Přestože si kafe dávám jen velmi zřídka, mám moc ráda jeho vůni. Vlastně ani nemám potřebu kafe popíjet, stačí když si ho dá někdo vedle mě a já si jen „začuchám“. A stejně jako mám ráda vůni kávy, tak mám ráda i kávové dezerty. A protože jsem už delší dobu nepřidala žádný nový recept na cupcakes, rozhodla jsem se vpašovat kafe právě do nich.
Pokud jde o krém, měla jsem jasno hned. Kávový krém v receptu na bezé roládu je skvělý, takže proč vymýšlet něco nového 🙂 Kdo jste ho ještě nezkusil, tak vřele doporučuji, kombinace smetany, kávy a bílé čokolády je dokonalá. Těsto dortíku je díky kávě a kakau hodně tmavé, hezky vláčné i méně sladké. Vzájemně se tak skvěle doplňují.
Kakaovo-kávové cupcakes (12 ks):
1/2 hrnku horké kávy
1/2 hrnku kakaa holandského typu
1 hrnek polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
3/4 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku mléka
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 velké vejce
(použijte hrnek o objemu 240-250 ml, v lepší případě hrnkové odměrky)
Troubu předehřejte na 220 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
K horké kávě přidejte kakao a dobře rozmíchejte, aby nezůstaly kousky.
Ve větší misce smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a cukrem, dobře promíchejte.
V jiné misce společně promíchejte mléko, olej a vejce, a polovinu této směsi přilijte k mouce. Na střední výkon dobře prošlehejte do krémova. Zbytek mléčné směsi přidejte ke kávě s kakaem a společně vlijte do těsta. Krátce prošlehejte.
Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených 12 košíčků, pozor je hodně tekuté. Dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů na 5 minut, pak teplotu stáhněte na 165 stupňů a pečte dalších ca. 12-15 minut. Špejlí si ověřte, že jsou dortíky upečené.
Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí nazdobte krémem.
Kávový krém:
250 ml smetany ke šlehání 33%
125 g kvalitní bílé čokolády (např. Belcolade, Callebaut, Valrhona)
1-2 lžíce rozpustné kávy (dle vaší chuti a použitého druhu)
+ 2 lžíce mascarpone k našlehání
Smetanu zahřejte, rozmíchejte v ní kávu a nalijte na bílou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
Až budete chtít dortíky zdobit, k vychlazenému základu přidejte dvě lžíce mascarpone a vyšlehejte společně do krému. Doporučuji šlehat na střední otáčky, zvláště ke konci hlídat, aby se krém nepřešlehal.
Krém si přendejte do sáčku se zdobící trubičkou* a nastříhejte na dortíky. Ozdobte kouskem čokolády. Podávat můžete klidně hned nebo uchovat v lednici. Před servírováním doporučuji nechat dortík chvilku při pokojové teplotě.
*Použila jsem profi řezanou uzavřenou špičku Ø 10 mm.
recept na těsto z webu https://selfproclaimedfoodie.com/
Vytisknout recept |
45 Komentáře
Anonymní
15. 2. 2018 v 17:40Též můj šálek kávy 😀 Zdraví Ivana V.
Víkendové pečení
16. 2. 2018 v 9:56:o)
Růžena
15. 2. 2018 v 17:52Kávu mám ráda a vůbec vše kávové, recept pro mě jak na míru �� Moc hezký blog!
Víkendové pečení
16. 2. 2018 v 9:56Díky, tak vyzkoušejte 🙂
Anonymní
16. 2. 2018 v 14:56Přeji hezký den.:-) Vy mně čtete myšlenky, stále jsem Vám chtěla psát, zda by nebyly nějaké dortíky kávové.:-) A ejhle.:-D Jen si dovolím vyměnit rozpustnou kávu, kterou hodně nemám ráda, za čerstvě mletou dominikánskou arabicu. Moc díky za nový recept. Hanka
Víkendové pečení
18. 2. 2018 v 6:21Hanko, tak to jsem ráda, že jsem se Vám trefila do noty 🙂 pokud Vám v krému nevadí mletá káva, klidně zaměňte 🙂
Unknown
16. 2. 2018 v 19:13Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní
16. 2. 2018 v 19:22Dobrý den, prosím vás ze smetany a bílé čokolády se má stát emulze?
