Menu
Slané recepty

Slaný koláč se slaninou a pórkem

Někdo peče na Velikonoce nádivku, někdo slaný koláč. U nás doma se peče obvykle oboje 🙂 Z mého pohledu jsou to hodně podobná „jídla“. Chutnají skvěle teplá i studená, můžete je chodit uždibovat, když vás honí mlsná a zároveň je můžete nabídnout nečekané návštěvě 🙂

Koláč je možná trochu náročnější na přípravu, ale zase si ho můžete libovolně obměnit. Já jsem tentokrát sáhla po zeleném pórku (když jsou ty Velikonoce), který chutná skvěle orestovaný na másle. Doplnila jsem ho sýrem a trochou slaniny. Chybět nesmí ani čerstvé bylinky a česnek.

Slaný koláč se slaninou a pórkem

Křehké těsto:

  • 90 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 30 g mletých mandlí
  • špetka soli

Změklé máslo promíchejte s vejcem, pak přisypte prosátou mouku se solí a mleté mandle. Pomocí robota nebo ručně vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte asi na hodinu odležet do lednice.
Pak ho rozválejte mezi dvěma fóliemi, přeneste do koláčové formy o průměru ca. 24 cm a upravte. Těsto můžete na několika místech propíchnout vidličkou. Zakryjte papírem na pečení, zasypte luštěninami a dejte krátce (asi 15-20 minut) předpéct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horkovzduch).

Náplň:

  • 100-150 g slaniny
  • 1 menší pórek
  • 150 g sýra – Čedar, Ementál, Niva
  • cibule, česnek
  • čerstvé bylinky
  • olej, máslo
  • sůl, pepř

Na oleji orestujte na jemno nasekanou cibuli a slaninu, ke konci přidejte česnek a čerstvé bylinky.
V jiné pánvi orestujte na másle pórek pokrájený na kolečka. Podle chuti osolte a opepřete.
Vše rovnoměrně rozložte na předpečené těsto a poklaďte kousky sýra.

Zálivka:

  • 150 g Creme Vega Dr. Oetker (nebo zakysané smetany)
  • 100-120 g smetany ke šlehání 33%
  • 3 vejce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Vše společně prošlehejte a nalijte na připravený koláč. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 35-40 minut. Podávejte teplý se zeleninou či salátem, ale klidně i studený a samotný 🙂

Zajímají vás recepty z farmářských surovin? Na webu farmarsketrziste.cz najdete spoustu dalších a k tomu ještě aktuality z farmářských tržišť v Praze.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

11 Komentáře

  • Eva
    30. 4. 2022 v 23:50

    Dobrý večer Míšo,koláč úžasný. Měla jsem ho do práce tak jsem dělala den předem. Měla jsem trochu strach jaký bude,že nebude čerstvý, ale hned se po něm zaprášilo. Moc jim chutnal. Ještě jednou děkuji za Vaše recepty jsou opravdu nejnej nejlepší. Eva

    Odpovědět
  • Ela
    6. 5. 2022 v 21:22

    Dobrý večer, koláč jsem pekla na Velikonoce a skoro jsem ho celý snědla sama. Měla jsem doma jenom Nivu. Chuť quiche je božská ❤️❤️❤️. Zkoušela jsem nezpočet receptu na quiche ale žádný z nich mi tak nechutnal. Velmi vyvážená chuť 👍. Děkuji za recept ❤️ a přeji hodně krásných zážitků při pečení 🍀.

    Odpovědět
  • Regi
    27. 11. 2023 v 14:17

    DObry den, Miso, myslite, ze by do zalivky sla cast smetany nahradit mascarpone? Predem diky!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 11. 2023 v 7:49

      Pokud se ho potřebujete zbavit 🙂 tak určitě ano.

      Odpovědět
      • Regi
        28. 11. 2023 v 9:00

        Diky, zkusim 🙂 Zbylo mi po kremu na dort a jsme (docasne) beznadejne preslazeni, coz hodlam napravit prave timhle skvelym kolacem.

        Odpovědět
  • Veronika
    16. 8. 2024 v 17:03

    Formu je potřeba vymazat a vysypat? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 8. 2024 v 8:05

      Těsto obsahuje poměrně dost tuku, takže vymazat obvykle není potřeba. Nicméně záleží na kvalitě a materiálu formy.

      Odpovědět
  • Jana
    12. 11. 2024 v 21:36

    Dobrý den,
    bylo by možné těsto nahradit listovým?

    Děkuji
    Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 11. 2024 v 8:16

      Listové těsto se chová při pečení jinak, nepředpéká se jako toto křehké.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