Abych trochu vyrovnala poměr sladkých a slaných receptů, mám pro Vás dnes tenhle úžasný quiche. Obecně mám slané koláče moc ráda, jsou dobré teplé i studené a hodí se k večeři nebo jako rychlý oběd do práce. Navíc můžete skvěle zužitkovat zbytky uzeniny, sýra nebo zeleniny v lednici. Receptů na těsto je určitě hodně, ale tohle je po upečení krásně křehké a hlavně není tvrdé, jak se mi u některých receptů stávalo. A co se mi líbí úplně nejvíc, těsto nemusíte předpékat, peče se vše najednou rovnou s náplní.
Náplň jsem zvolila klasickou se slaninou a sýrem, protože jedním ze strávníků byl můj taťka, který není velkým příznivcem zeleniny ani hub. Jinak bych určitě přidala žampiony a třeba cuketu nebo pórek. Fantazii se meze nekladou, udělat si můžete klidně i vegetariánskou verzi. Každopádně pokud budete přidávat jakoukoliv zeleninu, je potřeba ji předem tepelně upravit, aby nepustila vodu při pečení. Sýr vyberte Váš oblíbený, lepší jsou sýry tvrdé jako třeba gouda, čedar nebo parmazán. Já přidala i kousek nivy a ementálu.
Na těsto do formy o průměru 23 – 24 cm si připravte:
100 g změklého másla (sádla)
1 velké vejce (cca 60 g)
175 g hladké mouky
špetka soli
Změklé máslo vyšlehejte v míse společně s vejcem, pak přisypte prosátou mouku se solí. Párkrát prošlehejte, aby vznikla drobenka, a těsto dopracujte ručně. Stejně jako u sladkých křehkých těst i tady platí zásada, zpracovat jen lehce, žádné dlouhé hnětení. Těsto můžete ihned rozválet nebo dát na chvilku odležet do lednice. Ideální je koláčová forma o průměru 23 – 24 cm s nepřilnavým povrchem a vyjímatelným dnem. Těsto rozválejte o kousek větší a vyložte jím formu, vytvarujte okraje. Než si připravíte náplň, dejte formu i s těstem do lednice. Nebo si připravte nejdříve náplň a pak teprve těsto 🙂
Náplň (lze měnit podle chuti nebo zásoby v lednici):
200 g libové slaniny
200 g tvrdého sýra (čedar, gouda, ementál, parmazán …)
1 střední cibule
2 stroužky česneku
čerstvý nebo sušený tymián
Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte společně se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování přidejte čerstvý tymián a jemně nasekaný česnek. Pokud použijete sušený tymián, můžete přidat hned zkraje. Přidat můžete samozřejmě i jiné bylinky – bazalka, rozmarýn. Solit není potřeba, protože slanina i sýry jsou obvykle dost slané a sůl budeme přidávat i do zálivky. Sýr si rozkrájejte na malé kostičky a odložte stranou.
Zálivka Royal:
100 ml zakysané smetany
200 ml smetany ke šlehání
3 velká vejce
sůl, pepř, muškátový oříšek
Všechny ingredience na zálivku společně prošlehejte.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu s těstem a položte na plech. Vychladlou náplň rovnoměrně rozložte na těsto, přidejte sýr nakrájený na malé kostičky a zalijte zálivkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 40 minut. Po upečení nechte koláč ve formě trochu vychladnout, náplň lehce splaskne, pak opatrně vyndejte z formy. Koláč podávejte vlažný i studený nejlépe s čerstvou zeleninou nebo salátem.
