Možná bych ji mohla nazvat babiččina roláda. Ne snad proto, že jsem recept zdědila po babičce, ale protože jsem ji upekla speciálně pro ni. Požadavek zněl jasně, „hnědá“ roláda se šlehačkou. Babička ráda sleduje televizní pořady o vaření a na mě pak je, měnit její přaní v realitu. Přemlouvat mě ale rozhodně nemusela, jsem ráda, když mohu upéct cokoliv.
Sáhla jsem po osvědčeném receptu na piškotovou roládu, která nepraská a stáčí se za studena, recept mám z mé oblíbené knihy Cukrářka od Pavlíny Berzsiové. Náplň jsem musela ale trochu promyslet, samotná šlehačka nedrží moc dlouho tvar a jak znám naši babi, roládu bude jíst celý týden. Krém tedy musí něco vydržet. Osobně nejsem velkým zastáncem různých ztužovačů a želatiny, takže volba padla jednoznačně na mascarpone.
Na roládu budete potřebovat:
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
80 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
2 lžíce kakaa (20 g)
vanilkový cukr
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kakaem.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Mezitím si připravíme náplň:
250 g mascarpone
2 až 3 lžíce moučkového cukru
1 lžičku vanilkového extraktu nebo cukru
200 g šlehačky min. 33% (doporučuji použít čerstvou)
Ve větší misce vyšlehejte společně mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přilijte smetanu a ručně promíchejte. Poté vyšlehejte pomocí elektrického šlehače na hustý krém. Je potřeba šlehat pomalu na nízkou rychlost. Trvá to pár minut. Nesnažte se to urychlit, krém byste mohli přešlehat.
Hotový krém rozetřete na vychladlý piškotový plát a pomocí papíru stočte. Roládu zabalenou v papíře dejte chladit do lednice. Před podáváním pocukrujte, případně můžete ozdobit šlehačkou a ovocem.
Můj tip: roláda je vynikající pokud přímo do rolády zatočíte 2 – 3 celé banány nebo jiné čerstvé ovoce (jahody, maliny).
Abych nezapomněla, babičce roláda moc chutnala.
inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové
40 Komentáře
Anonymní
13. 6. 2014 v 11:45Vypadá úžasně a věřím, že stejně i chutná. Hledala jsem recept na roládu se šlehačkou + mascarpone, má příbuzná ji dělala na rodinnou oslavu z amarantové mouky (máme v rodině pár celiaků, já mezi nimi), amarantová mouka má jakoby ořechovou chuť, po roládě se jen zaprášilo, věřím, že i tato babiččina rychle zmizela 🙂 Zkusím Váš recept v bezlepkové variaci.
Víkendové pečení
13. 6. 2014 v 12:35Děkuji :o) také občas peču pro příbuzné bezlepkově. Do kakaového korpusu dávám místo mouky kakaový pudingový prášek, kakao a mleté loupané mandle, chuťově je vynikající a krásně nadýchaný. Dejte vědět, jak se roláda povedla :o)) bezlepkových variant není nikdy dost.
alice
14. 11. 2020 v 19:01Dobrý den,
roláda vypadá moc hezky, jen jsem se chtěla zeptat, zda opravdu upečenou roládu překlápíte na pomoučenou utěrku, zda to neměla být cukr moučka?
Míša Landová
14. 11. 2020 v 21:18V receptu je správně uvedeno na lehce pomoučněnou utěrku, ale můžete klidně použít i cukr. V novějších receptech to mám také tak. V obou případech jde o to, aby se roláda nepřilepila.
Anna
30. 9. 2023 v 20:06Dobrý den, roláda vynikající, snadná příprava. Do krému jsem přidala mascarpone s bílou čokoládou a byla nepřekonatelná, bohužel už jsem ho vícekrát nesehnala. Moc děkuji a přeji hodně štěstí n
Míša Landová
1. 10. 2023 v 9:35🙂 🙂 🙂
Anonymní
3. 6. 2018 v 10:39Zdravím Míšo, můžete prosím upřesnit poměr surovin té bezlepkové varianty? 🙂 Moc děkuji a přeji hezký den.
Víkendové pečení
3. 6. 2018 v 18:50Recept na bezlepkový dortový korpus najdete na blogu, kde je vše přesně uvedeno 🙂
Unknown
27. 9. 2015 v 15:55Díky moc za recept, roláda byla výtečná! A ten krém boží!! 🙂 Neodolal dokonce ani děda, který sladký nesmí. 😉
Víkendové pečení
27. 9. 2015 v 17:50Markéto, děkuji, jsem moc ráda, že Vám roláda přišla k chuti :))
Anonymní
30. 12. 2015 v 14:35Roláda je úžasná a ten krém taky nemá chybu. Jedním slovem byla vynikající a měla velký úspěch.) Určitě ji udělám znovu.
Víkendové pečení
30. 12. 2015 v 15:44Děkuji 🙂 jsem moc ráda, že roláda chutnala 🙂
Anonymní
2. 8. 2016 v 9:07Zdravim…prosim-kdyz ji udelam dnes v utery vecer,vydrzi do ctvrtka krem?dekujiii
Víkendové pečení
2. 8. 2016 v 9:13Dobrý den, pokud bude krém dostatečně vyšlehaný, měl by bez problému vydržet 🙂 pokud chcete mít jistotu, použijte smetanu s vyšším podílem tuku, např. Kunín 40%.
