Podobný koláč si pamatuji z dětství. Pekli jsme ho doma do velkého plechu a těsto se na koláč strouhalo. Asi proto se mu říkalo „strouhaný“. Recept určitě máme v nějaké kuchařce zapsaný, ale já se rozhodla udělat si ho po svém. No po pravdě, měla jsem na něj chuť teď hned a nechtělo se mi čekat, až pojedu k našim a pohrabu se ve starých receptech 🙂
Na rozdíl od strouhání jsem vsadila na drobenkové těsto. Příprava je rychlá a jednoduchá. Protože jsem měla po ruce jen tvaroh v kostce, zjemnila jsem ho zakysanou smetanou. Koláč má intenzivní kakaovou chuť, není příliš sladký a hezky ladí s nakyslým tvarohem. Doporučuji upéct alespoň den předem, aby se krásně rozležel. Čím je starším, tím je totiž lepší a lepší.
Z níže uvedeného receptu připravíte koláč o průměru 20 cm.
Křehké kakaové těsto:
200 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
2 lžíce cukru krupice
120 g studeného másla
Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem.
Mouku, kakao a cukr promíchejte, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Můžete jen rukou nebo použít robot. Polovinu směsi nasypte do připravené formy a vmáčkněte do dna. Druhou část odložte stranou.
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v alobalu
150 g zakysané smetany
50 g cukru krupice (případně více dle chuti)
vanilkový cukr/extrakt
1 vejce
Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a žloutek prošlehejte do krémova. Přidejte vanilkový cukr nebo extrakt. Bílek ušlehejte do pevného sněhu a vmíchejte do tvarohu. Náplň rovnoměrně rozetřete na koláč a posypte druhou částí kakaové drobenky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut.
Koláč nechte vychladnout ve formě, servírujte nejlépe následující den. Je to ten typ koláče, který se časem rozleží a čím je starší, tím je lepší.
inspirace na těsto z webu www.eatmeblog.com
Vytisknout recept |
46 Komentáře
Duhová Katka
9. 10. 2016 v 22:11Milá Milo,
obávám se, že taková dobrota do druhého dne ani nevydrží! Díky za tip.
Katka ♥
Víkendové pečení
10. 10. 2016 v 16:50Katko, musíte péct tajně a rychle někam schovat :)) aby vydržel 🙂
U Ilonky
10. 10. 2016 v 12:43VÝBORNÝ!!!!DĚLÁME PODOBNĚ…ILA
Víkendové pečení
10. 10. 2016 v 16:50Jojo, tyhle koláče jsou fajn 🙂
Anonymní
10. 10. 2016 v 16:40Dobrý den,
trefila jste se mi přesně do chuti. Celý víkend jsem na takový koláč myslela. Počkám až se rodina uzdraví a šup do pečení, ještě přidám ostružiny. Děkuji za tip a přeji krásný večer. Lada
Víkendové pečení
10. 10. 2016 v 16:52Lado, zdravím, tak to máme stejné chuti i myšlenky :)) s ostružinami mám na blogu také podobný koláč, jen světlý bez kakaa, oba jsou moc dobré 🙂 mějte se fajn a brzké uzdravení.
Anonymní
10. 10. 2016 v 21:39Jééé, na tenhle koláč už jsem úplně zapomněla, Míšo! Přitom jsme ho doma taky dělávali i já dlouhé roky, když jsem ještě nic moc neuměla:-) Teď dělám právě tu drobenkovou verzi, ale místo poloviny mouky dávám mleté vlašské ořechy, nebo jindy zase mák, podle chuti…a musím říct, že takto ho dělám docela často, když mám na něco chuť, protože je velmi rychlý. Ani ho nevážím, udělám prostě od oka drobenku, nesmí být moc suchá, ani mastná, zkrátka akorát a pak už je skoro hotov:-) Tenhle kakaový si budu muset taky po letech udělat, děkuji za inspiraci a přeji pohodový den, Milena 🙂
Víkendové pečení
11. 10. 2016 v 10:47Zdravím Mileno, koukám, že ve Vás vyvolávám vzpomínky na zapomenuté moučníky 🙂 je škoda, že některé upadly v zapomnění úplně. Já mám tyhle drobenkové taky moc ráda, jen raději vše pečlivě odvažuji 🙂 mějte se fajn. Míša
Sim.
