Menu
Cupcaky a muffiny

Koblihy pečené jako muffiny

Koblihy jsem nikdy neměla ráda. Na rozdíl od vdolečků, kterou jsou taky smažené, mi vždycky připadaly moc mastné a „těžké“. Proto jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, že bych je zkusila připravit doma. Tedy až do té doby, než jsem objevila tenhle recept, kde se koblihy pečou v muffinové formě. To jsem prostě musela vyzkoušet 🙂

Zkusila jsem a změnila svůj názor na koblihy, tedy na ty pečené. Koblihy jsou skvělé, těsto je krásně jemné a měkoučké. Úžasně voní 🙂 Vypadají sice spíš jako malé hříbečky, než kulaté kobližky, ale to myslím vůbec nevadí. 

Koblihy pečené v troubě (cca 8-10 ks):

250 g hladké mouky 

špetka soli

12 g čerstvého droždí

40 g cukru krupice

125 ml mléka

2 velké žloutky

25 g másla

citronová kůra

marmeláda (jahoda, meruňka)

máslo a rum na potření

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek. 

Mouku se špetkou soli prosejte do mísy. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. 

Do kvásku přidejte žloutky a citronovou kůru a prošlehejte. Směs vlijte do mouky a začněte propracovávat těsto. Po chvilce přilijte zchladlé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. 

Dejte do misky, přikryjte a nechte na teplém místě kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

Připravte si formu na muffiny, kterou vyložte papírovými košíčky.

Vykynuté těsto rozdělte na 8-10 kousků, každý kousek v dlani zmáčkněte do placičky, doprostřed dejte lžičku marmelády a konce dobře spojte. Vytvarujte do kuličky a vložte do papírového košíčku, spojem dolů. Stejným způsobem připravte zbývající těsto. Koblihy přikryjte utěrkou a nechte ještě chvilku kynout. Mezitím si troubu předehřejte na 185 stupňů. 

Koblihy dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut (podle velikosti). Rozpusťte kousek másla, přidejte trochu rumu a touto směsí koblihy ihned po vytažení z trouby potřete. Nechte vychladnout, před servírováním pocukrujte. 

Koblihy jsou nejlepší čerstvě upečené, ale chutnají skvěle i druhý den. 

inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/

Vytisknout recept

34 Comments

  • Unknown
    8. 2. 2017 v 14:54

    Naprosto úžasná záležitost. Právě upečeno s domácím hruškovým povidlem. Mizí rychlostí blesku. Příště budu muset znásobit dávku. Díky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2017 v 18:16

      Děkuji 🙂 ale nechápu, jak jste je mohla tak rychle stihnout :)) mimochodem hrušková povidla miluju, doma je dáváme na vdolečky nebo kynuté koláče, jsou úžasné 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      11. 2. 2017 v 17:34

      Tak dnes repete ;-). Tentokrát jsem vybrala jablečná povidla, ale popravdě se mi k tomu moc nehodí. Jsou poněkud mdlá – a už se to víc blíží k buchtám než ke koblihám.
      Velmi dobrým nápadem je ta muffinová forma. Zítra bude další várka – dárek pro kamarády. Už se tu na mě směje jahodovo-maková marmeláda :-).

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 2. 2017 v 6:34

      Tak hrušková povidla jsou nejlepší 🙂 těm se jablková nevyrovnají 🙂 ale marmeláda je do koblih skvělá, prostě klasika 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 2. 2017 v 20:41

    Upeceno,skoro snedeno :). Jsou vyborne. Jen mi z nich marmelada vytekla. Jak na to? Dekuji, Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2017 v 6:58

      Ivano, Vy jste teda také rychlík 🙂 obdivuji s jakou rychlostí zkoušíte nové recepty a moc za to děkuji 🙂 Ano, mě také marmeláda ze dvou koblih vytekla, myslím, že jsem jí dala příliš, mám totiž ráda hodně náplně. Důležité je, aby se těsto dobře spojilo a náplň byla hezky uprostřed. Pokud je někde slabší vrstva těsta, může prasknout a vyteče. Takže moje rada, asi méně náplně a hezky utěsnit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 2. 2017 v 10:24

    Ty vypadají nádherně! Problém je, že nemám doma ani košíčky na muffiny, natož formu. Myslíte, že to bude fungovat stejně dobře, když je upeču jako klasické buchty v pekáči? Děkuji, Lenka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2017 v 10:51

      Lenko, děkuji 🙂 ano, myslím, že by šly upéct i jako buchty, v tom případě bych je ale asi namočila v másle před pečením, aby se neslepily k sobě 🙂 Oni možná půjdou upéct i běžně na plechu, s mezerami od sebe … jen se rozjedou asi více do šířky.

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 2. 2017 v 16:24

    Sice jen ze 2 koblih nevytekla náplň :-D, ale jsou výborné. Plnila jsem je nutellou (s marmeládou bych nepochodila u syna) a nakonec je dávala na plech dál od sebe, jak jste mi poradila, a taky to funguje. Palec nahoru 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2017 v 17:54

      Skvělá zpráva, děkuji 🙂 jak jsem psala výše, možná dát příšté méně náplně a pořádně spojit a utěsnit 🙂 pak by nemělo vytékat.

