Přestože mám hrušky moc ráda, receptů s hruškami na mém blogu moc nenajdete. Vlastně jen jeden, na Mandlový koláč s hruškami. A tak je na čase, to trochu napravit :)Koláč je sice podle původního receptu s jablky, ale hrušky se mi tam nějak víc hodily. Navíc jsem je měla doma po ruce a hezky dozrálé.
Koláč je příjemně vláčný, nejen po upečení, ale i další dny. Má jemnou kakaovou chuť, která dobře ladí s nasládlými hruškami. Proti původnímu receptu jsem ponížila množství cukru a místo bílého použila třtinový. Vynechala jsem také čokoládovou polevu, která mi přišla na koláč zbytečná. Je skvělý jen tak, sám o sobě 🙂
Příprava je rychlá a jednoduchá, zvládnou i začátečníci. Důležité je, aby všechny suroviny měly stejnou pokojovou teplotu. Hrušky nakrájejte na opravdu malé kousky, v koláči je to tak lepší. Pokud chcete koláč připravit do větší formy (cca 24 cm), upečte si ho z dvojité dávky.
Kakaový koláč s hruškami (průměr 18-19 cm):
3 menší hrušky (cca 350 g)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce rozinek
2 lžíce rumu
100 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
65 g mletých mandlí
1 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1/2 lžičky prášku do pečiva
100 g másla
70 g třtinového cukru
2 vejce „L“
Hrušky oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte rozinky, citronovou šťávu a rum. Dobře promíchejte a nechat asi hodinu při pokojové teplotě.
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dortovou formu o průměru cca 18-19 cm vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte prosátou mouku, mleté mandle, kakao, skořici a prášek do pečiva.
V jiné míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny, postupně zašlehejte obě vejce. Stěrkou vmíchejte moučnou směs, nakonec hrušky. Dobře promíchejte, přendejte do připravené formy a uhlaďte do roviny. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut, špejlí si ověřte, že je koláč propečený.
Nechte vychladnout, pak opatrně vyndejte z formy. Před servírování lehce pocukrujte.
inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/
Vytisknout recept |
9 Komentáře
Unknown
11. 11. 2016 v 12:29zaujímavý recept, aj my máme doma hrušky, tak sa asi inšpirujem tvojim receptom a spravím tento koláč cez víkend 🙂 .
LovelyBaking
Víkendové pečení
12. 11. 2016 v 7:49Děkuji 🙂
Anonymní
17. 11. 2016 v 8:20Jdu do něj. Nemám menší formu zkusím ho dát do formy na chlebíček.Jana
Anonymní
17. 11. 2016 v 11:42Je výborný i jako chlebíček ��. Jana
Víkendové pečení
17. 11. 2016 v 19:48Jano, děkuji, tak to moc ráda slyším 🙂
Sim.
22. 4. 2017 v 21:04Skutečně výborný a zase jiný koláč. Hodil se na akční, ale neskutečně vynikající jablka. Po dvojité dávce na velký plech se skoro zaprášilo, ale určitě by byl šťavnatý i po více dnech. Velmi děkuji, zařazuji recept do oblíbených a až budou hrušky …. Přeji krásnou neděli.
P.S. O těsto na vánočku/bochánek z Pasek se ráda podělím, jen co jen přepíši, je přece jen po babičce:-).
Víkendové pečení
23. 4. 2017 v 13:24Simi, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že koláč chutnal, určitě zkuste i s hruškami 🙂 za recept předem děkuji, nespěchá 🙂 hezký zbytek dne. Míša
Zuzana
4. 11. 2024 v 15:09Šlo by, hrušky i nastrouhat? Schovala bych je tak před dětmi 😉
Míša Landová
5. 11. 2024 v 17:06Já myslím, že ano.