Menu
Kynuté těsto

Medový beránek s tvarohem

Já vím, že tohle není typický velikonoční beránek, ale pokud nemáte formu stejně jako já a nechcete si ji kvůli jedné události v roce kupovat, tak tohle je skvělá alternativa 🙂 Nehledě na to, že do formy na beránka si můžete udělat jakoukoliv oblíbenou bábovku nebo chlebíček. Receptů je na blogu dost, stačí si jen vybrat 🙂 Za sebe mohu doporučit třeba Tvarohovou bábovku, Makovo-ořechovou bábovku nebo Čokoládový chlebíček s mandlemi.

K tomuto medovému beránku mě tak trochu inspirovaly jidáše, které také patří k Velikonocům. Do těsta jsem tak místo cukru použila med a medovým máslem jsem ho po upečení i pomazala. Je pravda trochu lepivý, ale zase se nádherně leskne 🙂 Náplň jsem vybrala tvarohovou, i když chutnat bude určitě i s makovou nebo ořechovou.

Medový beránek s tvarohem

Kynuté těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 50 g medu
  • 120 g mléka
  • 60 g rostlinného oleje
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Do mísy dejte prosátou mouku se solí a citronovou kůrou. Droždí rozmíchejte s medem na hladkou kašičku, zalejte vlažným mlékem, přidejte žloutky, olej a dobře promíchejte. Celou směs vlijte do mísy s moukou a vypracujte hladké, trochu tužší těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě dostatečně vykynout.

Tvarohová náplň:

  • 250 g jemného tvarohu v kostce
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • rozinky máčené v rumu (dle chuti)

Všechny suroviny dejte do misky a dobře promíchejte. Rozinky přidejte až na konec, případně zcela vynechejte.

Dokončení:

  • 1 vejce
  • mléko
  • lžíce medu
  • 15-20 g másla

Plech vyložte pečícím papírem, vajíčko prošlehejte s malým množstvím mléka a odložte stranou.

Z vykynutého těsta oddělte asi dvě třetiny a vyválejte na lehce pomoučněné ploše na užší a delší plát. Pomažte ho většinou tvarohové náplně (asi 2 lžíce si nechte stranou) po celé ploše a po delší straně stočte do rolády. Pomocí nitě rozkrájejte roládu na „šneky“ a klaďte do středu plechu v malých rozestupech na pečící papír do kruhu. Rychlý video návod najdete na mém FB a IG 🙂

Ze zbývající třetiny těsta udělejte nožičky, hlavu a rohy beránka. Naplňte je zbylou tvarohovou náplní. Do hlavy beránka vpíchněte dvě rozinky jako oči. Zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 15 minut odpočinout. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů,

Celého beránka pomažte připraveným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 20 minut.

Máslo rozpusťte, přidejte med a dobře promíchejte. Touto směsí ihned po upečení celého beránka pomažte a nechte zcela vychladnout.

35 Comments

  • Alena
    23. 3. 2021 v 13:16

    Dobrý den Míšo,dnes jsem vyzkoušela recept na tohoto beránka.Těsto vůbec nelepí,krásně se s ním pracuje.Děkuji za inspiraci Alena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2021 v 14:43

      Aleno, tak to jsem moc ráda 🙂 on lepí spíš až když se pomaže tím medem 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    23. 3. 2021 v 19:07

    Dobrý večer, Míšo. Vloni o Velikonocích jsme tohoto beránka upekli, také s tvarohem. A u našich dětí měl obrovský úspěch – nadšeně pomáhaly a potom také úžasně chutnal. Letos si to určitě zopakujeme. Přejeme krásné Velikonoce a hlavně hodně, hodně zdraví. Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2021 v 20:18

      Lucko, děkuji 🙂 ano, myslím, že pro děti je to větší zábava, než klasický beránek do formy 🙂 podobným způsobem můžete poskládat třeba i zajíčka 🙂 ať je změna. Hezké Velikonoce 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    24. 3. 2021 v 7:49

    Krásný beránek, skvělý nápad! Určitě upecu, děkuji ☺️

    Odpovědět
  • Kačka
    24. 3. 2021 v 13:45

    Nádhera a tvaroh miluji. Formu doma nevlastním a z důvodu této doby ani nemohu zajet pro beránka k mamince. Tento recept bude jasná volba 🙂

    Odpovědět
  • Tereza
    24. 3. 2021 v 15:53

    Změna je život. O této formě beránka pro letošek vážně uvažuji 🙂 vypadá parádně!!!