Víkendové pečení
17. 2. 2018 v 9:27Zdravím, tak trochu by se to nazvat dalo, v případě bílé čokolády je ale hodně tekutá 🙂 každopádně smetana a čokoláda se musí hezky spojit a díky mixování je krásně hladká, ale tekutá. Po vychlazení lehce zhoustne a to už emulzi připomíná více 🙂 nicméně je potřeba použít kvalitní čokoládu, s tabulkou z obchodu to nebude úplně ono 🙂
Anonymní
17. 2. 2018 v 7:55Dobrý den, Míšo,
moje kamarádka miluje kávovou chuť, podle Vašich kávových dortíků jsem udělala krém a upekla jí tak dort a taky cupcaky. Ty byly dole čokoládové podle Vašeho jiného receptu, plněné čokoládou a nahoře kávová čepička:-)Vše podle Vás a vynikající, jen jsem jaksi kombinovala víc Vašich receptů. Díky moc za nápady, kávové těsto ráda vyzkouším. Zdraví Dáša
Víkendové pečení
17. 2. 2018 v 9:29Dášo, zdravím Vás, skvěle jste si s tím poradila i bez mého receptu 🙂 tento krém je hodně podobný jako v těch dortících. No a cupcakes se hodí jakýkoliv čokoládový 🙂 je fajn, že si kombinujete recepty podle sebe, také to tak dělám 🙂 mějte se fajn, hezký víkend. Míša
Anonymní
25. 2. 2018 v 15:19..dobrý den..to jsem, panečku, objevila úžasný blog! ..mňaaam – mám pocit, že musím vyzkoušet všechny recepty a nejlépe už zítra!!!:-D ..tak se mi sliny sbíhají..díky za skvělou inspiraci!!!! JARU*
Víkendové pečení
25. 2. 2018 v 15:51Jaru, díky 🙂 jsem ráda, že jste "mě" našla a dejte vědět, až něco zkusíte 🙂
Anonymní
6. 4. 2018 v 11:57Dobrý den, Vaše výtvory nejen překrásně vypadají, ale i úžasně chutnají. Moc děkuji, že se s námi dělíte o nápady. Mám jenom jeden dotaz. Ať dělám, co dělám, vždy mi cupcakes vyběhnou a mají "kopeček" jako mufin. Je nějaká finta, jak docílit hezky rovného vršku? Lucie
Víkendové pečení
6. 4. 2018 v 14:34Lucie, děkuji 🙂 u cupcakes hodně záleží na těstě, některé i mě vybíhá do kopečku 🙂 nicméně na vině může být i velké množství těsta nebo pečení s horkým vzduchem, já peču vždy bez něj 🙂 Finta pokud vím žádná není, jedině můžete cupcake po upečení seříznout do roviny 🙂
Anonymní
26. 4. 2018 v 20:53Dobrý den, miluji kávové recepty, takže se nemůžu dočkat, až ho zítra vyzkouším. Chtěla jsem se zeptat, zda bych mohla nahradit bílou čokoládu vysokoprocentní hořkou? Nebo zde má bílá nějaký speciální funkci? 🙂
Díky za úžasný a inspirativní blog!
