Brownies jsem se chystala upéct už dlouho, ale pořád jsem nemohla najít ten správný recept. Tenhle mě zaujal použitím žitné mouky, kterou jsem ještě z části nahradila mletými ořechy. Brownies jsou krásně vláčné, absolutně čokoládové a velmi syté. Postačí i jeden malý kousek.
Doporučuji použít opravdu kvalitní čokoladu s vysokým podílem kakaa. Zapomeňte na čokoládu na vaření, v lepším případě bude mít max. 30%.
Budete potřebovat:
2/3 hrnku žitné celozrnné mouky
1/3 hrnku mletých vlašských ořechů
1 hrnek třtinového cukru
170 g kvalitní hořké čokolády min. 50% (použila jsem 50% a 72%)
113 g másla
3 vejce
1,5 lžíce holandského kakaa
1/4 lžičky soli
1 lžička mleté nebo rozpustné kávy
2 lžičky vanilkového extraktu
Máslo rozpusťte společně s čokoládou v mikrovlnné troubě, vmíchejte kakao a lžičku rozpustné kávy. Pokud použijete mletou kávu, vmíchejte ji až společně s moukou.
V jiné míse vyšlehejte vejce společně s cukrem do nadýchané pěny a spojte s čokoládovou směsí. Vmíchejte mouku, mleté ořechy, sůl a vanilkový extrakt. Případně přidejte mletou kávu.
Těsto nalijte do pekáčku 20 x 20 cm vyloženého pečícím papírem. Pokud použijete skleněnou formu, pečící papír není potřeba. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 30 – 40 minut. Je důležité brownies tzv. nepřepéct, aby zůstaly uvnitř krásné vláčné.
Po vychladnutí rozkrájejte, můžete podávat se lžící zakysané smetany nebo pikantní marmeládou.
inspirace z webu http://www.thekitchn.com/
6 Komentáře
Anonymní
27. 4. 2016 v 19:32Sice jsem neměla celozrnnou žitnou mouku, jen pšeničnou a místo mletých vlašských ořechů jsem dala mandle, ale byl výborný!! brzo zopakuji!chodím pravidelně, jste moc šikovná!
Víkendové pečení
28. 4. 2016 v 13:44Děkuji 🙂 ráda slyším, že chutná 🙂 i s malou improvizací. Mila
Anonymní
20. 3. 2017 v 8:12Pěkný den MiLo, chtěla bych vyzkoušet upéct Vaše brownies, ale mám vždycky problém, když se uvádí míra na hrnky, která velikost se myslí. Jedná se v tomto případě o velikost cca 220ml?
Děkuji Markéta
Víkendové pečení
20. 3. 2017 v 8:29Markéto, zdravím, omlouvám se, ale u některých starších receptů nemám velikost hrnku uvedenou 🙂 používám hrnek 240 – 250 ml, budu muset doplnit 🙂 děkuji.
Julia
22. 6. 2022 v 23:39Dobry den, je mozne nahradit zitnu muku mandlovou pre bezlepkovu verziu? Dakujem za radu.
Míša Landová
23. 6. 2022 v 7:26Zkušenost s tím nemám …