Nedávno jsem vám všechny dýňové recepty shrnula v samostatném příspěvku a přidala také tip, jak udělat dýňové pyré. A protože dobrých receptů není nikdy dost, mám pro vás dnes jeden nový. Je rychlý, jednoduchý a tuze dobrý. Je to takový ten typ, který možná vypadá obyčejně, ale chuťově vás velmi příjemně překvapí.
Základem je jak jinak než dýňový korpus, dal by se s klidem použít i jako dortový. Je krásně vláčný, nadýchaný a s botahou chutí koření. Na korpusu je vrstva smetanového nebo lépe řečeno sýrového krému. Sýrem je samozřejmě myšlen tzv. cream cheese, který se používá třeba do cheesecake, nikoliv taveňák. Není to ani tvaroh, ani mascarpone 🙂 čerstvý sýr má svoji specifickou chuť a nelze ji zaměnit. Vhodnou alternativou by byla ještě francouzská zakysaná smetana, tzv. creme fraiche.
Celý řez je pak zalitý čokoládovou, tzv. krájecí neboli ganache polevou. Tato poleva vám nikdy zcela neztuhne, ale zase při krájení nepraská. Já ji mám radši, protože se krásně prolne s krémem. Vždycky jsem měla pocit, že čokoláda k dýni nebude úplně to pravé ořechové, ale opak je pravdou.
DÝŇOVÉ ŘEZY
Dýňový korpus:
- 200 g dýňového pyré (jak připravit)
- 150 g cukru krupice
- 2 vejce „M“, odděleně
- 50 g rostlinného oleje
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
Dýňové pyré, cukr, žloutky a olej, dobře promíchejte. Přidejte prosátou mouku smíchanou s jedlou sodou a kořením, následně mleté mandle (mandlovou mouku). Nakonec opatně vmíchejte sníh z bílků.
Těsto nalijte do čtvercové formy o rozměru 24 x 24 cm (případně do kulaté 26-27 cm), kterou jste předem vyložili papírem na pečení, případně použijte odlučovací olej. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 25 minut. Špejlí si ověřte, zda je buchta propečená. Nechte vychladnout, pak z formy opatrně vyjměte. V případě potřeby můžete seříznout do roviny.
Smetanový krém:
- 250-300 g čerstvého sýry typu cream cheese (Philadelphia, Lučina, Žervé)
- 50 g smetany ke šlehání 33%
- 50 g cukru krupice
Všechny suroviny společně prošlehejte do hladkého krému. V případě potřeby přislaďte. Krém rozetřete na vychladlý dýňový korpus a dejte do lednice vychladit.
Čokoládová poleva:
- 80 g hořké čokolády 55% (použila jsem Belcolade)
- 80 g smetany ke šlehání 33%
Čokoládu zalijte smetanou a společně zahřejte v mikrovlnné troubě. Vymíchejte do rozpuštění a nechte zchladnout. Následně nalijte na vychlazený krém a rozetřete po celé ploše. Dejte vychladit.
Řezy krájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě, po každém řezu si ho otřete. Případně můžete použít vychytávku od Tescoma, kterou je čtvercový kráječ moučníkových řezů. S jeho pomocí vykrojíte rovnoměrné řezy ve tvaru čtverce a bez rizika poškození okolního moučníku snadno vyjmete a bezpečně přenesete na talíř. Vyzkoušeno, funguje, i tento kráječ jsem si nahřívala v horké vodě 🙂 Více o vychytávkách Tescoma najdete v samostatném článku Pomůcky na pečení Tescoma.
24 Komentáře
Eva
24. 10. 2024 v 19:56Dobrý večer,mohu čokoládu rozehrát ve vodní lázní?Mě se ta mikrovlnka moc neosvedcila,asi dělám někde chybu.
Ema
25. 10. 2024 v 4:38Můžete i tak, že si na kousky nalámanou čokoládu přelijete horkou smetanou (pozor! nesmí vařit!), necháte pár minut povolit, vymícháte do hladká a necháte zchladit.
Míša Landová
25. 10. 2024 v 9:00Ano, můžete.