inspirace z kurzu www.olakala.cz
37 Komentáře
Anonymní
6. 8. 2015 v 13:56Dobry den,chystam se na kolac a mam hloupy dotaz:-)) vajicko 60g je bez skorapky? Predpokladam ze ano:-)) dekuji
Víkendové pečení
6. 8. 2015 v 18:18Dobrý večer, ano, váha vejce je bez skořápky 🙂 a je lepší se zeptat 🙂 za to nic nedáte 🙂 ať se koláč povede. Mila
Anonymní
14. 1. 2016 v 14:50Výborný! Když jsem včela měla rozehřátou troubu od koláče, vrhla jsem se i na quiche – prvně v životě (obvykle mě odradilo ono předpékání korpusu) a určitě ne naposledy soudě podle rychlosti, s jakou v nás zmizel :-). Příště se musím vrhnout na tartaletky, protože se je už dlouho chci naučit. Zdraví Diana
Víkendové pečení
14. 1. 2016 v 18:43Diano, děkuji 🙂 tak to jsme na tom stejně, také nerada předpékám :)) koláč je skvělý a můžete ho naplnit čímkoliv, o svátcích jsem dělala variantu se špenátem, nivou a dýni a byl ještě lepši, než tento šunkový :)) Tartaletky zkuste, jsou skvělé a pokud jste zvládla quiche, tak to je hodně podobné 🙂 mějte se fajn. Mila
Anonymní
3. 3. 2016 v 15:13Napadlo mě, jestli by se dal tenhle quiche upéct v mini verzi, jako tartaletky? 🙂 Z.
Víkendové pečení
3. 3. 2016 v 16:49Určitě ano, klidně upečte v malých formičkách, jen doba pečení bude kratší 🙂
Anonymní
30. 12. 2016 v 22:56Tenhle quiche jsem si moc oblibila a pecu casto. Jednoduchy,rychly,vyborny
Jen menim naplne. Dekuji za nej,bude s nami i na Silvestra 🙂 ivana V.
Víkendové pečení
31. 12. 2016 v 15:49Ivano, děkuji 🙂 také ho peču velmi často 🙂 hezký nový rok 🙂
Anonymní
26. 6. 2017 v 9:25Krásný den,
o víkendu jsem brouzdala po internetu a hledala něco slaného, co se hodí na letní párty, tohle byla jasná volba! Koláč byl naprosto božský, každý jen mlaskal 😀 určitě ho budu dělat často, protože byl opravdu vynikající. Měla jsem trochu větší formu, tak jsem všeho dala víc a vyplatilo se. Vaše recepty jsou nejlepší, nikdy mě nezklamou.
Hezké léto
Denisa
Víkendové pečení
26. 6. 2017 v 11:47Deniso, moc děkuji za krásné komentáře :)) koláč je skvělý, také jsem ho o víkendu pekla, přidala jsem ještě brokolici, nivu a čerstvé bylinky … mňamka 🙂 děkuji za přízeň mému blogu, mějte se fajn.
Anonymní
26. 6. 2017 v 19:48Taky ho určitě zkusím s různými náplněmi a určitě se po něm jen zapráší 🙂
Těším se na další inspiraci a jsem ráda, že jsem Váš blog objevila 😉
Denisa
Anonymní
14. 8. 2017 v 21:07Dobrý den, můžu zakysanou smetanu něčím nahradit? Předem děkuji za odpověď
Víkendové pečení
15. 8. 2017 v 9:04Zdravím, vždy používám jen zakysanou smetanu. Napadá mě snad jedině ricotta nebo hustý smetanový jogurt, ale vyzkoušeno nemám 🙂
Anonymní
9. 3. 2018 v 13:20Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli by šel koláč udělat i ve formě na dorty?Nemám koláčovou formu a kvůli jednomu koláči se mi nechce kupovat.Dekuji za odpověď
Víkendové pečení
9. 3. 2018 v 13:38Ano, klidně použijte dortovou formu, jen okraj nevytahujte až nahoru 🙂
Anonymní
11. 2. 2020 v 19:34Dobrý den,
Nevíte prosím proč se mi nepovedlo těsto? Ale vůbec.. Nešlo rozvalet, hrozně praskalo.. Ve finále syrové.
Děkuji za radu.
Víkendové pečení
13. 2. 2020 v 7:55Zvláštní, postup je jednoduchý a vždy se povede. Jaké jste použila máslo a mouku? Odvážila jste si dobře suroviny?
Sylvie
13. 10. 2020 v 15:23Dobrý den, minule jsem tento recept zkoušela a náplň byla naprosto luxusní, akorát to těsto se nám zdálo nedopečené. Nešlo by jej nějak předpéct? Nevím jestli zkusit do zezlátnutí a pak až dát náplň a zapéct. Děkuji moc za odpověď 🙂
Míša Landová
13. 10. 2020 v 16:18Sylvie, zkuste příště koláč péct déle nebo při vyšší teplotě a ke konci pečení doporučuji přidat dolní ohřev. Toto těsto jsem nikdy nepředpékala, ale můžete klidně zkusit.