    Odpovědět
  • Miroslava
    25. 3. 2021 v 20:08

    Dobrý den milá paní Míšo,
    chtěla bych Vám poděkovat za výborný recept a skvělý nápad na tohoto beránka. Dnes jsme ho s dětmi upekli, děti se pochlubili i paním učitelkám přes on-line. Byl výborný (už je skoro celý snědený) a manžel nechce na velikonoce jiného než tohoto, přestože každý rok pečeme klasického do formy. Ještě jednou děkuji a přeji Vám hodně zdraví a pohody a také pěkné Velikonoce. S pozdravem Mirka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 3. 2021 v 7:05

      Mirko, tak to mě moc těší, že se nápad líbí a hlavně, že beránek chutná 🙂 já osobně mám kynuté těsto radši, než třené do klasického beránka, takže u nás bude letos asi taky tento 🙂 krásné velikonoce

      Odpovědět
  • Vendula
    28. 3. 2021 v 22:46

    Naprosto skvělý a chutný Beránek. Po vychladnutí byl hned pryč 😯😃 Zítra mě čeká repete 😀 Moje dvě děti mě přemluvily, že chtějí mít každý svého beránka, aby vydržel déle. 😀 Vendula

    Odpovědět
  • Kateřina
    1. 4. 2021 v 19:27

    Dobrý den, prosím o radu. Co místo medu? děkuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 4. 2021 v 20:02

      Do těsta můžete dát cukr, na potření třeba javorový sirup … záleží z jakého důvodu nechcete použít med …

      Odpovědět
      • Kateřina
        2. 4. 2021 v 7:58

        Děkuji za rychlou odpověď. Med nechci, protože dcera na něj má reakci právě 🙁 Zkusím jak to píšete, Děkuji

        Odpovědět
  • Aneta
    2. 4. 2021 v 12:39

    Je naprosto luxusní. Obávám se, že zítra nebude a to jsme na něj jen s manželem.

    Odpovědět
  • Hanka L.
    2. 4. 2021 v 18:30

    Dobry podvečer, dnes jsem upekla hned dva tyto beránky. Velká paráda. S těstem se mi pracovalo bezvadně. Už se těším, až jimi udělám radost svým blízkým. Děkuji za skvělý recept.

    Odpovědět
  • Hana
    2. 4. 2021 v 20:00

    Zdravím , Míšo , děkuji za skvělý recept , beránek je vynikající. Ostatně jako vaše ostatní recepty.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2021 v 8:10

      Hanko, děkuji, tenhle beránek se těší velké oblibě a já jsem za to moc ráda 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    2. 4. 2021 v 21:28

    Dobry den, nadherny beranek, zel nemam k dispozici nas tvaroh, myslite, ze by napln ska udelat z mascarpone nebo neceho podobneho? dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2021 v 8:11

      Naplnit můžete i jinou nádivkou, třeba makovou, ořechovou, možná i nutela … případně by šel určitě čerstvý sýr Philadelphia 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    3. 4. 2021 v 20:19

    Dobrý den, tak zase perla! Opravdu moc dobré těsto a krásně se s ním i pracuje. Ač nejsem výtvarně zdatná, tak s tímto výtvorem sklízím velký obdiv. Moc Vám děkuji! A do nožiček, hlavičky, ocásku i rohů jsem dala jako náplň povidla a ovečka se tím hned podobá té pohádkové ovečce Shaun. No prostě paráda!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 4. 2021 v 8:56

      Jitko, mnohokrát děkuji 🙂 tenhle beránek je hitem letošních Velikonoc a já mám radost jaký má u vás všech úspěch 🙂 mimochodem, ta povidla jsou skvělý nápad 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    5. 4. 2021 v 10:01

    Přeji pěkné Velikonoce.S kynutým těstem neustále bojují.Toto k výrobě beránka bylo parádní.Dekuji za podrobný návod.Beránky jsem upekla hned dva -jeden s makovou nádivkou a jeden s tvarohem.Moc chutnají a všechny v rodině jsem překvapila. Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 4. 2021 v 14:21

      Také jsem s ním dříve bojovala, ale teď patří k mým oblíbeným 🙂 jsem ráda, že se beránci povedly 🙂 hezké Velikonoce.

      Odpovědět
  • Linda
    8. 4. 2022 v 22:07

    Dnes jsem upekla a myslela, ze ho necham na zitra k snidani. Zmizel ale jeste vecer a velice rychle 😅 Moc dekuji za krasny napad !

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2022 v 11:45

      Děkuji.

      Odpovědět
      • Jolana Voldánová
        17. 4. 2022 v 17:55

        Míšo, přeji krásnou neděli. Beránka bych ráda upekla hned zítra ráno. Myslíte, že by toto těsto mohlo přes noc kynout v chladu, aby byl zítra rychle upečený ke snídani? V šest ráno kvůli němu opravdu vstávat nebudu 😎. Díky! Jolana

        Odpovědět
  • Šárka
    9. 4. 2023 v 20:04

    Výtečný beránek a ještě lepší nápad, jak jej poskládat! Náplň jsem si udělala makovou a dodala odvahy vyzkoušet těsto čistě z medu (nemám jej vůbec ráda)-naštěstí po upečení pach medu znát není. Děkuji, určitě zase zopakuji

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