Menu
Rolády, řezy, záviny

Kakaová roláda se smetanovým mascarpone

Možná bych ji mohla nazvat babiččina roláda. Ne snad proto, že jsem recept zdědila po babičce, ale protože jsem ji upekla speciálně pro ni. Požadavek zněl jasně, „hnědá“ roláda se šlehačkou. Babička ráda sleduje televizní pořady o vaření a na mě pak je, měnit její přaní v realitu. Přemlouvat mě ale rozhodně nemusela, jsem ráda, když mohu upéct cokoliv. 

Sáhla jsem po osvědčeném receptu na piškotovou roládu, která nepraská a stáčí se za studena, recept mám z mé oblíbené knihy Cukrářka od Pavlíny Berzsiové. Náplň jsem musela ale trochu promyslet, samotná šlehačka nedrží moc dlouho tvar a jak znám naši babi, roládu bude jíst celý týden. Krém tedy musí něco vydržet. Osobně nejsem velkým zastáncem různých ztužovačů a želatiny, takže volba padla jednoznačně na mascarpone. 

Na roládu budete potřebovat:

3 vejce, bílky a žloutky zvlášť

80 g krupicového cukru

80 g hladké mouky

2 lžíce kakaa (20 g)

vanilkový cukr

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kakaem.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Mezitím si připravíme náplň:

250 g mascarpone

2 až 3 lžíce moučkového cukru

1 lžičku vanilkového extraktu nebo cukru

200 g šlehačky min. 33% (doporučuji použít čerstvou)

Ve větší misce vyšlehejte společně mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přilijte smetanu a ručně promíchejte. Poté vyšlehejte pomocí elektrického šlehače na hustý krém. Je potřeba šlehat pomalu na nízkou rychlost. Trvá to pár minut. Nesnažte se to urychlit, krém byste mohli přešlehat.

Hotový krém rozetřete na vychladlý piškotový plát a pomocí papíru stočte. Roládu zabalenou v papíře dejte chladit do lednice. Před podáváním pocukrujte, případně můžete ozdobit šlehačkou a ovocem.

Můj tip: roláda je vynikající pokud přímo do rolády zatočíte 2 – 3 celé banány nebo jiné čerstvé ovoce (jahody, maliny).

Abych nezapomněla, babičce roláda moc chutnala.

inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

40 Komentáře

  • Anonymní
    13. 6. 2014 v 11:45

    Vypadá úžasně a věřím, že stejně i chutná. Hledala jsem recept na roládu se šlehačkou + mascarpone, má příbuzná ji dělala na rodinnou oslavu z amarantové mouky (máme v rodině pár celiaků, já mezi nimi), amarantová mouka má jakoby ořechovou chuť, po roládě se jen zaprášilo, věřím, že i tato babiččina rychle zmizela 🙂 Zkusím Váš recept v bezlepkové variaci.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 6. 2014 v 12:35

      Děkuji :o) také občas peču pro příbuzné bezlepkově. Do kakaového korpusu dávám místo mouky kakaový pudingový prášek, kakao a mleté loupané mandle, chuťově je vynikající a krásně nadýchaný. Dejte vědět, jak se roláda povedla :o)) bezlepkových variant není nikdy dost.

      Odpovědět
      • alice
        14. 11. 2020 v 19:01

        Dobrý den,
        roláda vypadá moc hezky, jen jsem se chtěla zeptat, zda opravdu upečenou roládu překlápíte na pomoučenou utěrku, zda to neměla být cukr moučka?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          14. 11. 2020 v 21:18

          V receptu je správně uvedeno na lehce pomoučněnou utěrku, ale můžete klidně použít i cukr. V novějších receptech to mám také tak. V obou případech jde o to, aby se roláda nepřilepila.

          Odpovědět
          • Anna
            30. 9. 2023 v 20:06

            Dobrý den, roláda vynikající, snadná příprava. Do krému jsem přidala mascarpone s bílou čokoládou a byla nepřekonatelná, bohužel už jsem ho vícekrát nesehnala. Moc děkuji a přeji hodně štěstí n

          • Míša Landová
            1. 10. 2023 v 9:35

            🙂 🙂 🙂

    • Anonymní
      3. 6. 2018 v 10:39

      Zdravím Míšo, můžete prosím upřesnit poměr surovin té bezlepkové varianty? 🙂 Moc děkuji a přeji hezký den.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2018 v 18:50

      Recept na bezlepkový dortový korpus najdete na blogu, kde je vše přesně uvedeno 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    27. 9. 2015 v 15:55

    Díky moc za recept, roláda byla výtečná! A ten krém boží!! 🙂 Neodolal dokonce ani děda, který sladký nesmí. 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 9. 2015 v 17:50

      Markéto, děkuji, jsem moc ráda, že Vám roláda přišla k chuti :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 12. 2015 v 14:35

    Roláda je úžasná a ten krém taky nemá chybu. Jedním slovem byla vynikající a měla velký úspěch.) Určitě ji udělám znovu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 12. 2015 v 15:44

      Děkuji 🙂 jsem moc ráda, že roláda chutnala 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 8. 2016 v 9:07

    Zdravim…prosim-kdyz ji udelam dnes v utery vecer,vydrzi do ctvrtka krem?dekujiii

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 8. 2016 v 9:13

      Dobrý den, pokud bude krém dostatečně vyšlehaný, měl by bez problému vydržet 🙂 pokud chcete mít jistotu, použijte smetanu s vyšším podílem tuku, např. Kunín 40%.