Růžena Šústková
26. 10. 2024 v 8:45Dobrý den, vyzkoušeno a výborné. Manžel se na začátku podivoval, že peču buchtu, když v troubě viděl dýni, ale nakonec velká pochvala!
Míša Landová
26. 10. 2024 v 17:22Skvělé, děkuji.
Michaela
27. 10. 2024 v 11:14Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je mandlová mouka v receptu důležitá, nebo lze nahradit klasicky hladkou? A dále mě velmi zaukalo kráječ – a chtěla bych se zeptat, jesti se těsto při použití kráječe nebortí, protože se vlastně nekrájí, ale spíše vykrajuje. Moc děkuji za odpovědi! Recept určitě vyzkoušim, vypadá skvěle!
Míša Landová
27. 10. 2024 v 18:30Tak určitě tam má mouka svůj význam, těsto je nadýchanější, vláčnější … Můžete nahradit mletými mandlemi nebo jinými ořechy, v krajním případě polohrubou mouku. Kráječ je nerezový a má velmi ostré hrany, jako nůž. Jeho význam je především ve stejných porcí, které snadno přenesete. A korpus se nebortí 🙂
Jana M.
27. 10. 2024 v 18:39Vi-ni-ka-jú-ci, ďakujem za recept
Míša Landová
27. 10. 2024 v 18:56Rádo se stalo .)
Lucie
28. 10. 2024 v 10:31Upekla jsem na velký plech z 1,5 dávky a druhý den nezbylo nic. Koření jsem nahradila celým sáčkem perníkového koření. Výborný nejen podzimní recept. Díky 😉
Míša Landová
28. 10. 2024 v 16:48Lucko, super, díky za tip 🙂
Michaela
29. 10. 2024 v 7:02Tak tato buchta je absolutně dokonalá. Hned druhý den byla pryč a že zbylého pyré jsem ji dělala znovu ❤️
Míša Landová
31. 10. 2024 v 10:13Děkuji 🙂
Jitka
29. 10. 2024 v 7:30Milujeme vaší dýňovou bábovku , ale dýňové řezy jsou úplně nej , akorát jsem neměla čerstvý sýr , tak jsem to nahradila mascarpone a i tak jsou skvělý , děkuji moc za recept
Míša Landová
31. 10. 2024 v 10:13Skvele, díky 🙂
Eva
29. 10. 2024 v 16:56Dobrý den,prosím o radu,stěny formy ničím nevymazavate,ani nevysypavate?Děkuji.
Míša Landová
31. 10. 2024 v 10:16Ne, pouze dno formy.
Petra
29. 10. 2024 v 19:57Děkuji za další výborný a rychlý recept. Je to mňamka.
Jitka
2. 11. 2024 v 9:23Výborné. Buchta je vláčná, zajímavě kořeněná a ve spojení s krémem a čokoládou se jedná o delikatesu. Zblajzla bych ji na posezení, musela jsem hodně krotit. Jen jsem přidala místo sody kypřící prášek. Nějak mi buchty se sodou nechtějí vyběhnout. Asi dělám něco špatně, tak jsem se raději vrátila k prášku. Díky za skvělý recept.
Míša Landová
2. 11. 2024 v 19:30Děkuji 🙂
Soňa Zářecká
2. 11. 2024 v 19:00Dobrý den Míšo,
děkuji za další dokonalý recept. V pátek jsem upekla z dvojité dávky a právě jsem s manželem snědla poslední kousek … Dokonalé
Míša Landová
2. 11. 2024 v 19:32Děkuji 🙂
Pavlína
2. 11. 2024 v 21:18Milá Míšo, řezy se již chladí v lednici a nemůžu se dočkat zítřejší snídaně 😃 s dýní je to moje premiéra, ale protože Vaše recepty nikdy nezklamou, věřím, že to bude velká dobrota. Akorát jsem nesehnala vsechno koření, tak jsem koupila perníkové, těsto vonělo krásně.. A v mezičase jsem ještě upekla dvojctihodné koláče, ty jsou taky skvělé 😄
Míša Landová
3. 11. 2024 v 21:16Perníkové koření je skvělá alternativa, věřím, že bude chutnat 🙂
Průměrné hodnocení z 6 recenzí:
4.83