Menu
Slané recepty

Slaný koláč Quiche

Abych trochu vyrovnala poměr sladkých a slaných receptů, mám pro Vás dnes tenhle úžasný quiche. Obecně mám slané koláče moc ráda, jsou dobré teplé i studené a hodí se k večeři nebo jako rychlý oběd do práce. Navíc můžete skvěle zužitkovat zbytky uzeniny, sýra nebo zeleniny v lednici. Receptů na těsto je určitě hodně, ale tohle je po upečení krásně křehké a hlavně není tvrdé, jak se mi u některých receptů stávalo. A co se mi líbí úplně nejvíc, těsto nemusíte předpékat, peče se vše najednou rovnou s náplní. 

Náplň jsem zvolila klasickou se slaninou a sýrem, protože jedním ze strávníků byl můj taťka, který není velkým příznivcem zeleniny ani hub. Jinak bych určitě přidala žampiony a třeba cuketu nebo pórek. Fantazii se meze nekladou, udělat si můžete klidně i vegetariánskou verzi. Každopádně pokud budete přidávat jakoukoliv zeleninu, je potřeba ji předem tepelně upravit, aby nepustila vodu při pečení. Sýr vyberte Váš oblíbený, lepší jsou sýry tvrdé jako třeba gouda, čedar nebo parmazán. Já přidala i kousek nivy a ementálu.

Na těsto do formy o průměru 23 – 24 cm si připravte: 

100 g změklého másla (sádla)

1 velké vejce (cca 60 g)

175 g hladké mouky

špetka soli

Změklé máslo vyšlehejte v míse společně s vejcem, pak přisypte prosátou mouku se solí. Párkrát prošlehejte, aby vznikla drobenka, a těsto dopracujte ručně. Stejně jako u sladkých křehkých těst i tady platí zásada, zpracovat jen lehce, žádné dlouhé hnětení. Těsto můžete ihned rozválet nebo dát na chvilku odležet do lednice. Ideální je koláčová forma o průměru 23 – 24 cm s nepřilnavým povrchem a vyjímatelným dnem. Těsto rozválejte o kousek větší a vyložte jím formu, vytvarujte okraje. Než si připravíte náplň, dejte formu i s těstem do lednice. Nebo si připravte nejdříve náplň a pak teprve těsto 🙂

Náplň (lze měnit podle chuti nebo zásoby v lednici):

200 g libové slaniny

200 g tvrdého sýra (čedar, gouda, ementál, parmazán …)

1 střední cibule

2 stroužky česneku

čerstvý nebo sušený tymián

Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte společně se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování přidejte čerstvý tymián a jemně nasekaný česnek. Pokud použijete sušený tymián, můžete přidat hned zkraje. Přidat můžete samozřejmě i jiné bylinky – bazalka, rozmarýn. Solit není potřeba, protože slanina i sýry jsou obvykle dost slané a sůl budeme přidávat i do zálivky. Sýr si rozkrájejte na malé kostičky a odložte stranou.

Zálivka Royal:

100 ml zakysané smetany

200 ml smetany ke šlehání

3 velká vejce

sůl, pepř, muškátový oříšek

Všechny ingredience na zálivku společně prošlehejte.


Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu s těstem a položte na plech. Vychladlou náplň rovnoměrně rozložte na těsto, přidejte sýr nakrájený na malé kostičky a zalijte zálivkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 40 minut. Po upečení nechte koláč ve formě trochu vychladnout, náplň lehce splaskne, pak opatrně vyndejte z formy. Koláč podávejte vlažný i studený nejlépe s čerstvou zeleninou nebo salátem.

inspirace z kurzu www.olakala.cz

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

37 Komentáře

  • Anonymní
    6. 8. 2015 v 13:56

    Dobry den,chystam se na kolac a mam hloupy dotaz:-)) vajicko 60g je bez skorapky? Predpokladam ze ano:-)) dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2015 v 18:18