Kristýna
Víkendové pečení
27. 4. 2018 v 6:14Kristýno, zdravím a děkuji za komentář 🙂 také mám kávové dezerty ráda, přestože kafe moc nepiju 🙂 bílá čokoláda je v tomto krému zásadní a dává mu tu správnou chuť, určitě nenahrazujte hořkou nebo mléčnou. Každopádně doporučuji použít kvalitní bílou čokoládu, nikoliv tabulkovou běžně dostupnou v obchodech 🙂
Anonymní
28. 4. 2018 v 21:01Děkuji za radu, cupcaky jsou opravdu dokonalé. Ikdyž nemám ráda bílou čokoládu, kávová příchuť mi tento "blok" úžasně vykompenzovala. Obávám se, že na Vaše stránky jsem chytila závislost. Přeji krásné jarní dny. K
Víkendové pečení
29. 4. 2018 v 7:22Tak to jsem moc ráda, děkuji 🙂 ano, spousta lidí nemá bílou čokoládu v oblibě, ale ve spojeni s kávou nebo třeba pistácií je skvělá 🙂 díky a vítám Vás mezi "závisláky" 🙂
Anonymní
22. 12. 2018 v 7:11Dobrý den, krásné 🙂 Chtěla jsem se zeptat, zda by nešlo přidávat i obrázek, kterým zdobíte pěnu? 🙂 Mate to tak nádherně nazdobené. Zlatka
Víkendové pečení
22. 12. 2018 v 18:52Zlatko, děkuji. Obrázek bohužel nemám a myslím, že by Vám stejně moc neřekl 🙂 lepší je to vidět na živo 🙂
Unknown
1. 3. 2020 v 20:30Dobrý den, cupcakes vypadají úžasně, chci je zkusit, akorát bych chtěla minicupcakes.. a chtěla bych se zeptat (foto možná klame) to je klasická velikost nebo mini, dekuji velice. Pěkný den
Unknown
5. 3. 2020 v 3:52Ještě bych se ráda zeptala: byl by krém hodně tekutý,kdybych do něj dala espresso? Rozpustnou kávu nepijeme a ani žádnou nemáme…? Děkuji 🙂
Víkendové pečení
5. 3. 2020 v 6:19Velikost cupcakes je klasická, pokud by to byla mini, bylo by to uvedeno v názvu 🙂 Teoreticky je možné přidat místo rozpustné kávy malé množství silného espressa, ale je potřeba pak ubrat smetanu.
Anonymní
7. 3. 2020 v 12:49Dobry den, muzu se zeptat (jak pro blbecky), jak vypada preslehany krem? Delala jsem minule ovocny z mascarpone podle vas a drzel, ale pak se v pokojove teplote zacal rozpoustet 🙁 prijde mi, ze vsechny roboty co doma mam michaj i na nejnizsi otacky dost rychle. Nemam spise slehat rucne s metlou? Podari se vyslehat? Dekuju
Víkendové pečení
8. 3. 2020 v 15:33Přešlehaný krém vypadá jako sražený, kouskovaný, nedrží tvar. Správně ušlehaný je hezky vláčný a hladký. Dortíky se servírují z lednice, nejsou určené, aby dlouho stály při pokojové teplotě. Stolní roboty mají obvykle více rychlostí a pokud šleháte na 1-2, je to ve pohodě. Problém jsou ruční šlehače, které mají obvykle jen dvě rychlosti a i ta první je dort rychlá. Nejsem si jistá, zda ručně vyšleháte, ale zkusit určitě můžete.
Kio
13. 4. 2020 v 10:15Dobry den,
kosicky vypadaji bozsky, jen jsem si chtela ujasnit, ze i v tom testu jde o hrnek kavy rozpustne? 🙂
Dekuji za odpoved, preji krasne Velikonoce!
Víkendové pečení
13. 4. 2020 v 10:54Do těsta na cupcakes přijde klasické uvařené kafe, můžete buď použít rozpustnou a zalít horkou vodou nebo klasické espreso 🙂 Pozor, není myšleno tak, že tam nasypete půl hrnku těch granulek 🙂
Naopak do krému přijde jen ta rozpustná káva, bez zalití vodou.
Kio
13. 4. 2020 v 11:09Tento komentář byl odstraněn autorem.
Kio
13. 4. 2020 v 11:12Dekuju mockrat za ujasneni! Uz se tesim, az je vyzkousim.