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2017 v 6:14

    Jdu na ně!Valerie

    Odpovědět
  • Anonymní
    16. 2. 2017 v 19:59

    Dnes dopoledne upečeno z dvojité dávky a na talíři se třesou tři poslední ke snídani:-) dala jsem domácí višňovou marmeládu a pro děti arašídovou nugetu a mňam mňam:-) díky za super recept. Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 2. 2017 v 20:12

      Lucko, děkuji 🙂 jsem moc ráda, že chutnalo 🙂 a za sebe musím říct, že obě náplně zní skvěle, moje oblíbené 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 2. 2017 v 19:45

    Tak mne teda taky z vetsiny napln vytekla, ale chutnaji skvele, jak jsem zjistila z ochutnavky jeste horkeho kousku v pul devate vecer! Se zbytkem pockam az na rano. Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2017 v 7:25

      Tak to mě mrzí, zřejmě bude záležet i na druhu použité marmelády, některé holt více tečou 🙂 snad budou chutnat i bez marmelády 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 3. 2017 v 22:28

    Pekla jsem je o vikendu a byly taaaak dobre ( a to nejsem zadna zdatna pekarka). Marmelada mi taky z nekolika kusu vytekla, ale asi to chce jen vic cviku a mene naplne. Diky moc za dalsi skvely recept, zakladam si ho mezi sve oblibene (peču uz vlastne jen podle Vas) 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2017 v 7:33

      Skvělé, to moc ráda slyším 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí, děkuji za přízeň 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 3. 2018 v 21:29

    Dekuji za super recept. Moje 4leta mlsounka miluje koblihy, ja ji ty kupovane ale dopravat moc nechci. Tyhle jsou suprove nemastne, mala slupla dve najednou 😀 a jeste mi u peceno pomahala,takze naprosta spokojenost. Info pro ty, kteri se boji kynuteho testa:sverte to pekarne, testo bylo paradne nakynute 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 3. 2018 v 17:34

      Díky, tak to moc ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Vlaďka
    5. 7. 2018 v 21:23

    Dnes jsem zkusila, a přesto, že nejsem s kynutými těsty kamarádka, byly vynikající ❤️👍

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 7. 2018 v 7:36

      Tak to je skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 4. 2020 v 19:17

    Lepsi koblihy sem nejedl,to se musi nechat. Sice vsechny vytekli ale 5minut po vyndani jsem 4ks snedl. Vazne vyborny recept…..

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2020 v 7:50

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 4. 2020 v 19:58

    Dobry den, na jedne fotce vypada koblizka ala muffin jakoby byla plnena az po upeceni – po strane dirka a malinko videt kolem marmelady. Mozna spatne koukam 😉 Nicmene – myslite, ze by slo plnit az po upeceni, jako klasicke koblihy? Bojim se prave te vytekle naplne – i povidlove buchty mi vzdy vytecou 🙁
    Nezkousel nekdo? 😉 hezky den Misa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 4. 2020 v 6:49

      Zdání klame 🙂 všechny koblihy byly plněné před pečením. Každopádně si myslím, že by šly určitě naplnit i po upečení.

      Odpovědět
  • jenna
    18. 4. 2020 v 13:09

    Vše šlo hladce, jen mi některé koblihy praskly. 🙁 Plnila jsem povidly s rumíkem a skořicí. Netuším proč na boku praskly, teplotu trouby jsme měla 180 st. Chuťově dobré, nadýchané těsto, ale spíše mi připomínají kynuté buchty. Je to takto OK? Děkuji za tip a přeji klidné dny.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 4. 2020 v 19:57

      Mě povidla také tečou 🙂 i z koláčů. Tak samozřejmě, chuť klasicky smažených koblih to z trouby nikdy mít nebude, ale i tak jsou skvělé.

      Odpovědět
  • Jana
    22. 2. 2021 v 19:54

    Nepekla jsem často z kynutého těsta. Maminka i babička měly vždycky buchty, záviny i koblihy jako „peří“ (to bylo hodnocení strávníků). Na stará kolena (díky vnoučatům) jsem si řekla: Kdy, když ne teď?!
    Míšo, Vaše kynuté muffiny jsou fantastické! Založila jsem je makovou nádivkou (protože mi v lednici zbyla). Osmiletý vnouček po několika kousnutích zhodnotil: Babi, jsou MŃAMÓZNÍ!
    Chystám se na tvarohové buchtičky, loupáky, koláče…..Díky Vám stouplo mé pekařské sebevědomí 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 2. 2021 v 9:47

      Jano, mám to podobně. Kynutému těstu jsem se dlouho vyhýbala, ale jakmile jsem se ho pořádně naučila, patří k mým oblíbeným a peču ho teď asi nejčastěji 🙂

      Odpovědět
  • Ivana
    15. 2. 2022 v 20:50

    Vypadá to dobře, akorát to nejsou koblihy. Tepelná úprava koblih je smažení, ne pečení.

    Odpovědět
  • Lucie
    8. 3. 2023 v 13:00

    Dobrý den, moc děkuji za skvělý recept. Bohužel mně také vytekly, ale věřím, že to časem doladím 🙂 I tak byly vynikající a pro mě lepší než ty smažené. Vlastně už peču jen podle Vás, protože vždy vše vyjde! 🙂 Moc moc děkuji.

    Odpovědět
  • Veronika P.
    23. 3. 2024 v 20:04

    Dobrý den,
    Tyto koblihy v kabátku muffinu jsou luxusní. Opět jsem dělala na dětský maškarní bál a neměly chybu. Zaprášilo se po nich a už chteli recept, tak jsem hned odkazovala, kde jsem to vyčetla a že tam najdou plno dalších úžasných receptu☺.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