      Dobrý večer, ano, váha vejce je bez skořápky 🙂 a je lepší se zeptat 🙂 za to nic nedáte 🙂 ať se koláč povede. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 1. 2016 v 14:50

    Výborný! Když jsem včela měla rozehřátou troubu od koláče, vrhla jsem se i na quiche – prvně v životě (obvykle mě odradilo ono předpékání korpusu) a určitě ne naposledy soudě podle rychlosti, s jakou v nás zmizel :-). Příště se musím vrhnout na tartaletky, protože se je už dlouho chci naučit. Zdraví Diana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2016 v 18:43

      Diano, děkuji 🙂 tak to jsme na tom stejně, také nerada předpékám :)) koláč je skvělý a můžete ho naplnit čímkoliv, o svátcích jsem dělala variantu se špenátem, nivou a dýni a byl ještě lepši, než tento šunkový :)) Tartaletky zkuste, jsou skvělé a pokud jste zvládla quiche, tak to je hodně podobné 🙂 mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 3. 2016 v 15:13

    Napadlo mě, jestli by se dal tenhle quiche upéct v mini verzi, jako tartaletky? 🙂 Z.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2016 v 16:49

      Určitě ano, klidně upečte v malých formičkách, jen doba pečení bude kratší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 12. 2016 v 22:56

    Tenhle quiche jsem si moc oblibila a pecu casto. Jednoduchy,rychly,vyborny
    Jen menim naplne. Dekuji za nej,bude s nami i na Silvestra 🙂 ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 12. 2016 v 15:49

      Ivano, děkuji 🙂 také ho peču velmi často 🙂 hezký nový rok 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 6. 2017 v 9:25

    Krásný den,
    o víkendu jsem brouzdala po internetu a hledala něco slaného, co se hodí na letní párty, tohle byla jasná volba! Koláč byl naprosto božský, každý jen mlaskal 😀 určitě ho budu dělat často, protože byl opravdu vynikající. Měla jsem trochu větší formu, tak jsem všeho dala víc a vyplatilo se. Vaše recepty jsou nejlepší, nikdy mě nezklamou.
    Hezké léto
    Denisa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2017 v 11:47

      Deniso, moc děkuji za krásné komentáře :)) koláč je skvělý, také jsem ho o víkendu pekla, přidala jsem ještě brokolici, nivu a čerstvé bylinky … mňamka 🙂 děkuji za přízeň mému blogu, mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 6. 2017 v 19:48

    Taky ho určitě zkusím s různými náplněmi a určitě se po něm jen zapráší 🙂
    Těším se na další inspiraci a jsem ráda, že jsem Váš blog objevila 😉
    Denisa

    Odpovědět
  • Anonymní
    14. 8. 2017 v 21:07

    Dobrý den, můžu zakysanou smetanu něčím nahradit? Předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2017 v 9:04

      Zdravím, vždy používám jen zakysanou smetanu. Napadá mě snad jedině ricotta nebo hustý smetanový jogurt, ale vyzkoušeno nemám 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 3. 2018 v 13:20

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli by šel koláč udělat i ve formě na dorty?Nemám koláčovou formu a kvůli jednomu koláči se mi nechce kupovat.Dekuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 3. 2018 v 13:38

      Ano, klidně použijte dortovou formu, jen okraj nevytahujte až nahoru 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2020 v 19:34

    Dobrý den,
    Nevíte prosím proč se mi nepovedlo těsto? Ale vůbec.. Nešlo rozvalet, hrozně praskalo.. Ve finále syrové.
    Děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2020 v 7:55

      Zvláštní, postup je jednoduchý a vždy se povede. Jaké jste použila máslo a mouku? Odvážila jste si dobře suroviny?