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 3. 2017 v 6:56

    Zdravím Míšo, mohla bych místo mascarpone použít smetanový sýr(Philadelphia nebo Lidl Goldesa)? Díky za odpověď. Jinak jste úžasná😎 už jsem od vás toho delala tolik a vždy (nechci psát vynikající) těžký luxus. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 3. 2017 v 7:27

      Martino, zdravím a moc děkuji :)) ano, klidně můžete, chuť bude sice trošku jiná, ale určitě ne špatná 🙂

      Odpovědět
  • verunka.tanecnice
    19. 7. 2017 v 19:32

    Odkud mate prosim ten podnos s plamenaky? Diky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2017 v 20:55

      IKEA, ale obavám se, že už ho nemají v nabídce.

      Odpovědět
  • Unknown
    20. 10. 2017 v 10:00

    Dobrý den Míšo,tento recept na roládu jsem našla již dávno ….je úžasný a rozdávám ho jak mohu a vždy má úspěch.Moc díky .Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 10. 2017 v 14:24

      Aleno, moc děkuji, jsem ráda, že roláda chutná 🙂 a díky za sdílení 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 6. 2018 v 19:05

    Dobrý den, mohu se zeptat na jak veliký plech to cca je?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2018 v 19:27

      Peču na velkém plechu, který je součást vybavení každé trouby, obvykle ca. 40×30 cm. Nicméně těsto nemusí být rozetřené úplně do krajů, vrstva by neměla být úplně tenká 🙂

      Odpovědět
  • Jitu
    24. 4. 2019 v 19:16

    Zdravím, roládu peču už potřetí a vždy se povedla. To samé vanilková.Velmi jedlá.Děkuji za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2019 v 18:40

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Jiřka
    29. 3. 2021 v 19:17

    Dobrý den,
    bylo by možné nahradit smetanu živočišnou smetanou vyšlehanou z kokosového mléka?
    děkuji

    Odpovědět
  • Jitka
    24. 4. 2021 v 20:03

    Dobrý den, roládu jsem dělala pro kolegy do práce a moc chutnala. Krému se mi zdálo hodně, že jsem si říkala, že ho tam všechen ani dávat nebudu. Ale dala jsem ho a bylo to super. Už nějakou dobu jsem chtěla vyzkoušet krém z mascarpone a tento se povedl na jedničku. Moc děkuji za spoustu receptů, o které se s námi dělíte. Zdravím. Jitka.

    Odpovědět
  • Veronika
    30. 8. 2021 v 22:07

    Dobrý den, děkuji za skvělý recept. Roládu jsem se vždy bála dělat, ale tato roláda se dělala moc dobře a všem moc chutnala. Určitě budu dělat opakovaně. Na vaše recepty je vždy spolehnutí.

    Odpovědět
  • Magdaléna
    9. 4. 2022 v 6:47

    Dobrý den, recept vypadá dobře, chystáme oslavu narozenin, určitě vyzkouším 😊Jen se chci zeptat, upečené těsto se nechá vychladnout nesrolované? A pak až sundat pečící papír? Nemám s pečením rolád moc zkušeností.. Děkuji 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2022 v 11:48

      Ano, roláda se roluje až zastudena. Po vychladnutí stáhnete papír, namažete a srolujete.

      Odpovědět
  • Lenka
    4. 3. 2023 v 11:56

    Roláda mi praskla na 3 místech, škooooda. Ale vypadá i tak dobře. Příště zkusím jiný recept.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 3. 2023 v 12:33

      V jaké fázi praskla? Mohla jste ji mít přepečenou, příliš tenkou nebo naopak silnou, odchýlit se od postupu…. Recept je naprosto v pořádku.

      Odpovědět
  • Aneta
    30. 5. 2023 v 14:38

    Dobrý den,
    chci vyzkoušet roladu, jsem v pečení laik 😉. Jaký rozměr máte plech, na kterém pecete roladu? Děkuji 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 5. 2023 v 15:22

      Klasický velký plech, který je součástí každé trouby, obvykle 40×30 cm.

      Odpovědět
  • Šárka
    29. 6. 2023 v 20:14

    Dobrý den, Míšo,
    dnes jsem pekla roládu po několikáté a poprvé mi praskla při rolování. Proč? Čím prosím natíráte těsto na papír, aby bylo stejnoměrné. Děkuji😁

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 6. 2023 v 9:14

      Důvodů může být více … přepečená, příliš tenké nebo naopak hodně silné těsto 🙂 Roztírám paletkou a poslední dobou jsem si oblíbila na roládové pláty silikonovou formu, díky které právě docílíte stejné síly těsta. Najdete třeba u příspěvku Rolovaný dort 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    8. 3. 2024 v 7:41

    Roláda dobrá, snadná. Šlehačka doma nebyla, takže jsem mascarpone zkombinovala se skyrem a na oslazení krému jsem použila banán a vytvořila jsem vlastně úplně jinou roládu 😀 To jsem celá já, najdu recept, nadchnu se a nakonec vytvořím úplně něco jiného. A to mě baví.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

2.5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