11. 10. 2016 v 20:49Opravdu pěkný pohled na povedený dvoubarevný koláč a musí být skutečně výborný. Také jsem na něj už zapomněla. Vyzkouším v pátek a do soboty ho určitě ubráním. Mějte se krásně.
Víkendové pečení
12. 10. 2016 v 8:13Občas je potřeba některé recepty připomenout, zvlášť ty dobré 🙂
Sim.
19. 10. 2016 v 12:32Pekla jsem v sobotu a jelikož jsme na ochutnávání nyní jen dva, tak nám vydržel až do dneška. A dneska byl prostě nejlepší. Použila jsem špaldovou biomouku a moc nám chutnalo. Takže znovu dík za recept.
Víkendové pečení
19. 10. 2016 v 13:03Díky 🙂 ano, přesně tak, čím je koláč starší, tím je lepší 🙂 také jsem pekla ze špaldové 🙂 mějte se fajn.
Prostě máma
23. 2. 2017 v 11:10Dobrý den,
tenhle recept mě velice zaujal. Chci se jen zeptat, jestli bych místo tvarohu v alobalu mohla dát vaničkový. Mám doma 2 a potřebuju je do něčeho sdělat a tenhle moučník vypadá luxusně ! 🙂
Děkuju 🙂
Víkendové pečení
23. 2. 2017 v 11:49Zuzko, zdravím, pokud použijete vaničkový tvaroh, dejte ho i místo zakysané smetany 🙂 případně z něj slijte přebytečnou vodu. Mimochodem koláč je moc dobrý.
Prostě máma
9. 3. 2017 v 12:44Koláč byl opravdu výborný i ze dvou tvarohů z vaničky. A opravdu mě překvapilo, že jeho chuť rostla s dobou zrání 🙂 Určitě jsem nepekla naposledy ! Mockrát děkuji 🙂
Víkendové pečení
9. 3. 2017 v 13:37Tak to moc ráda slyším, že chutnal 🙂 děkuji.
Anonymní
30. 3. 2017 v 21:04Koláč vypadá skvěle a vyzkouším!
Myslíte že bude dobré dát ještě na tvaroh banán, poté drobenku a upéct? Děkuji 🙂
Víkendové pečení
31. 3. 2017 v 7:34Děkuji, určitě zkuste 🙂 banán mi přijde vhodný spíš do nepečeného dezertu, ale péct bych asi moc nedoporučovala 🙂 do koláče jsem zkoušela kompotované višně, případně by šly i meruňky nebo broskve.
Lucie
18. 6. 2017 v 12:29Supe rychlý a ne moc sladký moučník. Paráda. Mám moc ráda vaše stránky, objevila jsem Vás teprve nedávno a žasnu, jaké krásy tvoříte.
Víkendové pečení
19. 6. 2017 v 6:41Lucie, děkuji 🙂 jsem ráda, že jste "mě" objevila, věřím, že i další recepty Vás zaujmou 🙂 pekný den.
Andrea Nemcova
26. 4. 2018 v 16:43Tento koláč je opravdu výborný. Děkuji moc za Váš tip udělat drobenku v robotu, to by mě nenapadlo. Díky tomu je to opravdu superrychlý koláč 🙂 Dělala jsem ho také s variantou tvaroh + meruňkový šmakoun a je to velmi chutné 🙂
Víkendové pečení
27. 4. 2018 v 6:12Andreo, díky 🙂 občas si člověk musí to pečení ulehčit 🙂 ano, do koláče se může přidat i ovoce, já zkoušela přidat višně a super 🙂
Anonymní
17. 5. 2018 v 21:21Dobrý den, vynikající koláč, zamilovala jsem si ho. Máte krásné stránky, výborné recepty, mohla bych zde být pořád:-)
Moc vám fandim.
Děkuji Jana
Víkendové pečení
17. 5. 2018 v 22:05Jano, velké díky 🙂 jsem moc ráda za každého "fanouška" 🙂
Anonymní
4. 10. 2018 v 16:55Právě šel do trouby! Po vychladnutí se má dát ztuhnout do lednice, zvlášť když ho chceme jíst až další dny? Děkuji.
Víkendové pečení
4. 10. 2018 v 18:02Není nutné do lednice, stačí chladnější místnost 🙂 nicméně pokud ho dáte do lednice, tak před servírováním doporučuji nechat chvíli při pokojové teplotě.
