Také máte v mrazáku ještě zásobu lesních borůvek z loňského léta? Tak teď je ten správný čas je vytáhnout a udělat z nich něco dobrého. Zkusit můžete třeba tyhle vanilkové cupcakes plněné borůvkami a zdobené borůvkovým krémem. Pusu pak budete mít celou fialovou 🙂
Vanilkový cupcake je krásně měkký, vláčný a nadýchaný, s borůvkami dobře ladí. Jak už jsem několikrát zmiňovala,cupcakesjsou na rozdíl od dortu rychlé na přípravu i pečení. Vychladnou během chvilky, takže se dají hned zdobit a následně i „konzumovat“.
Jako první si připravte borůvky do náplně, aby stihly vychladnout.
Borůvková náplň do cupcakes:
150 g mražených borůvek (lesních)
2 lžíce cukru
120 g zakysané smetany
Borůvky dejte do kastrůlku, přidejte cukr a asi lžíci vody. Na mírném ohni pár minut povařte. Nechte vychladnout, možno i v lednici. Pak vmíchejte zakysanou smetanu.
Na 12 ks cupcakes si připravte:
(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 hrnek cukru (krupice, krystal)
1/4 hrnku (56 g) změklého másla
1 velké vejce + 1 velký žloutek
1/4 hrnku (56 g) zakysané smetany
2 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
1,5 lžičky vanilkového extraktu
1/3 hrnku mléka
Suroviny si vyndejte předem z lednice, aby měly všechny pokojovou teplotu. Připravte si formu na muffinky, vyložte papírovými košíčky a troubu předehřejte na 170 stupňů.
Do mísy dejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte metlou. Přidejte cukr a opět dobře promíchejte. Změklé máslo rozdělte na menší kousky a přidejte k moučné směsi. Pomocí šlehače nebo v kuchyňském robotu mixujte nejdříve na nízkou rychlost asi minutu, až se máslo obalí v mouce a rozpadne na malé kousky. Pak zvyšte rychlost a mixujte asi dvě minuty, až se vytvoří jemná, ale stále sypká „drobenka“.
V jiné míse si vyšlehejte společně vejce, žloutek, zakysanou smetanu, olej a vanilku, hezky do hladka. Směs nalijte do moučno-máslové směsi a prošlehejte. Nakonec za pomalého šlehání přilijte mléko. Pomocí stěrky setřete těsto z boků a dna mísy a celé ještě krátce prošlehejte, asi 15 sekund. Těsto by mělo být hladké a krémové. Pozor, nepřešlehat 🙂
Rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 16 – 18 minut do vyhřáté trouby. Během pečení kontrolujte, já obvykle plech jednou otáčím. Dortíky by měli zezlátnout, pomocí špejle zjistíte, zda už jsou upečené. Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Po vychladnutí udělejte do cupcakes „díry“ pro náplň. Dobře se na to hodí pomůcka od Tescomy, tzv. děrovač na muffiny, ale půjde to i lžičkou nebo nožem. Schovejte si malé „čepičky“, kterými náplň uzavřete, ostatní vydlabané kousky můžete sníst 🙂 takhle čerstvě upečené jsou nejlepší.
Cupcakes naplňte borůvkami se smetanou, malé množství by Vám mělo zůstat. To propasírujte přes jemné sítko, potřebovat bude jen trochu asi 2-3 lžíce. Nechte stranou.
Borůvkový krém:
200 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 35-40%
3-4 lžíce cukru krupice
Mascarpone, smetanu i cukr dejte do misky a společně vyšlehejte do pevného krému. Pak přidejte propasírovaný borůvkový krém a stěrkou jen lehce promíchejte. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na cupcakes. Já jsem použila špičku Wilton 1M. Ozdobte dle vlastní fantazie.
Skladujte v lednici, před servírováním nechte pár minut při pokojové teplotě.
inspirace na cupcakes z webu http://www.christinamarsigliese.com/
Vytisknout recept |
27 Komentáře
Marcela - Nordic Passion
17. 2. 2016 v 21:29zni i vypada to naramne. M.
Víkendové pečení
18. 2. 2016 v 7:06Děkuji 🙂
Cara C.
18. 2. 2016 v 6:14Ta barvička! Nádherné jsou.
cara-carob-cooking.blogspot.com
Víkendové pečení
18. 2. 2016 v 7:07Děkuji 🙂
Kouzlo mého domova
20. 2. 2016 v 14:54Teda ty jsou 🙂 Hezké odpoledne! Radka
Víkendové pečení
20. 2. 2016 v 19:25Radko, děkuji 🙂 pěkný večer.