      Odpovědět
  • Sylvie
    13. 10. 2020 v 15:23

    Dobrý den, minule jsem tento recept zkoušela a náplň byla naprosto luxusní, akorát to těsto se nám zdálo nedopečené. Nešlo by jej nějak předpéct? Nevím jestli zkusit do zezlátnutí a pak až dát náplň a zapéct. Děkuji moc za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 10. 2020 v 16:18

      Sylvie, zkuste příště koláč péct déle nebo při vyšší teplotě a ke konci pečení doporučuji přidat dolní ohřev. Toto těsto jsem nikdy nepředpékala, ale můžete klidně zkusit.

      Odpovědět
  • Adel
    16. 3. 2021 v 15:17

    Ďakujem za fantastický recept, bol dnes na obed. 🙂 Dá sa quiche aj zmraziť, prosím?

    Odpovědět
  • Petra
    18. 8. 2021 v 4:53

    Míšo, před 3 měsíci jsem objevila Váš blog a koupila si i knihu. Musím Vám poděkovat za krásné a inspirativní recepty. Už vím že pod stromeček si nechám nadělit nějaký z vašich kurzu. Těším se na Vás. Krásný zbytek léta.
    Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 8. 2021 v 7:43

      Petro, děkuji, to mě velmi těší 🙂 a brzy tedy na viděnou na kurzu 🙂

      Odpovědět
      • Jitka
        26. 7. 2023 v 14:42

        Zkoušela jsem vynechat korpus. Dělala jsem zeleninový, s hráškem a fazolkami. Do zálivky jsem rozmíchala kromě vajíček a strouhaného sýra také plnotučné mléko a tři vrchovaté lžíce hladké mouky a trochu olivového oleje. Pekla jsem to cca 25 minut na 200 stupňů. Vynikající.

        Odpovědět
  • Tereza
    16. 6. 2022 v 13:34

    Dobrý den Mišo, chtěla bych se zeptat..vymazavam formu? Děkuji

    Odpovědět
  • Iva
    25. 3. 2023 v 10:07

    Dobrý den, včera jsem koláč vyzkoušela a opět úžasný recept, prostě vaše recepty jsou sázka na jistotu, vždy nepřekonatelně dokonalé. Děkuji za ně 🙂 Stejně tak ve vašich knihách, mám obě 😉

    Odpovědět
  • Líba
    4. 4. 2023 v 10:30

    Dobrý den, taky jsem vyzkoušela a samozřejmě byl vynikající! A protože přijedou děti, chystám se udělat hned dva – jeden se slaninou, jeden jen se zeleninou a žampiony.
    A sice teď není moc času, ale Váš beránek s tvarohem mi nedá spát a musím ho taky zkusit. O jidáších ani nemluvím! Nevím, co dřív 🤦
    Ale Vaše recepty jsou úžasné!
    Děkuji a krásné svátky jara!
    Vaše recepty jsou úžasné!

    Odpovědět
  • Lucie
    3. 6. 2023 v 8:01

    Dobrý den, prosím mám péct na horkovzduch nebo horní a dolní ohřev? Moc dekuji

    Odpovědět
  • Aneta
    13. 11. 2023 v 17:24

    Dobrý den, mám kolacovou formu 28cm. Jak mám prosím premerit suroviny, aby to bylo v pořádku? Děkuji

    Odpovědět
  • Hanka
    3. 2. 2024 v 6:57

    Dobrý den, paní Míšo,
    prosím o radu. Velmi jsem si oblíbila Váš recept na tento slaný koláč. Vždy má velký úspěch. Nedávno jsem zjistila, že se prodává perforovaná forma s odnímatelným dnem na quiche. Nikde jsem ale nenašla, jak ji správně použít. Těsto je přeci jen trochu mastnější tak mám obavy, aby při pečení nevytékalo. Pekla bych na plechu a podložila pečícím papírem. Mohu znát Váš názor, případně zkušenost?
    Děkuji za Váš čas.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 2. 2024 v 16:36

      Hanko, o takové formě jsem zatím neslyšela, ale dává to smysl. Bude to podobné jako je perforovaná podložka na tartaletky. Určitě je ale potřeba počítat s tím, že se bude při pečení uvolňovat z těsta tuk, takže lépe podložit plechem.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