Jana
21. 4. 2020 v 10:03Dobry den Milo,
Mohla bych zakysanou smetanu nahradit bilym jogurtem? Bude napln v kolaci drzet?
Moc dekuji za odpoved a preji pekny den,
Jana
Víkendové pečení
21. 4. 2020 v 14:39Jano, pokud použijete smetanový jogurt s tukem min. 10%, tak by neměl být problém.
Petra M.
16. 5. 2020 v 17:07Včera jsem ho upekla a je super! Měla jsem chuť na povidla, tak jsem do těsta nedávala kakao, ale přidala jsem trochu skořice. Povidla jsem rozdělala s trochou rumu a zdobícím sáčkem jsem na tvaroh udělala hustou mřížku. Do tvarohu jsem přidala pár rozinek. Příště zkusím přesně podle receptu. Už se těším :o)
Víkendové pečení
16. 5. 2020 v 18:26Petro, připravila jste vlastně nový druh koláče 🙂 fantazii se meze nekladou.
Petra M.
22. 5. 2020 v 8:21Tak originál verze také výborná!!! Ani mrazák tomuto koláči neublíží. Moc se mi líbí jednoduchá příprava a výsledek v obou případech skvělý. Myslíte, že by se daly dát na tvaroh strouhaná jablíčka? Drobenka se skořicí v mém podání si o ně přímo koleduje :o) Vynechala bych povidla a dala slabou vrstvu jablíček. Co myslíte?
Víkendové pečení
25. 5. 2020 v 18:37Ano, jablka by se určitě přidat dala 🙂
Aneta
7. 10. 2020 v 14:38Dobrý den, mám doma formu pouze 22 nebo 26 cm. Lze z uvefenoho množství udělat i do formy 22cm nebo radši z dvojité dávky do té větší formy? Moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
7. 10. 2020 v 17:20Aneto, pokud použijete formu 22 cm, bude koláč trochu nižší, jinak by to problém být neměl 🙂
Nelly
1. 2. 2021 v 22:15Tohle je absolutně perfektní recept! Dávám sice vaničkový tvaroh, ale je výborný! A opravdu, čím starší, tím lepší. Můj snad nejoblíbenější recept. 🙂
Míša Landová
2. 2. 2021 v 8:00Děkuji 🙂
Petra
30. 5. 2022 v 7:30Tak tenhle koláč miluju, jenže, zase to máslo. Ale jde to i bez něj, máslo jsem opět nahradila olejem. Příště bych zvolila spíš kokosový, protože miluju spojení čoko a koko 🙂 Každopádně moc děkuji za inspiraci 🙂
Míša Landová
30. 5. 2022 v 10:25Ano, kokosový olej je asi vhodnější náhrada, protože ztuhne, případně mě ještě napadá do některých receptů sádlo 🙂
Hanka
31. 1. 2023 v 9:51Dobrý den, včera jsem koláč upekla, dnes už zbývá poslední kousek. Přidala jsem mražené borůvky, rybíz a ostružiny, je vynikající. Děkuji.
Míša Landová
31. 1. 2023 v 11:08Tak bude potřeba upéct další várku 🙂
Šárka
1. 4. 2023 v 13:36Za mne výjimečně slabší hodnocení, byť tvaroh a kakaové těsto jinak miluji. Proto jsem rovnou dělala do velké formy dvojitou dávku. Podcenila jsem v odhadu drobivost těsta. Dole bylo ok, jak jsem hodně umačkala, ale u vršku mi vadilo, že se vlastně drobí. Sice se to druhý a třetí den zlepšilo, ale i tak.
Míša Landová
3. 4. 2023 v 8:44Tak to mě mrzí, nicméně není podle mě extra drobivý. Každopádně je potřeba ho nechat odležet.
Jana
8. 5. 2024 v 19:29Recept mi dnes. přišel velmi vhod. Je fakt , že jsem na podobný již zapomněla.
Miluji Vaše pečení, nemám ráda časové složitosti.
Moc děkuji, Jana
Míša Landová
9. 5. 2024 v 7:01Jano, velké díky 🙂
Olga
25. 10. 2024 v 22:12Mockrát děkuji za Vaše skvělé recepty! 😊 Tento koláč peču velmi často, je jednoduchý a výborný. 👌Občas ozvláštním malinami nebo ostružinami.
Míša Landová
26. 10. 2024 v 17:22Děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
4