Recept na tenhle koláč jsem našla v jedné zapomenuté kuchařce pod názvem Engadinský ořechový dort. Musela jsem trochu zagooglit 🙂 abych zjistila, že Engadin je malebné údolí ve Švýcarsku, odkud tahle dobrota pochází.
Koláč je z křehkého těsta a plný ořechové náplně. A v tomto případě jsou to opravdu jen ořechy, žádné nastavování piškotovými drobečky nebo strouhankou. Moje verze je z vlašských ořechů, ale našla jsem i varianty z lískových oříšků. Je pravda, že ořechy v poslední době docela zásadně podražily, ale myslím, že tenhle koláč za to stojí 🙂 Recept jsem navíc upravila pro menší formu, takže ořechů Vám bude stačit necelých 200 g.
Koláč je dobrý hned po upečení, ale doporučila bych nechat pár dnů rozležet, v chladu vydrží i několik týdnů. V receptu se píše, že se jedná téměř o trvanlivé pečivo a je tak oblíbený jako sladký dárek. Z vlastní zkušenosti mohu jen potvrdit 🙂
Koláč jsempo upečení nechala vychladnout ve formě, zabalila do folie a dala do lednice. Původně jsem ho chtěla nechat rozležet jen pár dnů, ale nakonec z toho byly celé tři týdny. Ne že bych na něj zapomněla, ale tak nějak jsem čekala na vhodnou příležitost, kdy ho „vytáhnu“. A čekání se vyplatilo, koláč se krásně rozležel, byl křehký, uvnitř vláčný, prostě vynikající.
Křehké těsto:
100 g másla
80 g moučkového cukru
1 větší žloutek
180 g hladké mouky
špetka soli
Na křehké těsto šlehejte změklé máslo s cukrem a žloutkem, ne do pěny, jen aby se vše lehce spojilo. Přidejte mouku prosátou se solí a zapracujte. Nejdříve lehce šlehačem, pak dopracujte rukama. Těsto zabalte do folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
Mezitím si připravte ořechovou náplň.
Ořechová náplň:
120 g cukru krupice
30 g medu
1 lžíce citronové šťávy
90 ml smetany
120 g cukru krupice
30 g medu
15 g másla
180 g vlašských ořechů, hrubě nasekaných
žloutek na potření
Do kastrolu dejte 120 g cukru krupice, 30 g medu a lžíci citronové šťávy. Při střední teplotě utavte na světlý karamel.
V jiném rendlíku společně svařte smetanu, druhou část cukru s medem a máslo. Vlijte do karamelu a přiveďte k varu. Stáhněte z ohně a vmíchejte ořechy. Za občasného míchání nechte směs vychladnout. Zpočátku se Vám bude zdát hodně tekutá, ale jak bude chladnout, bude i houstnout.
Připravte si koláčovou formu o průměru 20 cm a troubu předehřejte na 190-200 stupňů.
Křehké těsto si rozdělte na dvě části, jednu o trochu větší. Tu vyválejte na plát o síle cca 3-4 mm a vyložte jím koláčovou formu. Přitiskněte k bokům formy a těsto nechte lehce přesáhnout přes okraj formy. Rovnoměrně rozetřete vychladlou ořechovou náplň a přečnívající těsto přes náplň přeložte. Druhou, menší část, těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na náplň. Přitiskněte, povrch potřete žloutkem a můžete ozdobit vidličkou. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.
Nechte vychladnout, před servírováním můžete lehce pocukrovat. Jak už jsem se zmínila výše, koláč je lepší nechat pár dnů rozležet.
Máte rádi ořechové koláče, ale zdá se Vám tento příliš složitý? Pak si upečte ořechové koláčky. Jsou moc dobré a hlavně rychlé a jednoduché na přípravu.
9 Komentáře
Unknown
20. 10. 2016 v 18:02Dobrý den, paní Milo, koláč je luxusní. Připomíná chutí arabské cukroví. Tereza
Víkendové pečení
20. 10. 2016 v 19:12Terezo, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že koláč chutná 🙂 je to ten typ, který nevypadá nic moc extra, ale chuť je dokonalá 🙂
Anonymní
2. 6. 2018 v 21:21Tak já jdu dneska na něj�� ve středu jdu na operaci a chci, aby bylo doma co mlsat, takže tohle je ideální volba.�� Naďa
Víkendové pečení
3. 6. 2018 v 18:51Naďo, skvělá volba a přeji brzké uzdravení 🙂
Anonymní
6. 1. 2019 v 17:52Dobry vecer Milo ;),
Kolacek uz je v lednici. Dneska si tam pobude 1. noc. Jelikoz jsem ale dost mlsna, tak asi mozna i posledni. Nepodarilo se mi uhledne dat horni cast. Doslova se mi potrhala a ke vsemu jsem ji ani nepotrela vejcem.. no ale nic z toho me neodradi a kolac to ma spocitane pri prvni prilezitostne navsteve 😉
Dekuji za recepty a napady a preju Vam stastny novy rok.
Jana
Tereza
11. 3. 2021 v 11:35Dobrý den,
teda nechápu, kdo vydrží nechat tam dortík déle jak jednu noc. Je pěkně návykový. Jen bych se chtěla zeptat, v čem jsem udělala chybu, že se mi těsto velmi rozpadalo a po upečení je dortík dost tvrdý a vůbec ne nadýchaný. Malý žloutek? Moc vysoká teplota?
Děkuji za odpověď
Tereza
Míša Landová
11. 3. 2021 v 14:15Tenhle koláč to odležení potřebuje 🙂 není to typ nadýchané měkkého koláče hned po upečení 🙂 těsto by se určitě drolit nemělo, tuku i tekutin je tam celkem dost, možná malý žloutek … Vysoká teplota by mohla být na vině, pokud je příliš tvrdý, vysušený …
Valéria Rostášová
11. 4. 2021 v 5:57Pozdravujem p.í Mša
Môžte mi prosím uviesť suroviny na cesto na priemer 24 CM? Alebo stačí ako na 20 CM? Vyzerá to úžasne a orechy milujem.
Ďakujem, pekný deň prajem.
Valéria
Míša Landová
11. 4. 2021 v 9:42Doporučuji udělat koláč z 1,5 dávky 🙂