Unknown
12. 3. 2017 v 6:56Zdravím Míšo, mohla bych místo mascarpone použít smetanový sýr(Philadelphia nebo Lidl Goldesa)? Díky za odpověď. Jinak jste úžasná😎 už jsem od vás toho delala tolik a vždy (nechci psát vynikající) těžký luxus. Martina
Víkendové pečení
12. 3. 2017 v 7:27Martino, zdravím a moc děkuji :)) ano, klidně můžete, chuť bude sice trošku jiná, ale určitě ne špatná 🙂
verunka.tanecnice
19. 7. 2017 v 19:32Odkud mate prosim ten podnos s plamenaky? Diky 🙂
Víkendové pečení
19. 7. 2017 v 20:55IKEA, ale obavám se, že už ho nemají v nabídce.
Unknown
20. 10. 2017 v 10:00Dobrý den Míšo,tento recept na roládu jsem našla již dávno ….je úžasný a rozdávám ho jak mohu a vždy má úspěch.Moc díky .Alena
Víkendové pečení
20. 10. 2017 v 14:24Aleno, moc děkuji, jsem ráda, že roláda chutná 🙂 a díky za sdílení 🙂
Anonymní
18. 6. 2018 v 19:05Dobrý den, mohu se zeptat na jak veliký plech to cca je?
Víkendové pečení
18. 6. 2018 v 19:27Peču na velkém plechu, který je součást vybavení každé trouby, obvykle ca. 40×30 cm. Nicméně těsto nemusí být rozetřené úplně do krajů, vrstva by neměla být úplně tenká 🙂
Jitu
24. 4. 2019 v 19:16Zdravím, roládu peču už potřetí a vždy se povedla. To samé vanilková.Velmi jedlá.Děkuji za recept.
Víkendové pečení
25. 4. 2019 v 18:40Děkuji 🙂
Jiřka
29. 3. 2021 v 19:17Dobrý den,
bylo by možné nahradit smetanu živočišnou smetanou vyšlehanou z kokosového mléka?
děkuji
Míša Landová
29. 3. 2021 v 19:52Zkušenost nemám, takže v tomto Vám neporadím.
Jitka
24. 4. 2021 v 20:03Dobrý den, roládu jsem dělala pro kolegy do práce a moc chutnala. Krému se mi zdálo hodně, že jsem si říkala, že ho tam všechen ani dávat nebudu. Ale dala jsem ho a bylo to super. Už nějakou dobu jsem chtěla vyzkoušet krém z mascarpone a tento se povedl na jedničku. Moc děkuji za spoustu receptů, o které se s námi dělíte. Zdravím. Jitka.
Míša Landová
25. 4. 2021 v 7:37Jitko, mnohokrát děkuji, je fajn slyšet, že se vše povedlo 🙂
Veronika
30. 8. 2021 v 22:07Dobrý den, děkuji za skvělý recept. Roládu jsem se vždy bála dělat, ale tato roláda se dělala moc dobře a všem moc chutnala. Určitě budu dělat opakovaně. Na vaše recepty je vždy spolehnutí.
Míša Landová
31. 8. 2021 v 8:47Díky 🙂
Magdaléna
9. 4. 2022 v 6:47Dobrý den, recept vypadá dobře, chystáme oslavu narozenin, určitě vyzkouším 😊Jen se chci zeptat, upečené těsto se nechá vychladnout nesrolované? A pak až sundat pečící papír? Nemám s pečením rolád moc zkušeností.. Děkuji 😊
Míša Landová
11. 4. 2022 v 11:48Ano, roláda se roluje až zastudena. Po vychladnutí stáhnete papír, namažete a srolujete.
Lenka
4. 3. 2023 v 11:56Roláda mi praskla na 3 místech, škooooda. Ale vypadá i tak dobře. Příště zkusím jiný recept.
Míša Landová
9. 3. 2023 v 12:33V jaké fázi praskla? Mohla jste ji mít přepečenou, příliš tenkou nebo naopak silnou, odchýlit se od postupu…. Recept je naprosto v pořádku.
Aneta
30. 5. 2023 v 14:38Dobrý den,
chci vyzkoušet roladu, jsem v pečení laik 😉. Jaký rozměr máte plech, na kterém pecete roladu? Děkuji 😉
Míša Landová
30. 5. 2023 v 15:22Klasický velký plech, který je součástí každé trouby, obvykle 40×30 cm.
Šárka
29. 6. 2023 v 20:14Dobrý den, Míšo,
dnes jsem pekla roládu po několikáté a poprvé mi praskla při rolování. Proč? Čím prosím natíráte těsto na papír, aby bylo stejnoměrné. Děkuji😁
Míša Landová
30. 6. 2023 v 9:14Důvodů může být více … přepečená, příliš tenké nebo naopak hodně silné těsto 🙂 Roztírám paletkou a poslední dobou jsem si oblíbila na roládové pláty silikonovou formu, díky které právě docílíte stejné síly těsta. Najdete třeba u příspěvku Rolovaný dort 🙂
Veronika
8. 3. 2024 v 7:41Roláda dobrá, snadná. Šlehačka doma nebyla, takže jsem mascarpone zkombinovala se skyrem a na oslazení krému jsem použila banán a vytvořila jsem vlastně úplně jinou roládu 😀 To jsem celá já, najdu recept, nadchnu se a nakonec vytvořím úplně něco jiného. A to mě baví.
Míša Landová
8. 3. 2024 v 9:35Fantazii se meze nekladou a důležitý je výsledek 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
2.5