V predchozim komentari jsem se jeste chtela opravit z kosicku na cupcaky 😀
Unknown
12. 5. 2020 v 6:23Pekla jsem tyto cupcakes a jsou vyborne. Jen krem se mi nepodarilo vyslehat tak, abych ho nazdobila tak krasne jako vy…? Mela jsem ho uslehany tak, ze bych musela zdobit lžíci. Nevite, kde muze byt chyba? Čokoládu jsem mela Callebaut. Dekuji
Locitka
9. 4. 2021 v 20:00Dobry den,
mohu se prosim zeptat, zda je mascarpone pro vyslehani kremu zasadni a zda ho mohu vynechat popr. nahradit treba tvarohem? Dekuji a preji krasny vikend!
Míša Landová
10. 4. 2021 v 8:07Myslím, že v tomto případě můžete vynechat, je ho tam jen malé množství, případně nahradit další smetanou. Určitě nedávejte tvaroh, obsahuje hodně vody a krém by zřídl, navíc chuťově se k tomu vůbec nehodí 🙂
Erkr
18. 2. 2022 v 21:01Hezký den Míšo, děkuji za báječné recepty které pro nás připravujete. Úžasně vše popisujete a začátečník vše chápe! Ráda bych si koupila nějaké kvalitní zdobící špičky. Můžete mi prosím poradit jaké pořídit? A jaká čísla? Děkuji moc. S.K.
Míša Landová
19. 2. 2022 v 9:54Děkuji 🙂 já používám základní nerezové profi špičky, které nemají žádná označení. Vystačím si s hladkou a řezanou špičkou v několika průměrech. Kupuji na Monaco Int. 🙂
Karolína
26. 6. 2022 v 9:43Dobrý den, cupcakes jsou výborné 🥰… jako vše od Vás. Mohla bych se zeptat, proč se mi upečené cupcakes do druhého dne uzavřené v dóze odlouply od papírových košíčků? Na chuti jim to samozřejmě neubralo. Děkuji za odpověď
Míša Landová
27. 6. 2022 v 7:35Na vině mohou být košíčky, ale také to uzavření do dózy 🙂
Iveta
28. 7. 2022 v 20:44Dobrý den
Miluji tento recept a dělám i bez krému jako muffiny, takže za něj moc děkuji 😊 Ale chtěla jsem se zeptat, zda by se korpus dal použít na dort. Těsto je hodně řídké tak mám strach aby se mi dobře propekl. Moc děkuji
Míša Landová
29. 7. 2022 v 7:41Tak to mě těší, díky 🙂 na korpus by se teoreticky použít dal, nikdy jsem nezkoušela, jen tam bude delší doba pečení a určitě dát do formy se dnem 🙂
Míša
11. 6. 2023 v 21:04Dobrý den Míšo,
Děkuji za úžasné chutný r cept, všechno funguje, ostatně jako vždy, ale chtěla bych se zeptat – cupkaky hodně naběhly a nad košíčkem se z nich staly takové jazyky uhnute na jednu stranu, nikoliv pravidelně Kopecký. Nevíte čím by to mohlo být?
Děkuju moc a těším se na další recepty!!
Míša Landová
13. 6. 2023 v 9:34Nepečete na horký vzduch? 🙂
Gabriela
6. 4. 2024 v 11:50Dobrý den, zkoušela jsem tento recept na kávové cupcakes a bohužel mi vylítli jak kdyby do výšky udělali se šišky a nejsou tak krásně hladké jako je máte vy a zarovnane. Nevíte čím by to mohlo být? některé mi i trošičku vytekly asi tím že jsem tam toho dala hodně. Mockrát děkuji
Míša Landová
8. 4. 2024 v 8:55Nepekla jste na horkovzduch? Pokud vytekly, tak zkuste dát méně těsta nebo větší košíčky.
Michaela
24. 4. 2024 v 19:01Dobrý den Míšo,
dnes jsem dělala kávové cupcakes a jsou úplně nejlepší.
O víkendu jsem dělala Tvarohový dort a ten je luxusní.
Díky za Vaše recepty 🤗
Michaela
Míša Landová
25. 4. 2024 v 14:02Milá Michaelo, moc děkuji za krásné recenze 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5