paní Mišo,
    ráda bych že zeptala, zda je možné do krému použít ricottu na místo sýrů ? Děkuji moc za odpověď Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 8. 2024 v 13:19

      Ricotta má nízký obsah tuku a nelze ji vyšlehat jako sýr. Jedině snad ušlehat zvlášť smetanu a ručně smíchat s ricottou, ale vyzkoušeno nemám …

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