Menu
Cookies a sušenky

Ovesné cookies s bílou čokoládou

Moje dcera ochutnala před časem na francouzských trzích cookies s bílou čokoládou a od té doby o nich básní. Takže když jsem se v neděli ráno zeptala, co mám upéct, odpověď byla jasná. Nechtělo se mi ale dělat ty klasické cookies s velkým množstvím cukru a bílé mouky, takže jsem pátrala po zdravější variantě.

Vybrala jsem recept, kde je velká část mouky nahrazena ovesnými vločkami, ubrala jsem trochu cukru a přidala belgickou čokoládu. Chuť je ještě zvýrazněna mořskou solí, takže můžete mít na první dojem pocit, že jste kousli do slané sušenky. Ale já tyhle kontrasty miluju, stejně jako třeba slaný karamel nebo chilli čokoládu.

Každopádně mě cookies mile překvapily, přestože jsou s bílou čokoládou, nejsou přeslazené, jsou krásně křehké a křupavé. A věřte mi, nezůstanete jen u jedné.

Postup je velmi jednoduchý, myslím, že u většiny receptů na cookies stejný. Pokud si je upečete z celé dávky, budete mít 4 plechy sušenek, tedy asi 50 – 60 kusů o průměru cca 6 cm.

Potřebné suroviny:

2 a 1/2 hrnku ovesných vloček

1 hrnek hladké mouky (může být i celozrnná)

3/4 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1/4 lžičky mořské soli + na posypání

170 g másla

1 hrnek třtinového cukru

1 velké vejce

1 lžička vanilkového extraktu

2 – 3 kapky citronového oleje nebo citronová kůru

180 g bílé belgické čokolády (nasekané nebo pokud seženete v peckách) 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plechy vyložte pečícím papírem. 

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. 

Ve větší míse šlehejte změklé máslo s cukrem několik minut, přidejte vejce, vanilkový extrakt a citron a ještě chvilku prošlehejte. Přidejte mouku a zapracujte do máslové směsi. Nakonec přisypte nasekanou čokoládu a ovesné vločky a pomocí stěrky nebo vařečky vypracujte těsto.


Pomocí lžičky tvořte kuličky a klaďte ve větších odstupech na plech, při pečení se roztečou do stran. Každou kuličku posypte špetkou mořské soli. Pečte 12 – 16 minut v závislosti na velikosti sušenek. Já pekla poměrně malé, kterým stačilo jen 12 minut a byly krásně dozlatova. V polovině pečení plech otočte, aby se upekly rovnoměrně.

Po vyjmutí z trouby nechte pár minut vychladnout na plechu, teprve pak opatrně přendejte na chladicí mřížku nebo na talíř. Sušenky je dobré uchovat ve vzduchotěsné nádobě, pokud tedy nějaké zbudou.

Inspirace na www.nerdswithknives.com

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

9 Komentáře

  • kalivrata
    17. 11. 2019 v 12:04

    Hledám nějaký recept na ovesné sušenky s bílou čokoládou ( mám doma mrazem sušené maliny a ta báílá čokoláda by se k nim krásně hodila), ale přiznám se, tenhle recept se mi moc nezdá. K čemu je tam ta jedlá soda, když jsou všechny ostatní suroviny zásadité?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2019 v 20:39

      Pokud se Vám recept nezdá, tak se do něj nepouštějte.

      Odpovědět
    • kalivrata
      18. 11. 2019 v 21:39

      Není třeba být jedovatá. Jen tam z chemického hlediska nemůže ta jedlá soda plnit žádnou funkci (vím, že to není vaše chyba, že to tak bylo už v té původní varintě, ze které jste vycházela). Že by prostě výsledný recept výrazně vylepšilo přidat tam kapku něčeho, co změní pH, třeba pár kapek citronu. Případně, pokud mají být sušenky hutnější, to tam vůbec nedávat. Pečení je chemie.

      Odpovědět
  • Kristina
    29. 1. 2021 v 6:42

    Sušenky jsem vyzkoušela a jsou úžasné. Trošku jsem se bála té soli, ale dodalo to sušence ten pravý šmrnc. Poslední kousky jsem musela chránit vlastním tělem, ať návštěvě něco zbyde aspoň na ochutnání 😁. Děkuji za super recept.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 1. 2021 v 8:41

      Ano, sůl vytáhne chuť ostatních surovin 🙂 jsem moc ráda, že tak chutnaly.

      Odpovědět
  • Štěpánka
    13. 7. 2021 v 22:51

    Milá Míšo,
    sušenky jsou jedním slovem ÚŽASNÉ. Kdo ochutnal jen chválil. A musím souhlasit, že ta sůl tomu dodala grády. Nevěřila jsem a nejdřív jsem byla hodně opatrná, ale nakonec ty kousky, které jsem trochu víc osolila, byly nejlepší.
    A ještě k té připomínce ohledně přítomnosti jedlé sody, tak třtinový cukr patří mezi dost kyselé potraviny (a v receptu je ho celý šálek), takže zřejmě proto ta kombinace již zmíněné jedlé sody i kypřícího prášku.
    Ještě jednou děkuji za recept i skvělé stránky. Podle Vašich receptu jsem nepekla poprvé a rozhodně ne naposledy.

    Odpovědět
  • Jana
    13. 1. 2023 v 19:12

    Milá paní Míšo,

    sušenky jsou naprosto vynikající, také Vám děkuji za recept. Trochu jsem je sice připekla, ale nevadí, budeme krásní… I tak jsou vážně luxusní.
    Ještě jednou děkuji. Vaše práce je překrásná.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