Adel
16. 3. 2021 v 15:17Ďakujem za fantastický recept, bol dnes na obed. 🙂 Dá sa quiche aj zmraziť, prosím?
Míša Landová
16. 3. 2021 v 16:25🙂 Ano, můžete klidně zamrazit 🙂
Petra
18. 8. 2021 v 4:53Míšo, před 3 měsíci jsem objevila Váš blog a koupila si i knihu. Musím Vám poděkovat za krásné a inspirativní recepty. Už vím že pod stromeček si nechám nadělit nějaký z vašich kurzu. Těším se na Vás. Krásný zbytek léta.
Petra
Míša Landová
18. 8. 2021 v 7:43Petro, děkuji, to mě velmi těší 🙂 a brzy tedy na viděnou na kurzu 🙂
Jitka
26. 7. 2023 v 14:42Zkoušela jsem vynechat korpus. Dělala jsem zeleninový, s hráškem a fazolkami. Do zálivky jsem rozmíchala kromě vajíček a strouhaného sýra také plnotučné mléko a tři vrchovaté lžíce hladké mouky a trochu olivového oleje. Pekla jsem to cca 25 minut na 200 stupňů. Vynikající.
Míša Landová
27. 7. 2023 v 12:19Jitko, díky za tip 🙂
Tereza
16. 6. 2022 v 13:34Dobrý den Mišo, chtěla bych se zeptat..vymazavam formu? Děkuji
Míša Landová
16. 6. 2022 v 21:17Těsto je celkem mastné, takže není třeba.
Iva
25. 3. 2023 v 10:07Dobrý den, včera jsem koláč vyzkoušela a opět úžasný recept, prostě vaše recepty jsou sázka na jistotu, vždy nepřekonatelně dokonalé. Děkuji za ně 🙂 Stejně tak ve vašich knihách, mám obě 😉
Míša Landová
27. 3. 2023 v 15:41Ivo, velké díky 🙂
Líba
4. 4. 2023 v 10:30Dobrý den, taky jsem vyzkoušela a samozřejmě byl vynikající! A protože přijedou děti, chystám se udělat hned dva – jeden se slaninou, jeden jen se zeleninou a žampiony.
A sice teď není moc času, ale Váš beránek s tvarohem mi nedá spát a musím ho taky zkusit. O jidáších ani nemluvím! Nevím, co dřív 🤦
Ale Vaše recepty jsou úžasné!
Děkuji a krásné svátky jara!
Vaše recepty jsou úžasné!
Míša Landová
5. 4. 2023 v 9:30Moc děkuji a přeji krásné svátky 🙂
Lucie
3. 6. 2023 v 8:01Dobrý den, prosím mám péct na horkovzduch nebo horní a dolní ohřev? Moc dekuji
Míša Landová
5. 6. 2023 v 11:15Můžete klidně oboje, lepší je ale horkovzduch.
Aneta
13. 11. 2023 v 17:24Dobrý den, mám kolacovou formu 28cm. Jak mám prosím premerit suroviny, aby to bylo v pořádku? Děkuji
Míša Landová
14. 11. 2023 v 7:32Návod, jak si přepočítat recept na jinou velikost formy najdete v příspěvku Jak si upravit recept na velikost vaší formy 🙂
Hanka
3. 2. 2024 v 6:57Dobrý den, paní Míšo,
prosím o radu. Velmi jsem si oblíbila Váš recept na tento slaný koláč. Vždy má velký úspěch. Nedávno jsem zjistila, že se prodává perforovaná forma s odnímatelným dnem na quiche. Nikde jsem ale nenašla, jak ji správně použít. Těsto je přeci jen trochu mastnější tak mám obavy, aby při pečení nevytékalo. Pekla bych na plechu a podložila pečícím papírem. Mohu znát Váš názor, případně zkušenost?
Děkuji za Váš čas.
Míša Landová
4. 2. 2024 v 16:36Hanko, o takové formě jsem zatím neslyšela, ale dává to smysl. Bude to podobné jako je perforovaná podložka na tartaletky. Určitě je ale potřeba počítat s tím, že se bude při pečení uvolňovat z těsta tuk, takže lépe podložit plechem.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5