Anonymní
1. 3. 2016 v 14:35Dělala jsem, povedly se a byly výborné!!:)
Víkendové pečení
1. 3. 2016 v 16:47Tak to mě moc těší 🙂 děkuji 🙂
Anonymní
15. 3. 2016 v 20:44Dobrý večer, chystám se péct vaše cupcakes. Je možné si je upéct den předem? Nebo je lepší je upéct v den podávání? Na to samé bych se chtěla zeptat u cupcakes s malinovým krémem ☺ Děkuji Pavla
Víkendové pečení
16. 3. 2016 v 6:55Pavlo, hezký den, cupcakes můžete bez obav upéct den předem. Tyhle borůvkové je dobré pak nechat před servírováním pár minut při pokojové teplotě, protože těsto dortíků je z lednice hodně ztuhlé. Těsto u malinových je krásně vláčné, tam to asi není potřeba 🙂 Držím palce, ať se cupcakes povedou a chutnají. Pěkný den. Míša
Anonymní
2. 4. 2016 v 12:48Tak jsem upekla skoro tři várky přítelovi na mysliveckou schůzi, ale jeden jsem ochutnat musela 🙂 těsto sladší, leč vynikající. Borůvkový střed je super překvapení a na celém cupcaku mu chutna snad nejvíc 😀 díky za další super recept
Zuzana
Víkendové pečení
3. 4. 2016 v 6:28Zuzko, zdravím a jsem moc ráda, že cupcakes chutnají 🙂 snad budou i myslivcům 🙂 příště klidně trochu cukru do těsta uberte, pokud Vám přijdou hodně sladké :)) Míša
Anonymní
4. 4. 2016 v 9:35Úspěch asi měly, musela jsem v neděli péct znovu, ty nesl kolegům do prace 😀 tentokrát jsem dala cukru méně a pro mě super, mamka ocenila zase ty sobotní, sladší. 🙂 proste s Vašimi recepty člověk nikdy nešlápne vedle 🙂
Zuzana
Anonymní
15. 7. 2016 v 0:35Dekuji moc za recept, sklidil uspech na svatbe �� pekla jsem jich 36 a zmizely jedna dve… ��
Víkendové pečení
15. 7. 2016 v 6:57Skvělé 🙂 děkuji.
Anonymní
30. 4. 2017 v 10:23Moc Vás zdravím.
Povedly se nádherně 🙂 I když za mě příště taky míň cukru.Nezkoušela jste je z jahodama? Nebo mám v mrazáku brusinky, tak možná vyzkouším. …
A i všechny ostatní recepty vypadají úžasně, ráda peču tak mám inspiraci
Zdravím Jarka
Víkendové pečení
1. 5. 2017 v 6:27Jarko, zdravím Vás, jsem moc ráda, že se dortíky povedly 🙂 cukr si upravte dle chuti, záleží, jak sladké máte borůvky. Jahody jsem nezkoušela, pyré z nich je obvykle dost vodnaté, ale maliny nebo brusinky by mohly být fajn 🙂
Anonymní
6. 8. 2017 v 9:59Dobrý den, MiLo, myslíte, že by šel krém připravit den předem a nazdobit s ním dortíky druhý den po převozu? Pavla
Víkendové pečení
6. 8. 2017 v 18:53Pavlo, zdravím, tento typ krému bych moc nedoporučovala skladovat a zdobit s ním až další den. Převozu hotových dortíků bych se nebála, případně bych raději udělala krém až na místě. Samozřejmě borůvkový základ lze udělat předem, stejně tak i cupcakes naplnit 🙂
Anonymní
6. 8. 2017 v 19:14Dobře 🙂 děkuji moc za odpověď!
Anonymní
14. 11. 2017 v 5:10Dobry den, moc dekuji za inspiraci, zkousela jsem a byly vyborne. Jen bych se chtela zeptat, kdyz jsem dorticky zdobila, tak mi z kremu teklo strasne moc vody. Nevite prosim, cim by to mohlo byt?
Víkendové pečení
15. 11. 2017 v 11:37Děkuji, jsem ráda, že chutnaly 🙂 Pokud Vám vytékala z krému voda, může být krém buď přešlehaný nebo naopak nedošlehaný, případně příliš vodnaté borůvky …
Anonymní
15. 11. 2017 v 12:49Moc dekuji za odpoved
Jana
2. 5. 2022 v 13:55Dobry den. Zkousela jsem vcera a to testo je opravdu luxusni. Jedine co mi moc nevychazelo je mnozstvi. Dle pokynu jsem rozdelila do 12 kosicku a vznikly mi houbicky 🙂 Moc testa 🙂 davate do prumeru 5-6 nebo mensich? Tech bych mozna z te jedne davky udelala 24 🙂 Jakou smetanu davate do naplne? Prislo mi to tekute a bala jsem se aby mi to nejkudy nevytklo 😉 Dekuji moc za rady 😉 Jinak opravdu luxus 😉
Míša Landová
4. 5. 2022 v 10:35Houbičky jsou v pořádku, těsto se lehce vyboulí, ale obvykle pak trochu spadne. Množství těsta hodně záleží na velikosti muffinové formy. Sama mám tři a každá je trochu jinak velká … Košíčky průměr 5 cm a min. 3 cm vysoké, ale těsto by mělo vyběhnout nad košíček. Nicméně klidně si těsto rozdělte do více košíčků … Pokud není uvedeno u receptu, používám obvykle smetanu 33%.
Adéla
9. 7. 2022 v 16:41Dobrý den vyslehala jsem smetanu s mascarpone krém byl krásně tuhý a poté jsem přidala cukr a krém mi strašně zridl nevíte čím by to mohlo být ?
Míša Landová
10. 7. 2022 v 7:55Musíte šlehat vše současně, tedy i cukr rovnou od začátku. Nedala jste moučkový?